Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

24.11.2022 9.31

Sampossa harjoiteltiin tietosuoja- ja tietoturvaloukkauksiin varautumista sekä reagoimista valtakunnallisessa Taisto-harjoituksessa

Sampo osallistui 17.11.2022 Suomen suurimpaan digitaalisen turvallisuuden harjoitukseen Taistoon. Taisto on tietosuoja- ja tietoturvaloukkauksia simuloiva valtakunnallinen harjoitus, joka laittaa organisaatioiden omat toimintamallit ja -prosessit käytännön testiin kuvitteellisten harjoitustilanteiden avulla. Harjoitus auttaa kehittämään digitaalisen turvallisuuden johtamista, hallintaa ja viestintää.

Viidettä kertaa järjestetty Taisto kokoaa organisaatiot yhteiskunnan eri osa-alueilta harjoittelemaan ajankohtaisten uhkien varalle. Tämän syksyn harjoituksessa oli mukana ennätyksellisesti jo yli 300 harjoitustiimiä. Sampo oli mukana harjoituksessa ensimmäistä kertaa.

Toiminta testissä ja kehityksen kohteena Taiston aikana

Taisto-harjoitus tarjosi mahdollisuuden testata digitaaliseen turvallisuuteen liittyviä toimintamallejamme, tunnistaa kehityskohteita sekä harjoitella häiriötilanteissa toimimista turvallisesti harjoitusympäristössä. Harjoitukseen osallistumalla varaudumme ajankohtaisiin digiturvauhkiin ja kehitämme kriisinkestävyyttä sekä johtamis-, yhteistyö- ja viestintävalmiuksiamme.

Ensimmäinen Taisto-harjoitus oli positiivinen kokemus

Sampon harjoitustiimi muodostui johdon, kiinteistöpalveluiden, IT-palveluiden ja viestinnän edustajista. Harjoitustiimi sai päivän aikana useita tehtäväsyötteitä erilaisista tilanteista ja testasi toimintaprosesseja sekä harjoitteli viestintää reagoiden tehtäviin. Tehtävissä simuloitiin muun muassa eri mittaisia suunniteltuja ja suunnittelemattomia sähkökatkoja Sampon toimipisteissä ja katkojen vaikutusta eri järjestelmiin, kyberhyökkäyksiä kriittisiin järjestelmiin, tietosuojaloukkauksiin reagointia sekä tilanteita, joissa oli syytä epäillä tietosuojaloukkauksen tapahtuneen. Taisto-harjoituksen viestintää simuloitiin erillisellä alustalla, joten viestintätoimenpiteet eivät näkyneet Sampon virallisissa kanavissa.

Harjoittelu ja varautuminen ovat sijoitus tulevaan – sekä taloudellisesta että inhimillisestä näkökulmasta. Harjoittelu Taiston aikana auttoi testaamaan digiturvan toimivuutta ja havaitsemaan kehityskohteita, joita ei välttämättä huomattaisi ilman käytännönläheistä harjoittelua.

Taisto on kaikille avoin ja maksuton harjoitus, jonka toteuttamisesta vastaa Digi- ja väestötietovirasto. Harjoituksen sisältö on suunniteltu yhteistyössä Keskusrikospoliisin, Kuntaliiton, Kyberturvallisuuskeskuksen ja tietosuojavaltuutetun toimiston kanssa.

Lue lisää Taisto-harjoituksesta osoitteessa dvv.fi/taisto.


Palaa otsikoihin