Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

21.4.2021 11.13

Sampon Imatran yksikön seinille ilmestyi Vuoksi ja Valtionhotelli – Kuvataideopiskelijan valtava muraali koristaa portaikkoa

Imatran Inkerin hiuksista jatkuu Vuoksen virta, jonka varrella on Valtionhotellin lisäksi maakuntamme luontoa. Tämä kaikki yhdessä porraskäytävässä.

Saimaan ammattiopisto Sampon Imatran yksikön sisäseinään on muotoutunut huikea seinämaalaus. Muraali on ideoitu yhdessä LAB-ammattikorkeakoulun ja Sampon opiskelijoiden kanssa. Seinämaalauksen on suunnitellut ja luonut LAB:n kuvataideopiskelija Senni Koskenvesa, ja se toteutettiin yhdessä Sampon maalariopiskelijoiden kanssa.

Sampon Imatran yksikön henkilöstöltä ja opiskelijoilta kyseltiin tulevaan taideteokseen vinkkejä. Vastaajat toivoivat muun muassa väriä, positiivisuutta ja unenomaisuutta, ja ne taiteilija on hyvin toteuttanut.

– Olen jonkin verran tehnyt seinämaalauksia koteihin, kahviloihin ja vanhainkotiin, ja reissuissa tutustunut ja myös harjoitellut.

Teoksen pinta-ala yllätti taiteilijan. Yhden seinän sijaan olikin kyseessä koko portaikko neljässä kerroksessa. Toiveita ja ehdotuksia kuunneltuaan loviisalainen Koskenvesa etsi netistä tietoa Imatrasta ja Etelä-Karjalasta.

– En ollut koskaan edes käynyt Imatralla, entuudestaan ihan tuntematon kohde minulle.

Tietoa löytyikin runsaasti. Neljännessä kerroksessa komeilee Imatran Inkeri, jonka hulmuavista hiuksista lähtee virtaamaan Vuoksi ja Imatrankoski aina alakertaan asti. Matkan varrelta löytyy Imatran nimikkokasvin ulpukan kukkia sekä Etelä-Karjalan maakuntakukkaa kangasvuokkoa. Kolmannessa kerroksessa lentää satakieli, maakuntalintumme. Ja pitihän myös Valtionhotelli tietysti olla. Sen taiteilija toteutti tuplasti, ikään kuin sen peilikuva näkyisi virrassa.

Kaiken kaikkiaan työhön kului aikaa noin 1,5 kuukautta suunnittelusta alkaen. Itse maalaaminen vei kolmisen viikkoa. Koskenvesan lisäksi maalausprojektissa isossa roolissa olivat Sampon maalariopiskelijat. He valmistelivat tilan pohjamaalaamalla seinät ja katon ja olivat mukana taideteoksen toteuttamisessa. Taiteilija luonnosteli ensin kuvat kynällä paperille ja sen jälkeen tietokoneella. Digikuvat hän heijasti seinille. Hän määritteli värimallit, ja maalariopiskelijat auttoivat kuvien maalaamisessa. Yhteistyö kuvataitelijan ja maalareiden kesken sujui hyvin.

Sampon maalariopiskelijoiden opettaja Juha Koistinen on työn tulokseen tyytyväinen:

– Opiskelijoilla ei ollut aikaisempaa kokemusta näin isosta seinämaalauksesta. Toivommekin, että jatkossa saisimme lisää samankaltaisia projekteja.

Koskenvesa on ensimmäisen vuoden amk-opiskelija. Maailmalla kiertäneen taiteilijan jatkosuunnitelmat ovat vielä auki.

– Seinämaalaus kiinnostaa, ja haluaisin oppia lisää siitä sekä yhteisöjen kanssa työskentelemisestä. Myös taideterapia ja ohjaus kiinnostaa. Ennen koronarajoituksia olin Paintparty Finlandin kautta Lappeenrannan Teerenpelissä ohjaamassa vasta-alkajia maalaamaan.

Kuvataideopiskelija Senni Koskenvesa Vuoksen ja Valtionhotellin äärellä.

(Kuvat: Senni Koskenvesa)


Palaa otsikoihin