Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

12.12.2019

Robotiikka ja Tulevaisuus -seminaarin kooste

Saimaan ammattiopisto Sampon, Saimaan ammattikorkeakoulun, LUT-yliopiston, Imatran kehitysyhtiön ja Etelä-Karjalan kesäyliopiston yhteinen RoboCamp – Robotiikalla kilpailukykyä Etelä-Karjalaan -hankkeen tavoitteena on löytää innovatiivisia tapoja hyödyntää robotiikkaa alueen yrityksissä ja oppilaitoksissa. Hanke järjesti aloitusseminaarin 27.11. Imatralla Sampossa.

Miltä robotiikan tulevaisuus näyttää? Mitä hyötyä robotiikasta on yrityksille?

Robotisaatio etenee maailmalla kovaa vauhtia, ja kehitys on koko ajan nopeampaa. Tällä hetkellä robotteja hyödynnetään Suomessa etenkin konepajoilla ja autotehtailla tuotannon tehostamiseksi ja yritysten kilpailukyvyn parantamiseksi.  Myös ohjelmistorobotiikkaa on otettu käyttöön monilla toimialoilla, kuten pankeissa.  Etelä-Karjalassa olemme robotiikan hyödyntämisessä alkumetreillä.

RoboCamp-hankkeen aloitusseminaarissa luotiin visiota robotiikan tulevaisuudesta ja kuultiin yritysten kokemuksia robotiikan hyödyntämisestä.

Robotiikalla elinvoimaa ja kilpailukykyä Imatralle ja koko Etelä-Karjalaan

Tilaisuuden avasi RoboCamp-hankkeen isä ja projektin sparraaja Markku Pentikäinen, entinen Stora Enson Imatran tehtaiden paikallisjohtaja. Hän on aktiivinen imatralainen ja yritystoiminnan edistäjä Etelä-Karjalassa ja toimii nyt Etelä-Karjalan hallituspartnereissa ja hallituksen puheenjohtajana mm. Rumble Tools Oy:ssä. 

– Robotiikka-hanke on lähtenyt yrittäjien tarpeesta sekä Imatran kaupungin strategiasta. On tarve luoda Imatralle elinvoimaa ja kilpailukykyä. Hankkeen tavoitteena on luoda kansallisesti ja kansainvälisesti kilpailukykyinen robotiikan osaamiskeskittymä Imatralle.

Robotisaatio ja tekoäly 2020-luvulla

Tulevaisuudentutkija, sarjayrittäjä, Sovelto Oyj:n hallituksen puheenjohtaja Risto Linturi visioi robotisaation ja tekoälyn mahdollisuuksia eri toimialoilla 2020-luvulla. Hän on käynnistänyt useita laajaa kansainvälistä julkisuutta herättäneitä tulevaisuushankkeita.

Linturin mukaan robotiikka kuuluu kaikille, ja robotisaatio lisää joustavuutta.

– Nopea teknologinen kehitys muuttaa toimintatapoja kaikilla toimialoilla. Syntyy uusia riskejä ja uusia mahdollisuuksia. Kokonaisia toimialoja katoaa tai ne muuttuvat täysin. Tuotantosarjat lyhenevät, yksilöllisyys kasvaa ja maailmankaupan sekä logistiikan osuus laskee, kun valmistus hajautuu lähemmäksi asiakasta.

Linturi ennustaa, että myös monet tuotantolaitokset palveluistuvat. Palvelu integroituu tavaroihin, kauppaan ja valmistukseen.

Tulevaisuudentutkija Risto Linturin mukaan robotit ovat entistä oppivampia, nopeampia ja edullisempia.

Liikevaihto on kasvanut, kannattavuus parantunut  ja aikaa jäänyt asiakkaiden palveluun

Kokemuksistaan robotiikan hyödyntämisestä konepajateollisuudessa kertoi ITA Nordic Oy:n kehitysjohtaja Tommi Matikainen. Kasvua hakeva konepaja valmistaa vaativia koneistettuja tuotteita kansainvälisille markkinoille.

Robotiikan hyödyiksi teollisuusyrityksessä Matikainen luetteli työtapaturmien vähentymisen, laadun paranemisen, joustavuuden lisääntymisen sekä liikevaihdon kasvun. Myös kannattavuus paranee, kun henkilöstökulujen suhde liikevaihtoon pienenee.  

