Uutiset
Rohkeaa tiimioppimista terästeollisuuden oppisopimuskoulutuksessa
Sampon lehtorit Harri Rissanen ja Annina Lehtonen tekivät hypyn tuntemattomaan, kun he ryhtyivät rakentamaan räätälöityä oppisopimuskoulutusta teräksenvalmistaja Ovakolle. Oppisopimuskoulutus on tarjonnut opiskelijoille uudenlaisen oppimisympäristön, jossa tiimioppiminen ja käytännönläheinen työelämävalmennus yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla.
Muutama vuosi sitten pohjoismainen teräsyhtiö Ovako esitti toiveen paikallisen yhteistyökumppanin löytämisestä henkilöstönsä kouluttamiseen, mikä johti lopulta koulutusyhteistyön aloittamiseen Sampon kanssa. Ovakolle räätälöity oppisopimuskoulutus käynnistettiin vuonna 2022.
Harri ja Annina hyppäsivät tähän projektiin ilman erityistä tietämystä teräksen valmistuksessa. "Se oli hyppy tuntemattomaan", Annina naurahtaa. Sekä Annina että Harri toteavat, että yksin he eivät olisi tähän lähteneet, mutta kun rinnalle löytyi hyvä työpari, yhdessä haasteeseen oli helpompi vastata. Projektin eteenpäin viemistä helpotti myös sujuva yhteistyö Ovakon kanssa.
Tiimioppiminen oppimisen menetelmänä
Tiimioppiminen lipsahti mukaan luontevasti, kun koulutusyhteistyötä suunniteltiin. Käytännössä tiimioppiminen on tarkoittanut sitä, että opiskelijat yhdessä ratkaisevat ongelmia ja oppivat prosessin kautta. Kouluttajat ovat toimineet enemmän valmentajina kuin perinteisinä opettajina, tukien opiskelijoita heidän oppimispolullaan. "Me ollaan oltu enemmän valmentajia ja tsemppareita kuin perinteisiä opettajia", Harri pohtii.
Haasteista onnistumisiin
Vuonna 2022 aloittaneesta ryhmästä ensimmäiset opiskelijat valmistuivat keväällä 2024 ja lopuilla ryhmän opiskelijoilla on tavoitteena valmistua jouluksi. Opiskelijoilta saadun palautteen mukaan he ovat saaneet laaja-alaisen ymmärryksen koko terästeollisuuden prosessista. Jotkut opiskelijat ovat työskennelleet Ovakolla jo pitkään, mutta eivät aiemmin ole tunteneet koko prosessia.
Tiiviin yhteistyön ansiosta Harri ja Annina ovat saaneet hyvää palautetta myös Ovakon edustajilta. Näyttötilanteissa opiskelijat ovat päässeet osoittamaan osaamisensa ja tehdas on ollut tyytyväinen koulutuksen tasoon.
Projekti on toteuttanut Sampon arvojen mukaista vastuullisuutta sekä sosiaalisesta että ympäristön näkökulmasta. Projekti on vastannut Ovakon tarpeeseen vahvistaa paikallista koulutusyhteistyötä sekä vähentää osaajapulaa. Koulutus tarjoaa alueen työntekijöille mahdollisuuden kehittää osaamistaan ja parantaa työllistymismahdollisuuksia.
Ovako on myös yksi Pohjoismaiden suurimmista romumetallin kierrättäjistä, ja sen tuotannosta merkittävä osa perustuu kierrätysteräkseen. Ovako tunnetaankin ympäristöystävällisistä prosesseistaan ja sitoutumisestaan kiertotalouteen, mikä vähentää raaka-aineiden kulutusta ja hiilidioksidipäästöjä. Koulutusyhteistyö Ovakon kanssa tukee kiertotaloutta ja siihen liittyvää osaamista.
Tulevaisuuden suunnitelmat
Koulutusyhteistyön jatkosta ei vielä ole päätetty, mutta toivottavasti yhteistyölle saadaan jatkoa. Harri ja Annina korostavat, että heillä on ollut vapaat kädet kehittää oppimismallia, mikä on mahdollistanut rohkeiden kokeilujen tekemisen. "Ollaan opittu paljon, ja seuraavat ryhmät tulevat saamaan entistä paremman lähtökohdan", Harri summaa.
Koulutusyhteistyö Ovakon kanssa on valittu Sampon syyskuun vastuullisuusteoksi. Projekti on toteuttanut Sampon arvojen mukaista vastuullisuutta sekä sosiaalisesta että ympäristön näkökulmasta. Nostamme kuukausittain esille vastuullisuustekoja Sampon arjesta.
*****