Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

6.4.2018

Samposta sähkö- ja automaatiotekniikan koulutuksesta valmistuneet arvostavat saamaansa koulutusta

Kaakkois-Suomessa tehtiin viime vuonna ulkopuolisen tutkimuslaitoksen Innolink Research Oy:n toimesta haastattelututkimus oppilaitoksista vuosina 2015 – 2016 valmistuneille opiskelijoille. Tutkimukseen osallistuivat Etelä-Kymenlaakson ammattioppilaitos, Kouvolan seudun ammattiopisto, Etelä-Savon koulutus Oy ja Saimaan ammattiopisto Sampo.

Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää 1–2 vuotta aiemmin valmistuneiden opiskelijoiden näkemyksiä muun muassa siitä, miten heidän saamalla koulutuksella pärjäsi työelämässä. Tutkimuksella pyrittiin osaltaan varmistamaan koulutuksen laatua ja löytämään mahdollisia kehittämiskohteita eri aloille. Vastaukset ovat Sampon osalta positiivista luettavaa. Lisäksi kyselyssä kartoitettiin opiskelijoiden työllistymistä ja tulevaisuuden suunnitelmia.

Yhteensä Samposta haastateltiin 350 ammattiin valmistunutta, joista suurimmat ryhmät olivat liiketaloudesta (20 %), kone- ja metallialalta (17 %) ja sähkö- ja automaatiotekniikasta (17 %).

Sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinnosta valmistuneita vastaajia oli 60 henkeä. Tutkimuksessa ei eroteltu heidän opiskelupaikkakuntaa. Tulosten perusteella valmistuneiden mielestä opiskelu vastasi odotuksia hyvin, arvosanalla 4,1 (asteikolla 1–5).

Suurin osa sähkö- ja automaatiotekniikan alan opiskelijoista (71,7 %) oli valmistumisen jälkeen työllistynyt vakituiseen tai määräaikaiseen työhön, ja 46 % oli saanut työpaikan jostakin työssäoppimispaikastaan. Tämä oli selvästi enemmän kuin muiden alojen keskiarvo. Toisin sanoen sähkö- ja automaatiotekniikan alan työpaikat rekrytoivat työssäoppijansa muita aloja useammin.

Kysymykseen ”Miten hyvin Sampo on onnistunut työssä tarvittavien valmiuksien antamisessa” vastattiin seuraavasti (asteikolla 1–5).

cid:image001.png@01D3CC11.E0545590

Suosittelisitko kouluasi erityisesti työllistymisen ja jatko-opintoihin pääsemisen näkökulmasta?” -kysymykseen 91,7 % kertoi suosittelevansa lämpimästi tai jo suositelleensa kouluansa uusille opiskelijoille. Tätä voidaan pitää erittäin hyvänä lukuna ja se kertoo omalta osaltaan opiskelijoiden arvostavan saamaansa koulutusta.

”Mitä Sampo teki hyvin valmistumisesi, työllistymisesi tai jatko-opintoihin pääsemisen näkökulmasta?” -kysymyksen sanallisissa vastauksissa korostuivat mm. seuraavat näkökannat: ”Sampo on hyvä oppimisympäristö, henkilökunnan tuki oli hyvää, hyvät opettajat, hyvä opetussisältö, käytiin hyvin läpi kaikki tarvittavat asiat, sopivat tilat.”

Työssäoppimista ja sen vaikutusta työllistymiseen kehuttiin näin: ”Työssäoppimiset oli hyvin järjestetty, ne edesauttoivat pääsemään alan töihin, sai hyvän ammattitaidon työelämään, Sampossa suositeltiin hyviä työpaikkoja.”

Lopuksi haastateltavilta kysyttiin ”Mitä Sampo olisi voinut tehdä paremmin valmistumisesi, työllistymisesi tai jatko-opintoihin pääsemisen näkökulmasta?” Siihen vastattiin mm. seuraavasti: ”Nopeammin käytännön töihin, automaatiopuolta olisi voinut olla enemmän, aktiivisuutta hyppytunteihin, joustavuutta koulutukseen, viimeisenä vuonna olisi voinut olla enemmän soveltavaa, pohtivaa ja oman työn suunnittelua.” Näitä kommentteja Sampon koulutusalat voivat miettiä koulutuksen reformia toteuttaessaan.

Kaikista kyselyyn vastaajista (350 henkeä 10:ltä eri alalta)

  • 98 %:lle Sampo oli ensisijainen vaihtoehto opiskelupaikaksi,


  • 87 %:n mielestä opiskelu vastasi odotuksia melko tai erittäin hyvin,

  • 65 % oli vastaushetkellä määräaikaisessa tai vakituisessa kokoaikaisessa työssä,

  • 72 % koki työllistyneensä tai saaneensa jatko-opiskelupaikan melko tai erittäin helposti,

  • 62 %:n mielestä Sampo tuki työllistymistä melko tai erittäin hyvin,

  • 89 % on jo suositellut tai olisi valmis suosittelemaan lämpimästi Sampoa.

 

Kysely tehtiin puhelinhaastatteluna ja sen suoritti Innolink Research touko–kesäkuussa 2017. Kohderyhmänä oli 350 vuosina 2015 ja 2016 valmistunutta opiskelijaa.

 

Lisätietoja:

  • Saimaan ammattiopisto Sampo, laatupäällikkö Pekka Turunen, pekka.turunen(at)edusampo.fi, p. 0400 376 442

  • INNOLINK Research Oy, tutkimusjohtaja Mikko Ulander, mikko.ulander(at)innolink.fi, p. 045 358 6815


Palaa otsikoihin