Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

24.1.2023 13.43

Sampossa kisataan Taitaja-semifinaalin lähihoitajalajissa 31.1.2023

Sampo järjestää Taitaja2023-kilpailun lähihoitajalajin semifinaalin tiistaina 31.1.2023 Lappeenrannassa.

Taitaja on vuosittain järjestettävä ammattitaidon suomenmestaruuskilpailu, joka toimii ammatillisen koulutuksen näyteikkunana. Kilpailuissa ammattiin opiskelevat nuoret kilpailevat SM-mitaleista ammatillisiin perustutkintoihin perustuvissa lajeissa.

Lähihoitajalajissa tehtävät pohjautuvat sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon pakollisiin tutkinnon osiin ja kilpailijoilta vaaditaan osaamista eri-ikäisten ja taustaltaan erilaisten sekä erilaisissa elämäntilanteissa olevien ihmisten kanssa. Kilpailu on yksilökilpailu ja tehtävät perustuvat perustutkinnon ammattitaitovaatimusten kiitettävän tason kriteereihin.

Lähihoitajalajin semifinaali on yleisölle avoin ja semifinaalin tapahtumapaikkana on Sampon toimipiste Lappeenrannassa osoitteessa Armilankatu 40.

Samposta kisoihin osallistuu neljä lähihoitajaopiskelijaa ja lajia tuomaroimassa on joukko ammatillisen koulutuksen sekä työelämän edustajia. Kilpailutehtävät alkavat klo 9:30 ja päättyvät klo 15:50.

Lähihoitajalajin semifinaalit järjestetään samanaikaisesti neljällä paikkakunnalla: Lappeenrannassa, Turussa, Kuopiossa ja Ylivieskassa.

Sampon edustajia mukana myös muiden lajien semifinaaleissa

Samposta lähtee kisailemaan Taitaja-semifinalisteja myös muissa lajeissa. Semifinaaleita järjestetään ympäri Suomen 30.1. – 3.2.2023 ja edustajia on mukana lähihoitajalajin lisäksi laborantti-, puuseppä-, sähköasennus-, tietojenkäsittely- ja web-asennuslajeissa. Laboranttilajin semifinaalit kisaillaan Lahdessa, sähköasennuksen Iisalmessa ja puuseppälajin Mikkelissä. Tietojenkäsittelyn ja web-kehityksen semifinalistit osallistuvat kilpailuun omasta oppilaitoksestaan käsin.

Sampon puualaa toista vuotta opiskeleva Petri Seppänen osallistuu puuseppälajin semifinaaleihin Nummelassa. Idea kisailemaan lähtemisestä tuli opettajalta, joka tiedusteli Petrin halukkuutta Taitaja-kisoihin osallistumisesta. Valmistautuminen semifinaaleihin on pitänyt sisällään muun muassa edellisvuosien Taitaja-kisojen tehtäviin tutustumista.

- Ollaan niiden pohjalta tehty harjoituksia, että minkä tyylisiä työt ovat olleet ja on voinut yrittää kuvitella, millaista olisi sitten kisoissa vastassa, Petri Seppänen kertoo.

Pientä kisajännitystä on toki ilmassa. Tehtävänanto ei ole kisaajilla tiedossa etukäteen, mutta lopputuloksena pitäisi olla laadukas ja myyntiin kelpaava puutuote.

- Täällä koulussa aina voi tehdä uudelleen, jos tulee virheitä, mutta kisoissa on mentävä kerralla maaliin tai tulee pistevähennyksiä, jos joutuu kokeilemaan uudelleen.

Puusepän laji on ikärajaton yksilökilpailu ja kisaajia voikin olla mukana monenlaisella eri taustalla. Myös Petri on tehnyt aiemmin työuraa vähittäiskaupan parissa ja lähti kokeilemaan puualan opintoja.

- Meillä on täällä hyvä ryhmä, joka tuntuu vähän työyhteisöltä. Ei ole niin väliä, että millä luokalla kukin on ja onko perustutkinto- vai ammattitutkinto-opiskelija, aina voi esimerkiksi kysyä toinen toiselta neuvoja ja ideoita.

Petri Seppänen osallistuu Taitaja-semifinaaleihin puusepän lajissa.


Tieto- ja viestintätekniikkaa Sampossa ensimmäistä vuotta opiskeleva Ella Räihä osallistuu Taitaja-semifinaalien tietojenkäsittelylajiin. Tehtävät liittyvät asiantuntija- ja asiakaspalvelutehtäviin, joiden hoitamisessa korostuvat ongelmanratkaisu- ja viestintätaidot. Ellalla on hyvät lähtökohdat semifinaaleihin, sillä alan opinnot ovat lähteneet hyvin käyntiin ja Taitaja-kisojen veteraanikin löytyy lähipiiristä.

- Taitaja-kisat kuulosti hyvältä mahdollisuudelta ja sain inspiraatiota lähteä mukaan veljeltäni, joka osallistui opiskeluaikanaan järjestettyihin Taitaja-kisoihin joka kerta.

Ellan valmistautuminen kisoihin on pitänyt sisällään tutustumista vanhoihin kisatehtäviin, joita hän on itsenäisesti sekä opettajan kanssa käynyt läpi. Veljen kokemukset myös omalta osaltaan innostavat, kun tietää jo millaista kisaaminen on.

- Vähän jännittää, mutta odotan kisoja iloisin mielin, Ella Räihä toteaa.

Lue lisää Taitaja-kilpailuista: taitaja2023.fi


Palaa otsikoihin