Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

1.4.2021 7.30

Sampo leipoo maailman suurimman täytekakun – Tavoitteena Guinnessin maailmanennätys

Saimaan ammattiopisto Sampo on lähdössä jättimäiseen urakkaan. Tavoitteena on leipoa maailman suurin täytekakku ja tehdä Guinnessin maailmanennätys.

– Todella iso urakka on kyseessä, ja opiskelijoilla tovi vierähtää ennen kuin kakku on valmis, Sampon konditorio-alan lehtori Markku Vengasaho sanoo.

Sampon ennätyskakku tulee painamaan hulppeat seitsemän tonnia. Kuvituskuva.

Nykyinen kakkuennätys on yhdysvaltalaisen Mohegan Sun Hotel and Casinon kokkien nimissä. Heidän tekemänsä hääkakku painoi vaikuttavat 6 818 kiloa – karkeasti neljän ja puolen Wolkswagen Golf -henkilöauton verran.

Sampossa tavoitteena on tehdä ennätyskakkua isompi 7 tonnia painava kakku. Kakku leivotaan opiskelijoiden voimin, mutta suuren koon vuoksi leipomisessa tarvitaan erikoistyökaluja ja -järjestelyjä.

Rakennusalan opiskelijat auttavat ennätyskakun leipomisessa sekoittamalla taikinaa betonimyllyillä.

Itse leipomisen hoitavat valmistumisvaiheessa olevat kokki-, elintarvikkeiden valmistaja- ja leipuri-kondiittoriopiskelijat. Lisäksi leipomisen tukitehtävissä on useita kymmeniä opiskelijoita.

–  Olemme suunnitelleet, että rakennusalan opiskelijat sekoittavat taikinaa betonimyllyillä. Niillä taikinaa saadaan tehtyä kätevästi suuret määrät.

Muitakin leipomistarvikkeita on lainailtu eripuolilta ammattiopistoa. Autoalalta on lainattu hallitunkkeja kakkujen nostamiseen ja tukemiseen ja rakennusalalta henkilönostimia, jotta leipurit ylettävät koristelemaan kakun.

Alusta, jolle kakku kasataan, on niin ikään Sampossa toteutettu. Se tehdään teräksestä kone- ja tuotantotekniikan opiskelijoiden voimin.

Perinteinen mansikkakakku  

Mutta millainen on itse kakku, jolla maailmanennätys pyritään rikkomaan?

– Tarkkaan ottaen kilpailemme maailman suurimman hääkakun tittelistä. Siksi tarkoitus on tehdä perinteinen mansikkakakku. Se on hääjuhlien kestosuosikki.

Makua ei kisassa arvioida, mutta Vengasaho lupaa, että kakku maistuu erinomaiselta. 

Suunnitelmissa on, että punnituksen jälkeen kakku puolitetaan Ruokolahden metsäkoululta lainatulla moottorisahalla, ja logistiikkaopiskelijat kuljettavat puolikkaat Lappeenrannan Marian aukiolle ja Imatralle Imatrankosken torille. Toreilla järjestetään suuret kakkujuhlat, joissa torikansa pääsee maistamaan jättikakkua. 

– Meidän liiketoiminnan opiskelijoiden opintoihin kuuluu markkinointia ja tapahtumien suunnittelua, ja he vastaavat kakkujuhlien järjestelyistä.

Varsinainen ennätysyritys on tarkoitus toteuttaa korovirustilanteen ja kokoontumisrajoitusten hellittäessä. 

Lue lisää ennätysyrityksestä.


Palaa otsikoihin