Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

10.6.2020

Saimaan ammattiopisto Sampo saa 1,3 miljoonan euron lisärahoituksen – kehittämisohjelmassa palkataan opettajia ja ohjaajia

Saimaan ammattiopisto Sampoa ylläpitävälle Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymälle on myönnetty vuodelle 2020 runsaan 1,3 miljoonan euron lisärahoitus ammatillisten opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen.

Lisärahoitus liittyy opetus- ja kulttuuriministeriön ammatilliselle koulutukselle käynnistämään kolmivuotiseen laadun ja tasa-arvon kehittämisohjelmaan ”Oikeus osata”. Siinä opiskelijoiden oppimisen edellytyksiä ja oppimistuloksia parannetaan sekä hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä vahvistetaan.

Ministeriö myöntää tänä vuonna ammatillisten opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen valtakunnallisesti yhteensä 80 miljoonaa euroa. Lisäksi syksyllä haettavaksi tulee valtionavustuksia noin 15 miljoonaa euroa. Kehittämisohjelma on osa hallitusohjelman toimeenpanoa. Sen tarkoitus on edistää osaamistason nostamista, koulutuksen tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden vahvistamista, oppimiserojen kaventamista sekä laadun parantamista ammatillisessa koulutuksessa.

Oikeus osata -ohjelma tukee myös hallituksen keskeisten toimenpiteiden, kuten oppivelvollisuuden laajentamisen, jatkuvan oppimisen uudistuksen sekä kotouttamista tukevien kehittämistoimien valmistelua.

– Osaamisvaatimukset tulevat kasvamaan ja muuttumaan merkittävästi tulevaisuudessa. Työmarkkinoille tai jatko-opintoihin siirtyminen edellyttää vahvaa osaamista, jota on lisäksi kehitettävä ja uudistettava koko työuran ajan. Siksi on välttämätöntä, että jatkamme ammatillisen koulutuksen kehittämistä niin, että voimme turvata jokaiselle opiskelijalle vahvan osaamisperustan ja edellytykset jatkuvalle oppimiselle. Se on paras turva muuttuvassa maailmassa, opetusministeri Li Andersson kommentoi ministeriön tiedotteessa.

Rahoitus on määrä käyttää uusien opettajien ja ohjaajien palkkaamiseen sekä nykyisten tuntiopettajien opetustuntimäärän lisäämiseen. Lisäksi rahoitusta voidaan käyttää opetuksen tukihenkilöstön palkkaamiseen, jolloin opettajien työpanosta on mahdollista kohdentaa enemmän opetukseen. Lisärahoituksen tavoitteena on turvata jokaiselle opiskelijalle hänen tarvitsemansa opetus, ohjaus ja tuki. Erityishuomio on opiskelijoissa, jotka tarvitsevat lisätukea opintoihinsa.

Sampon talous- ja hallintojohtaja Sari Salopelto kertoo, että lisärahoitus jakautuu kolmelle vuodelle:

– Opettajien ja ohjaajien lisäksi suunnitelmissamme on palkata opetuksen tukihenkilöstöä. Muun muassa haasteellisten opiskelijoiden tukemiseksi ammattihenkilöitä eri aloille, työvalmentaja sekä hyvinvointivalmentaja. Tällä henkilöstöllä pyrimme valmistautumaan oppivelvollisuuden laajenemiseen.

Opetusministeri Anderssonin mukaan ammatillisen koulutuksen laatua halutaan parantaa lisäämällä lähiopetusta.

– Erityisesti koronaviruspandemian aiheuttamassa poikkeustilanteessa on tärkeää, että jokainen opiskelija saa tarvitsemansa opetuksen ja tuen. Panostukset koulutukseen sekä ihmisten hyvinvointiin ovat ratkaisevassa asemassa kriisistä elpymisessä.

Nyt myönnettävä lisärahoitus on jatkoa vuoden 2019 lopussa samaan tarkoitukseen myönnetylle 20 miljoonan euron rahoitukselle. Yhteensä hallitusohjelman tavoitteena on lisätä tarkoitukseen 235 miljoonaa euroa. Lisärahoituksen loppuosasta päätetään myöhemmin hallituskauden aikana.

Lisätietoja: kuntayhtymän johtaja, rehtori Antti Lehmusvaara, p. 040 501 4244, antti.lehmusvaara@edusampo.fi


Palaa otsikoihin