Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

1.4.2020

Sampoon uusi avaruusmatkailun koulutusohjelma

Uusi avaruusmatkailun koulutusohjelma oli Sampon aprillipila. Avaruusmatkailun koulutusohjelmaa ei olla Sampoon perustamassa.

Sampon tiloihin rakennetaan kuun olosuhteita jäljittelevä kuusimulaattori ja ledeillä toteutettava linnunratasimulaattori. Simulaattoreilla opiskelijat voivat harjoitella kuun pinnalla liikkumista ja linnunradan tarkkailun opastamista.
Avaruusmatkailu on kehittyvä ala, joka tarvitsee työvoimaa. Siksi Saimaan ammattiopisto Sampo käynnistää uuden avaruusmatkailun koulutusohjelman.

Koulutusohjelma tarjoaa opiskelijoille avaruusmatkailun perustaidot. Kuten muissakin matkailualan koulutuksissa, opinnot painottuvat asiakaspalveluun. Myös kielet ja markkinointi ovat tärkeitä oppiaineita.

– Lisäksi opiskellaan toimintaa painottomuudessa sekä kuuraketin korjausta ja huoltoa. Korjaustaito on tärkeä hallita, jos vaikka kävisi niin, että raketti rikkoutuisi tai raketin rengas puhkeaisi kesken lennon, avaruusmatkailun lehtori Sanna Avaruus kertoo.

 Koulutusohjelman käynnistämiseksi Sampo hankkii uuttaa laitteistoa. Sampolle tulee uusi avaruuskapselisimulaattori, jossa avaruusmatkailijoiden palvelua voidaan harjoitella aidoissa olosuhteissa. Lisäksi Imatran toimipisteeseen rakennetaan vesiallas, jossa opiskelijat voivat harjoitella avaruuden painottomuuden kaltaisissa olosuhteissa. Myös muita välineitä, kuten kuusimulaattori, linnunratasimulaattori ja avaruuspukuja, hankitaan.

– Opiskelijoiden on tärkeää päästä harjoittelemaan painottomuudessa. Esimerkiksi illallisen tarjoilu avaruusasemalla on haastavaa, kun astiat ja ruoat leijuvat minne sattuu. Jos syömässä on isompi seurue, pitää olla todella tarkkana, ettei leijuvat nesteet ja ruoat osu asiakkaiden vaatteisiin ja likaa niitä.

Koulutusohjelman yhteistyökumppaneiksi on tarkoitus saada avaruusalaan erikoistunut, Tesla-miljardööri Elon Muskin perustama SpaceX-yritys. Yhteistyötä suunnitellaan tehtävän myös Euroopan avaruusjärjestön kanssa.

Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, koulutus käynnistyy syksyllä.

Katso lisätietoa koulutusohjelmasta.


Palaa otsikoihin