Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

31.1.2023 12.10

Sampossa alkaa keväällä uusi Työllisty vartijaksi – vartijan peruskoulutus

Hakuaika koulutukseen jatkuu 19.3. saakka ja opinnot käynnistyvät 27.3.

Uusi koulutus on osa turvallisuusalan ammattitutkintoa, jossa opiskellaan ammattitutkinnon pakollinen tutkinnon osa Vartijan koulutus (25 osaamispistettä), joka vastaa 120 tunnin opiskelua. Koulutus muodostuu väliaikaisen vartijan koulutuksesta, joka on kestoltaan 40 tuntia sekä vartijan koulutuksesta, joka on kestoltaan 80 tuntia.

Koulutukseen kuuluu muun muassa seuraavia teemoja: yksityinen turvallisuusala toimialana, turvallisuuslainsäädäntö, vartioimisliiketoiminta, vartijan toiminta, poliisitoiminta ja siihen liittyvät vartijan tehtävät, poliisin tai rajavartiolaitoksen avuksi asetettujen järjestyksenvalvojien tehtävät ja toimivaltuudet, ennaltaehkäisy ja vartijan toiminta poikkeavissa tilanteissa, rakenteellisen suojauksen sekä turvallisuusteknisten laitteiden ja järjestelmien toimintaperiaatteet, vartijan työsuhteeseen liittyvät oikeudet ja velvollisuudet, työturvallisuus, ensiapu, alkusammutus ja vartijan fyysisen voimankäytön perusteet.

Koulutuksen kouluttajana toimiva Jere Parviainen korostaa, että näiden yllä olevien teemojen lisäksi koulutuksessa kiinnitetään erityistä huomiota sosiaalisiin taitoihin ja vuorovaikutukseen.

”Vartijan työ on ennen kaikkea asiakaspalvelutyötä. Päivittäin työskennellään erilaisten ihmisten kanssa, ja vartijalla tulee olla valmiudet toimia monenlaisissa, välillä haastavissakin, tilanteissa”, Parviainen lisää.

Koulutuksen hyväksytysti suorittaminen antaa muodollisen pätevyyden toimia vartijana. Koulutuksesta opiskelija saa tarvittavat perustiedot työskentelyyn turvallisuusalalla sekä yksityistä turvallisuusalaa säätelevästä lainsäädännöstä. Koulutus antaa perusvalmiudet erilaisissa vartijan tehtävissä toimimiseen

Kenelle koulutus sopii?

Parviaisen mukaan koulutus ja ylipäätään turvallisuusala sopii henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita työskentelemään monipuolisissa ja vaihtelevissa työtehtävissä. Henkilön tulee tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa.

”Lisäksi vartijana toimivan tulee olla luotettava, nuhteeton, vastuullinen ja paineensietokykyinen. Psyykkisen ja fyysisen terveyden tulee olla kunnossa, sekä tulee olla kykeneväinen asiakaspalvelutyöhön”, Parviainen painottaa.

Yllä mainittujen ominaisuuksien lisäksi hakijalta edellytetään riittävää suomen kielen taitoa ja 18 vuoden ikää. Koulutuksen järjestäjällä on lain 737/2014 mukaan oikeus pyytää koulutukseen hakeutuvasta turvallisuusselvityslaissa (726/2014) tarkoitettu suppea henkilöturvallisuusselvitys. Kaikki koulutukseen hakeutuvat haastatellaan.

Koulutus alkaa maaliskuun lopussa

Haku koulutukseen on käynnissä, ja se jatkuu 19.3. saakka. Koulutus alkaa 27.3. ja kuukauden kestävien opintojen jälkeen on mahdollista työllistyä turvallisuusalalle tai jatkaa opintoja turvallisuusalan ammattitutkinnossa. Vaihtoehtoina ovat jatko-opinnot turvallisuusvalvojan perustutkinnon (180 osp) tai turvallisuusvalvojan erikoisammattitutkinnon (180 osp) parissa.

”Turvallisuusalalla on Etelä-Karjalassakin kova pula ammattilaisista. Jokaiselle kurssilaiselle varmasti löydetään kesätöitä ja siitä mahdollisuus työllistyä pidempiaikaisestikin!” Parviainen kannustaa.

Lisätietoja

Päivi Toivari, koulutuspäällikkö
paivi.toivari@edusampo.fi

Hakulomakkeeseen tästä


 


Palaa otsikoihin