Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

9.9.2021 8.57

Sampo mukana valtakunnallisessa hävikkiviikossa 13.-19.9.21

Valtakunnallista hävikkiviikkoa vietetään 13.–19.9.2021. Hävikkiviikko haluaa nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä.

Saimaan ammattiopisto Sampo osallistuu hävikkiviikkoon jakamalla Sampon opiskelijoille ja henkilökunnalle tietoa hävikistä sekä seuraamalla teemaviikon aikana opiskelijaruokaloissa syntyvää hävikkiä. 
 
- Mittaamme viikon aikana, paljonko lautashävikkiä tulee per ruokailija ja julkaisemme tulokset hävikkiviikon jälkeen henkilöstön ja opiskelijoiden intrassa sekä Sampon kotisivuilla. Kerätyn tiedon avulla pyrimme miettimään, mistä hävikki johtuu ja miten voisimme siihen jatkossa vaikuttaa entistä paremmin, Sampon ruokapalvelupäällikkö Marjo Saira kertoo.
 
Ruokahävikkiä syntyy ruokaketjun kaikissa vaiheissa, mutta kaikkein eniten kotitalouksissa. Sampo pyrkiikin erilaisilla julisteilla ja esitteillä jakamaan vinkkejä myös siihen, miten opiskelijat ja henkilökunnan jäsenet voivat pyrkiä pienentämään ruokahävikkiä omissa kodeissaankin.
 
- Toivon, että opiskelijat huomioisivat sen, että vaikka yksi pois heitetty leipäpala ei itselle tunnu isolta jutulta, pienistä puroista syntyy kuitenkin valtameriä. Hävikkiruoka vaikuttaa niin moneen asiaan: taloudellisesti oppilaitokseen, hiilijalanjälkeen, kansantalouteen ja kunkin kuluttajan omaan talouteen, Sampon laatukoordinaattori Anne Tuosa pohtii.
 
Hävikin vähentäminen näkyy lompakossa
 
Opiskelijan budjettiin hävikkiruoka tekee nopeasti ison loven. Sampossa pyritäänkin hävikkiviikolla laskemaan, paljonko hävikki on rahallisesti per henkilö.
 
- Koulussa opiskelija saa maksuttoman monipuolisen ja terveellisen aterian. Euron juustohampurilainen tai kahden euron energiajuoma eivät mitenkään vastaa kouluruoan ravintoarvoja, Tuosa jatkaa.
 
Oppilaitoksena Sampolla on tärkeä tehtävä opiskelijoiden ravitsemustietouden lisäämisessä. 
 
- Pyrimme herättelemään opiskelijoita miettimään, mitä he syövät ja hyödyntämään ruoan mahdollisimman tarkasti, Saira tiivistää.
 
Kouluruoka ei aina ole omaa lempiruokaa
 
Sampon lounaslist​​at laaditaan toisen asteen kouluruokasuositusten perusteella. Lounaslistojen suunnittelussa otetaan huomioon myös kerran vuodessa tehtyjen asiakastyytyväisyyskyselyiden tulokset. Seitsemän viikon listasyklissä on muun muassa aina yksi lempiruokapäivä, jolloin lounaalla tarjotaan asiakastyytyväisyyskyselyissä esille nousseita suosikkiruokia.
 
- Kouluruoka ei aina ole juuri sitä omaa lempiruokaa. Me pyrimme kuitenkin tarjoamaan mahdollisimman hyvää, terveellistä ja monipuolista varsin pienellä budjetilla, Saira korostaa.
 
Hävikkiviikkoa on vietetty vuodesta 2013 lähtien. Kampanjan järjestää Kuluttaja-lehti. Lisätietoa hävikkiviikosta löytyy kampanjan omilta www-sivuilta.



Palaa otsikoihin