Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

22.4.2015

Perhepäivähoitajista on paikoittain pulaa

Uusia perhepäivähoitajia kaivataan lisää joillekin alueille. Sampossa alkaa ensi syksynä perhepäivähoitajan ammattitutkintoon tähtäävä oppisopimuskoulutus. Hakuaika siihen kuten muihinkin aikuisten koulutuksiin on 19.4. – 3.5.2015. Tässä Annan kokemuksia alan vaihdosta.

* * * * * * * * *
Toinen toistaan hienommat hiekkakakut valmistuvat luumäkeläisen omakotitalon pihalla. Leipureina ovat 4-vuotias Eevi ja vuotta nuorempi pikkusisko Aino. Vanhin tytär Kerttu (9) liittyy todennäköisesti leikkiin mukaan koulusta palattuaan. Iloisia ääniä kuuluu hiekkalaatikolta, mutta vieläkin vilkkaampaa perheen pihalla oli alkuvuodesta, jolloin siellä kirmasi talon omien lasten lisäksi kaksi hoitolasta.

Pihalla lastensa kanssa kevätauringosta nauttii Anna Tohmo (30), joka toimii perhepäivähoitajana. Nyt hän on äitiyslomalla odottaen toukokuussa syntyvää neljättä lastaan. Pienokaisten kiljahtelut ovat hänelle mieluisaa äänimaisemaa. Hän kertoo nauttivansa työstään.

– Perhepäivähoitajan työ on hyvin palkitsevaa ja antoisaa. Välillä toki rankkaa, mutta niinhän kaikki muutkin työt ovat. Lisäksi se on itsenäistä, ja voin paljolti vaikuttaa omaan työpäivääni.

Tohmo työskenteli aiemmin lappeenrantalaisessa kenkäkaupassa, mutta halusi toisen lapsen synnyttyä jäädä kotiin hoitamaan jälkikasvuaan. Oma esikoinen oli ollut perhepäivähoidossa, ja jo silloin kiinnostus alalle heräsi.

– Yo-merkonomin ja matkailurestonomin koulutuksista sekä maalaisjärjestä on hyötyä arjen rutiineiden pyörityksessä, mutta nykypäivänä perhepäivähoitajan työ ei onnistu ilman sopivaa alan koulutusta, Tohmo tuumaa.

Hän aloitti ensimmäisten hoitolapsiensa kanssa viime vuoden tammikuussa ja suoritti samalla työn ohessa perhepäivähoitajan ammattitutkinnon opinnot. Lähipäivien määrä oppisopimuksella toteutetussa koulutuksessa oli Tohmon mielestä sopiva, ja tehtävien teko itsenäisesti verkossa oli hänelle hyvä tapa.

Perhepäivähoidon ohjaaja Anne Kouvo-Suutari Lappeenrannan kaupungilta vahvistaa, että myös perhepäivähoidossa varhaiskasvatuksen ammatillisuus on noussut selkeästi esiin.  

– Työhön vaaditaan nykyisessä kelpoisuusasetuksessa perhepäivähoitajan ammattitutkinto tai muu soveltuva koulutus.

Lappeenrannassa kaupungin palveluksessa on 50 perhepäivähoitajaa, ja yksityisiä hoitajia on 40. Kouvo-Suutarin mielestä kumpiakin tarvitaan. Lähiaikoina on useita hoitajia eläköitymässä, joten työllisyystilanne näyttää hyvältä, tosin kaupunginosasta riippuen.

– Nyt on huutava pula perhepäivähoitajista muun muassa keskustan ja Karhuvuoren alueilla. Siellä asuu paljon lapsiperheitä. Joku tekee tätä työtä vain sen ajan, kun omat lapset ovat pieniä, ja sekin on hyvä tapa. Toivon, että syksyllä alkavaan perhepäivähoitajan oppisopimuskoulutukseen tulee hakijoita. Kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä oman alueensa perhepäivähoidon ohjaajaan ja selvittää, millainen tilanne alueella on, Kouvo-Suutari kertoo.

Perhepäivähoito sopii erityisen hyvin kaikkein nuorimmille lapsille. Viimeistään viisivuotiaina lapset useimmiten siirtyvät päiväkotiin. Kouvo-Suutari toivoo uusia perhepäivähoitajan työstä kiinnostuneita löytyvän, jotta perhepäivähoito säilyisi jatkossakin yhtenä varhaiskasvatusmuotona. Erityisesti ihan pienten lasten vanhemmat suosivat kodikasta hoitomuotoa.

– Toivottavasti löytyy niitä perhepäivähoitajan työstä kiinnostuneita, jotka arvostavat työn tuomaa mahdollisuutta hoitaa työtä tehden samalla myös omia lapsiaan, Kouvo-Suutari kannustaa.

Anna Tohmo oli tyytyväinen työn, opiskelun ja perheen yhdistämiselle.

– Perheelliselle tällainen opiskelumuoto on sopiva. Pitää vain osata aikatauluttaa tehtävien teko, että löytää arjessa ajan opiskelulle ja jää aikaa muullekin. Lähipäivät olivat lauantaisin, ja mieheni tekee kolmivuorotyötä, joten hän ei aina ollut koulupäivinä vapaalla. Iso kiitos kuuluu sukulaisille, jotka auttoivat lastenhoidossa tuolloin.

Tohmon opiskelutoverit olivat hyvin eri-ikäisiä, itse hän oli joukon nuorin. Mukana oli jo vuosia alalla toimineita hoitajia sekä uusia tulokkaita erilaisilta ammattialoilta. Hän arvostaa opiskelua sekä omaa työtään.

– Yhteistyö ryhmässä sujui hyvin, ja aina oli joku, jolta kysyä neuvoa tai mielipidettä jos tuntui siltä. Itse tykkäsin ja suosittelen koulutukseen hakeutumista rohkeasti! Työ, jota teemme on tärkeää ja arvokasta!

Eevi näyttää Aino-siskolleen mallia, kuinka jättikakku syntyy. Anna-äiti avustaa taustalla.

Tietoa perhepäivähoidosta:

  • Perhepäivähoitaja voi työskennellä omassa kodissaan, hoitolasten kodissa tai ryhmäperhepäiväkodissa.

  • Omassa kodissaan hoitajalla voi olla enintään neljä alle kouluikäistä lasta omat alle kouluikäiset lapset mukaan lukien ja lisäksi yksi osapäivähoitoa tarvitseva esikoululainen tai koululainen.

  • Pieni ryhmäkoko antaa mahdollisuuden lasten yksilölliseen huomioimiseen ja läheiseen yhteistyöhön vanhempien kanssa.

  • Perhepäivähoito on erityisen suositeltava nuorimmille päivähoitolapsille.

  • Perhepäivähoitajan ammattitutkintoon voi opiskella Saimaan ammattiopisto Sampossa.

Hae koulutukseen tästä.


Palaa otsikoihin