Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

30.3.2017 15.02

Sampo mukana StopDia tutkimushankkeessa

Etelä-Karjalassa on käynnistymässä Itä-Suomen yliopiston toteuttama STOP DIA – tutkimushanke. Eksote on mukana toteuttamassa tutkimusta. Etsimme väestöstä 3000 henkilöä, joilla diabetekseen sairastumisen riski on koholla. Eksote on kutsunut Saimaan ammattiopisto Sampon mukaan kampanjaan.

StopDia-tutkimushankkeessa selvitetään, miten tyypin 2 diabetesta ehkäistään mahdollisimman tehokkaasti nykyisessä ja muuttuvassa Suomessa. Tutkimukseen etsitään nyt Etelä- Karjalasta, Päijät-Hämeestä ja seitsemästä Pohjois-Savon kunnasta osallistujiksi henkilöitä, joilla on kohonnut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen. Pohjois-Savosta mukana ovat Kuopio, Iisalmi, Sonkajärvi, Kiuruvesi, Vieremä, Varkaus ja Joroinen.

Tiedämme, että tyypin 2 diabetes voidaan välttää terveellisillä elintavoilla. Nyt tutkitaan, mitkä ovat parhaat keinot tukea terveyttä edistäviä ruoka- ja liikuntatottumuksia.

Kannustamme kaikkia testaamaan oman diabetesriskinsä osoitteessa www.stopdia.fi. Mukaan tutkimukseen voivat päästä tutkimusalueilla asuvat 18–70-vuotiaat, joilla on kohonnut riski sairastua, mutta ei kuitenkaan diabetesta. Diabetesriskiä lisää esimerkiksi diabetes sukulaisella ja ylipaino.

– Diabetesriskitesti on kohtuullisen luotettava tapa löytää ne yksilöt, joiden olisi erityisen tärkeää kiinnittää huomiota elintapoihinsa, kertoo tutkimuspäällikkö Jaana Lindström Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

 StopDia-tutkimukseen valitut voivat saada tukea elintapoihinsa. Osa tutkittavista saa käyttöönsä kännykkäsovelluksen ja osalle on tarjolla myös ryhmämuotoista ohjausta. Lisäksi tutkimuksen aikana osalla alueen työpaikoista ympäristöä pyritään muokkaamaan terveellisiä elintapoja tukevaksi.

– Yksilöllä on vastuu omista elintavoistaan, mutta ympäristö ja yhteiskunta vaikuttavat paljon siihen, miten ihminen pystyy tekemään terveellisiä valintoja, korostaa hankkeen päätutkija professori Jussi Pihlajamäki Itä-Suomen yliopistosta.

Tyypin 2 diabeteksen ehkäisy on aikamme kalleimpia kysymyksiä

Noin 30 prosenttia suomalaisista on riskissä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Jos edes osalla sairastuminen saataisiin ehkäistyä, merkitsisi tämä suurta säästöä terveysmenoissa.  Suomessa kuluu vuosittain arviolta miljardi euroa diabeteksen hoitoon. Tämän lisäksi kustannuksia aiheuttavat sairauspoissaolot ja varhaiset eläköitymiset.

Koska tyypin 2 diabetes on niin yleinen sairaus, unohtuu usein, kuinka vakava ja elämänlaatua heikentävä se pahimmillaan voi olla. Uhkaamassa ovat sydän- ja verisuonitaudit, munuaisten vajaatoiminta, amputaatiot ja näkökyvyn heikkeneminen.

Maakunnat mukana talkoissa

– Lähetää yhess, Sie ja Mie, StopDia talkoisii. Pysäytettää ainakii Etelä-Karjalas tään sokertauvi lissääntyminen. Mää nyt sinn tietokonneelles ja tee tää testi: www.stopdia.fi. Sit tiijät jot onks siull jottai syytä muuttaa noit elintapoja, toivoo Tuula Partanen, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattori Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä.

StopDia on Suomen Akatemian Strategisen tutkimusneuvoston rahoittama tutkimushanke. Hanketta johtaa Itä-Suomen yliopisto ja se toteutetaan yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja VTT:n kanssa.

Lue lisää

Lue lisää hankkeesta: http://www.uef.fi/web/stopdia/etusivu

Seuraa hanketta sosiaalisessa mediassa:

Hanke Twitterissä https://twitter.com/StopDiaFinland

Osallistu keskusteluun aihetunnisteella #stopdia

Hanke Facebookissa: https://www.facebook.com/stopdiafinland/






Palaa otsikoihin