Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

12.6.2023 12.57

Sampo jatkaa toimenpiteitä Imatran Koulukatu 5 -kiinteistön sisäilmaoireiden poistamiseksi AVI:n tarkastajan ohjeistuksen mukaisesti

Etelä-Suomen aluehallintovirasto suoritti Sampon Imatran toimipisteessä Koulukatu 5 -kiinteistössä työsuojelutarkastuksen 22.5.2023 koskien kiinteistön sisäilmaa. Tarkastuksessa mukana oli myös Imatran kaupungin terveysviranomainen, joka tarkasteli tilojen käyttöä erityisesti opiskelijoiden kannalta.

Imatran toimipisteessä on tehty vuodesta 2015 lähtien useita selvityksiä ja tutkimuksia sisäilmaolosuhteista, joita käsiteltiin työsuojelutarkastuksessa. Tarkastuksessa käsiteltiin toimenpide-ehdotuksia sekä toimenpiteitä sisäilmaolosuhteiden korjaamiseksi ja parantamiseksi. Osa toimenpiteistä liittyy Koulukatu 5 -kiinteistön peruskorjauksen yhteydessä tehtäviin muutoksiin.

Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymä on AVI:n tarkastajan mukaan tehnyt toimenpiteitä tehtyjen selvitysten ja tutkimusten mukaan. Kaikkia ehdotettuja toimenpiteitä ei ole vielä voitu tehdä, sillä ne toteutetaan koulutuskuntayhtymän hallituksen päätöksen mukaisesti osana kiinteistöstrategiaa ja toimenpideohjelmaa. Sen mukaisesti Koulukatu 5 -kiinteistön A- ja D-osat puretaan, B- ja C-osat peruskorjataan ja A-osan paikalle tulee uudisrakennus. Hankesuunnitelma edellä mainituille toimenpiteille valmistuu 4.9.2023.

Kuntayhtymä laatii AVI:lle selvityksen 30.10.2023 mennessä, mihin toimenpiteisiin ja millä aikataululla syksyllä 2023 valmistuvan Koulukatu 5 -kampushankkeen suunnitelman perusteella ryhdytään työntekijöiden terveydelle haitallisesta sisäilmastosta aiheutuvan altistumisen estämiseksi. Selvitys sisältää muun muassa työntekijöiden ja opiskelijoiden siirtymisen väistötiloihin ja korjattuihin tai uusiin tiloihin.

Kuntayhtymä on jo päättänyt, että elokuusta 2023 alkaen Imatran sosiaali- ja terveysalan, liiketoiminnan ja matkailualan opetus sekä opetusravintola Säkäkokin toiminta siirtyy väistötiloihin. Oireita aiheuttaneissa tiloissa Koulukatu 5 -kiinteistössä ei ole opetusta tai muuta toimintaa.

Toimenpiteitä valmistellaan yhteistyössä työterveyshuollon kanssa

Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymällä on käytössä sisäilmaongelmien ratkaisumalli, jonka mukaisesti sisäilma-asioita käsitellään työpaikalla. Lisäksi Sampossa toimii sisäilmatyöryhmä, joka seuraa kokouksissaan laajasti toimipisteiden sisäilma-asioita. Sisäilmatyöryhmälle ei ole tullut oireilmoituksia Koulukatu 5 -kiinteistön sisäilmaan liittyen vuosien 2021-2022 aikana, vaan ilmoituksia on saapunut noin kaksikymmentä keväällä 2023 koskien yhtä ilmoitusta lukuun ottamatta A-rakennusta. Työterveyshuolto on lisäksi tehnyt useita työpaikkaselvityksiä Imatran toimipisteessä, ja AVI:n tarkastajan mukaan vain yksittäisissä selvityksissä on ollut huomioita toimipisteen sisäilmasta.

AVI:n tarkastaja kehotti koulutuskuntayhtymää huolehtimaan, että työterveyshuolto tekee 30.10.2023 mennessä kirjallisen sisäilma-asioihin suunnatun työpaikkaselvityksen, jossa on arvioitava työstä, työympäristöstä ja työyhteisöstä aiheutuvat terveysvaarat, haitat, kuormitus- ja voimavaratekijät ja näiden merkitys terveydelle ja työkyvylle. Koulutuskuntayhtymä teettää myös samalla aikataululla työterveyshuollolla arvion työpaikan sisäilmaston terveydellisestä merkityksestä.

Koulutuskuntayhtymän tulee myös varmistaa, että työntekijät ja opiskelijat tuntevat sisäilmaongelmien ratkaisumallin, jonka mukaan sisäilmaoireista tulee olla yhteydessä työterveyshuoltoon tai opiskelijaterveydenhuoltoon. Lisäksi työntekijöiden tulee ilmoittaa oireista esihenkilölle ja työsuojeluvaltuutetulle.

Saimaan ammattiopisto Sampon henkilöstölle pidettiin tiedotustilaisuus AVI:n tarkastuksen tuloksista ma 12.6.2023.

Lisätietoja: kuntayhtymän johtaja, rehtori Antti Lehmusvaara, antti.lehmusvaara@edusampo.fi


Palaa otsikoihin