Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

31.8.2020

Sampossa on aloittanut kaksi uraopinto-ohjaajaa – uraopot ohjaavat Sampon opiskelijoita ja Sampoon hakeutuvia uravalinnoissa

Saimaan ammattiopisto Sampo panostaa opiskelijoiden uraohjaukseen. Sampossa on aloittanut kaksi uraopinto-ohjaajaa: Virve Kiviharju Imatralla ja Tiina Koskela Lappeenrannassa.

Sampon uraopot Virve Kiviharju (vas.) ja Tiina Koskela.

Uraopojen myötä Sampon ohjaushenkilöstön vahvuus kasvaa, sillä uraopojen pestit ovat kokonaan uusia tehtäviä. Mutta mitä uraopot tekevät?
 
- Uraopot ohjaavat Sampon opiskelijoita ja Sampoon hakeutuvia uravalinnoissa. Voisi tiivistää, että uraopojen tehtävä on varmistaa, että peruskoulujen opiskelijoilla ja muilla hakijoilla on tarvittavia tieto, kun he tekevät päätöksen meille hakeutumisesta, Koskela sanoo.

- Minuun otti juuri yhteyttä henkilö, joka halusi ohjausta opintoihin, kun aiemmista opinnoista on yli 20 vuotta. Sovittiin tapaaminen, Koskela kertoo esimerkin uraopon työstä.
 
- Peruskouluille tarjoamme ammatillisen koulutuksen esittelymahdollisuuksia oppituntien, vierailujen ja tapahtumien muodossa, Kiviharju kertoo. 
 
Sampon opiskelijoista uraopot tukevat erityisesti heitä, joille jatkosuunnitelmat eivät vielä ole selviä. Siis opiskelijoita, jotka eivät vielä tiedä, mistä ja miten hakisivat töitä tai mihin hakeutuisivat opiskelemaan valmistumisen jälkeen. 
 
- Keväällä valmistuville järjestämme työnhakuvalmennusta. Suunnitelmissa on myös paikka, jossa Sampon opiskelijat voisivat matalalla kynnyksellä tulla tapaamaan uraopoja, Koskela listaa tulevaisuuden suunnitelmia.

Omat erityisalat

Molempien uraopojen työnkuvaan kuuluu uraohjauksesta ja verkostoyhteistyötä vastaaminen. Tämän lisäksi Koskelalla ja Kiviharjulla on myös omat erityisalansa.
 
- Minun tehtäviini kuuluu rakentaa yritysyhteistyötä uraohjauksen näkökulmasta työelämän ja yritysten kanssa. Tavoitteena on opiskelijoiden työllistyminen sekä työssäoppimisverkoston kehittäminen. Suunnittelemme muun muassa työtorin rakentamista Sampon opiskelijoiden intranettiin, Koskela kertoo. 

- Sampon opiskelijoiden on ammatillisten opintojen ohella mahdollista tehdä amk-opintoja. Minä vastaan amk-polun ohjauksesta, Kiviharju sanoo.
 
Uraopot tavoittaa sähköpostilla, puhelimitse ja Wilman kautta. Opot käyvät myös TE-palveluissa ja Ohjaamossa tarjoamassa uraohjausta. 

Kiviharjun työpiste tulee sijaitsemaan ohjauskeskuksessa, joka valmistuu lokakuussa Imatralle Koulukatu 5:n yläkertaan. Ohjauskeskukseen sijoittuu opinto-ohjaajat, erityisopettajat, kuraattorit, psykologi ja terveydenhoitajat. Koskelan työpiste sijaistee Lappeenrannassa Pohjolankatu 10:ssä kahvio Onnia vastapäätä.
 
- Kannattaa sopia tapaamisaika etukäteen, sillä me uraopot olemme liikkuvaista sorttia, Koskela sanailee.
 
Koskela ja Kiviharju odottavat innolla, että pääsevät kehittämään Sampon uraohjausta.
 
- Hyvillä mielin ja innostuneesti aloitan uraopona. Kiva päästä tekemään uusia työtehtäviä, aiemmin Sampon opinto-ohjaajana työskennellyt ja nyt uraopona aloittanut Kiviharju kertoo.
 
- Minulla on vahva yrittäjyystausta ja yrityselämästä on jäänyt itselleni vahvoja verkostoja, joita voin nyt käyttää hyväkseni tässä uraopon työssä. Tavoitteenamme on tuoda Sampon koulutustarjontaa esille monikanavaisesti ja kehittää myös ohjausmenetelmiä asiakaslähtöisemmiksi, Koskela sanoo. 

Palaa otsikoihin