Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

17.5.2022 9.06

Sampon sosiaali- ja terveysalan sai tiimioppimisen sertifikaatin

Sampon sosiaali- ja terveysalalle myönnettiin perjantaina 13.5.2022 Tiimiakatemia ® -organisaatiosertifikaatti juhlallisin menoin Lappeenrannan Urheilutalolla. Sertifikaatin luovuttivat Tiimiakatemia Globalin Hanna Walden ja Heikki Toivanen.

Tiimiakatemia ® -organisaatiosertifikaatti, jonka sosiaali- ja terveysala sai nyt ensimmäisenä Sampon koulutusaloista, on tärkeä saavutus ja pitkän työn tulosta. Sampon sosiaali- ja terveysalan järjestämän kaikille avoimen juhlan tarkoituksena oli paitsi sertifikaatin vastaanottaminen, myös tiimioppimisen juhlistaminen. Juhlan ohjelmassa oli sertifikaatin luovutuksen, puheiden ja tanssiesityksen lisäksi opiskelijoiden dialogi ja rastipisteillä uutta tietoa tiimioppimisesta.

Tiimioppiminen on pedagoginen menetelmä ja jatkuva prosessi, johon on sitouduttava pitkällä aikavälillä. Sampon sosiaali- ja terveysalalla tiimioppimisen malli on ollut käytössä jo joitakin vuosia, ja siihen ollaan erittäin tyytyväisiä niin opiskelijoiden kuin opettajien puolella. Tärkein palaute tulee oppijoilta itseltään ja koulutuspäällikkö Helena Kiurun mukaan jopa opetusneuvokselle asti on kantautunut palautteita tiimioppimisesta.

– Palautteissa useampi lähihoitajaksi valmistunut on kertonut, että Sampossa on tullut ensimmäistä kertaa tunne, että he kuuluvat joukkoon ja heitä ymmärretään, kuvasi Helena Kiuru juhlapuheessaan.

Tiimioppimisen sertifikaattia oli vastaanottamassa suuri joukko Sampon sosiaali- ja terveysalan opiskelijoita ja opettajia.

Palautetta on tullut myös työelämästä – valmistuvilla opiskelijoilla on työelämätaidot paremmassa hallussa tiimioppimisen myötä. Menetelmä opettaa itseohjautuvuuteen, yhdessä tekemiseen ja arviointiin sekä huomioimaan ja arvostamaan toisen työtä.

– Työelämä muuttuu, ja itseohjautuvia, yhteistyökykyisiä ihmisiä tarvitaan töissä. Me opetamme ja valmistamme opiskelijoitamme ammattiin, joten myös työelämätaitoja opetellaan, kertoo koulutuspäällikkö Kiuru.

Kiurun mukaan menetelmää on systemaattisesti kehitetty ja se ei synny itsestään, vaan vaatii myös opettajilta kouluttautumista ja harjoittelua. Samoin opiskelijoita valmennetaan kohti yhdessä oppimista. Sertifiointijuhlan onnittelupuheessaan Tiimiakatemia Globalin Hanna Walden korosti työtä, jota Sampon sosiaali- ja terveysalalla on tehty.

– On tehty määrätietoista, sitkeää, pitkäjänteistä työtä sen eteen, että juhlimme nyt Sampon ensimmäistä tiimioppimisen sertifikaattia. Sampolla on rohkea visio yhteisönä, mutta toteutuakseen visiot tarvitsevat niitä, jotka raivaavat tietä ja näyttävät esimerkkiä. On lisäksi hienoa nähdä, että muitakin aloja on jo innokkaasti lähtenyt treenaamaan ja rakentamaan omia tiimioppimisen malleja, sanoi Walden.

Juhlaohjelmaan kuului rastipisteitä, joilla tiimioppimisen SWOT-analyysi tarjosi tietoa ja pohdittavaa.

Tiimioppimisen menetelmää kehitetään ja viedään eteenpäin jatkuvasti. Sertifiointiprosessin myötä Sampon sosiaali- ja terveysalalle on vuoden aikana tehty ulkoinen auditointi, missä on saavutettu tiimioppimisen ykköstaso. Sosiaali- ja terveysala on Sampossa suurin koulutusala, joten tiimioppimisen menetelmää arjessaan hyödyntää merkittävä osa Sampon opiskelijoita. Muutkin Sampon koulutusalat ovat ottaneet ja ottavat tiimioppimisen menetelmää entistä enemmän käyttöön omassa toiminnassaan.

Tiimiakatemia ® -organisaatiosertifioidulla organisaatiolla on tiedot, taidot ja kokemus Tiimiakatemia ® menetelmästä tiimioppimisen ja -valmentamisen osalta. Organisaatiolla on tiimioppimisen ja -valmentamisen edellyttämät oppimisympäristöt ja -rakenteet. Lisätietoa sertifikaatin myöntäjän, Tiimiakatemia Globalin sivustoilta: www.tiimiakatemia.com.

Lisätietoja: koulutuspäällikkö Helena Kiuru, helena.kiuru@edusampo.fi, p. 040 086 5907


Palaa otsikoihin