Toimitusjohtaja Fredrik Teir Renance – Automated Financial Services Oy:stä valotti ohjelmistorobotiikan hyödyntämistä taloushallinnossa. Hänellä on vankka kokemus taloushallinnon automatisoinnista tekoälyn avulla.

– Me arvostamme aikaamme ja haluamme käyttää sitä lisäarvoa tuottaviin asioihin ja asiakkaan palvelemiseen. Automatisoimme mahdollisimman paljon, jotta voimme palvella asiakkaita paremmin.

Esimerkkeinä Teir mainitsi ohjelmistorobotin, joka hoitaa käyttöoikeuksien hallintaa ja kirjaa helpot pankkitapahtumat. Analytiikka puolestaan hoitaa osan controllerien työstä tuomalla talous- ja HR-luvut reaaliaikaisesti esille. Integraatiot automatisoivat liiketoimintaprosesseja.

Länsirannikon RoboCoast-hankkeen kokemuksista kertoi asiantuntija Essi Vanha-Viitakoski Pizztech Oy:stä. Avoimeen innovaatiotoimintaan perustuva Robocoast on kansainvälinen robotiikan ja tekoälyn huippuyksikkö Satakunnassa. Se koostuu yli sadasta alan yrityksestä sekä kansainvälisistä TKI-verkostoista ja -ohjelmista. Se toimii tiiviissä yhteistyössä Satakunnan alueen korkeakoulujen ja oppilaitosten kanssa.

Vanha-Viitakosken mukaan RoboCoast-verkoston yritysten liikevaihto kasvoi 97 % vuodesta 2010 ja 25,9 % vuonna 2018. Henkilöstömäärä lisääntyi 69,8 % vuodesta 2010 ja 7,8 % vuonna 2018.

Automaatio ja robotiikka helpottavat ja nopeuttavat taloushallinnon rutiineja, kertoi Fredrik Teir.

RoboCamp-hankkeella tavoitellaan kilpailukykyä Etelä-Karjalan yrityksille

Projektipäällikkö Päivi Ovaska Saimaan ammattiopisto Samposta esitteli seminaarin päätteeksi RoboCamp-hankkeen.

– Sen päätavoitteena on tuottaa kilpailukykyä Etelä-Karjalan alueen yrityksille etsimällä uusia innovatiivisia tapoja soveltaa robotiikkaa ja ohjelmistorobotiikkaa yhdessä yritysten, alueellisen kehitysyhtiön ja oppilaitosten kanssa.

RoboCamp tarjoaa robotiikan kehittämispalveluja yrityksille ja teknologialeirejä sekä Hackathon-tapahtumia yli 16-vuotiaille nuorille. Tarjonnassa on myös yhteisiä koulutuksia, työpajoja, messumatkoja, tutustumiskäyntejä. Lisäksi hanke tekee yhteistyötä kansallisten ja kansainvälisten robotiikkaan liittyvien muiden hankkeiden kanssa.

Seminaarin tauolla LUT-yliopisto esitteli robotiikkaa ja VR-teknologiaa.

 

RoboCamp – Robotiikalla kilpailukykyä Etelä-Karjalaan (1.9.2019-31.8 2021) on Saimaan ammattiopisto Sampon, Saimaan ammattikorkeakoulun, LUT- yliopiston, Imatran seudun kehitysyhtiön sekä Etelä-Karjalan kesäyliopiston yhteishanke, jota rahoittavat EU-aluekehitysrahastosta Etelä-Karjalan ja Uudenmaan liitot.

Robotiikka ja Tulevaisuus -seminaari oli osa Euroopan Robottiviikkoa (European Robotics Week 2019) https://www.eu-robotics.net/robotics_week/events/index.html. Euroopan robottiviikon tavoitteena on tuoda robotiikan tutkimusta ja kehitystä tietoon kaikille ja rakentaa tulevaisuuden yhteiskuntaa.  

 

Lisätietoja: projektipäällikkö Päivi Ovaska, paivi.ovaska@edusampo.fip. 040 670 0168


Palaa otsikoihin