Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

7.10.2021 8.38

Satu Jokela-Kukkonen opiskeli työn ohella kolme tutkintoa – Lappeenrannan palvelukeskussäätiössä on huomattu oppisopimuksen edut

Aikuisopiskelusta on tullut uusi normaali. Enää ei ole mitenkään tavatonta, että opiskelu jatkuu läpi elämän ja että eri alojenkin välillä voi sukkuloida työuran aikana mielin määrin.

Aikuisopiskelijalle on nykypäivänä tarjolla useita vaihtoehtoja opintojen suorittamiseen, mutta kaikista mutkattomimmasta päästä niin opiskelijalle itselleen kuin työnantajallekin lienee oppisopimusopiskelu. Tämä tiedetään Lappeenrannan palvelukeskussäätiöllä, jossa suuri osa henkilöstöstä on opiskellut tutkinnon työn ohella. Eräs palvelukeskussäätiön esimiehistä on opiskellut työn ohella jopa kolme eri tutkintoa. Opinnot on suoritettu oppisopimuskoulutuksella.

Kolme tutkintoa kolmen vuosikymmenen ajan - kaikki samalla työnantajalla

Satu Jokela-Kukkonen työskentelee Lappeenrannan palvelukeskussäätiössä siivouspalvelun vuoroesimiehenä. Nykyisessä pestissään Jokela-Kukkonen on ollut kolme vuotta, mutta ura palvelukeskussäätiöllä sai alkunsa jo 30 vuotta sitten.

- Tulin tekemään autonkuljettajan kahden viikon talvilomasijaisuutta. Aika pitkät talvilomat täällä, Jokela-Kukkonen nauraa.

Ensimmäisen kosketuksen oppisopimuksella opiskeluun Jokela-Kukkonen sai jo pari kymmentä vuotta sitten. Plakkarissa on nyt kokin ammattitutkinto, tuotekehittelijän erikoisammattitutkinto ja viimeisimpänä lähiesimiehen ammattitutkinto.

- Oppisopimuskoulutus on sopinut minulle hyvin. Se mahdollistaa opiskelun työn ohessa ja sen, että saan normaalia palkkaa opintojen ajan. Palvelukeskussäätiö on maksanut palkan myös niiltä päiviltä, kun olen ollut lähiopinnoissa oppilaitoksessa, Jokela-Kukkonen kertoo.

Lähiesimiehen ammattitutkinnon Jokela-Kukkonen opiskeli Saimaan ammattiopisto Sampossa.

- Poika opiskeli samaan aikaan Sampossa autopuolella. Äidistä oli mukavaa käydä samaa koulua oman lapsen kanssa, pojasta ei ehkä niinkään, Jokela-Kukkonen nauraa.

Satu Jokela-Kukkonen on opiskellut oppisopimuksella kolme tutkintoa.

Oppisopimus mahdollistaa räätälöidyt kokonaisuudet työnantajan tarpeisiin

Työnantajan näkökulmasta oppisopimuskoulutus on erinomainen vaihtoehto työntekijöiden kouluttamiselle. Puolet Lappeenrannan palvelukeskussäätiön työntekijöistä on opiskellut tuotekehittelijän erikoisammattitutkinnon oppisopimuskoulutuksena. Näitä kursseja on järjestetty henkilöstölle räätälöidysti jo useita kertoja.

Oppisopimuksella voi opiskella jopa 164 eri tutkintoa paikkakunnasta riippumatta. Kokonaisten tutkintojen lisäksi Lappeenrannan palvelukeskussäätiölläkin on opiskeltu oppisopimuksella myös yksittäisiä tutkinnon osia ja täydennyskoulutuksia.

- Oppisopimuskoulutuksen saaneet henkilöt ovat työskennelleet meillä esimerkiksi lähihoitajina, laitos- ja toimitilahoitajina, hoiva-avustajina, kokkeina ja isännöitsijöinä, Jokela-Kukkonen luettelee.

Oppisopimuskoulutuksella saa osaavaa työvoimaa

Suurin osa Lappeenrannan palvelukeskussäätiön koulutetuista on ollut työsuhteessa säätiöön jo ennen opintojen aloittamista. Välillä myös uusia työntekijöitä on koulutettu oppisopimuksella ja heidän työsuhteensa säätiöllä on usein jatkunut myös opintojen päätyttyä.

Oppisopimuskoulutuksessa onkin rutkasti hyviä puolia työnantajan näkökulmasta. Monesti yhden työntekijän kouluttautuminen voi palvella myös koko työyhteisöä. 

- Oppisopimuskoulutus mahdollistaa osaavan työvoiman saamisen, ja se on tärkeä asia erityisesti meillä puhtauspalvelualalla, jossa työntekijöistä on valtakunnallisestikin pulaa. Koulutus edistää myös työntekijän kiinnittymistä työnantajaan. Lisäksi meillä on kerran kuukaudessa kuukausipalaveri, jossa ne työntekijät, jotka ovat olleet opinnoissa, jakavat oppimaansa muille, Jokela-Kukkonen kertoo.

Oppisopimuskoulutus vaatii työnantajalta lähinnä aikaa. Näytöt ja lähiopiskelupäivien aiheuttamat sijaistamiset voivat vaatia erityisiä järjestelyjä. Lähipäivien määrät kuitenkin vaihtelevat paljon eri tutkintojen välillä.

- Miinuspuolia on vaikea keksiä! Henkilöstömmekin on ollut tyytyväinen oppisopimuskoulutukseen, vaikka joillain voi olla pitkäkin aika edellisistä opinnoista ja moni asia opiskelussa on eri tavalla kuin 20 vuotta sitten, Jokela-Kukkonen pohtii.

Lisätietoja oppisopimuskoulutuksesta löydät Sampon www-sivuilta.

Marraskuun 4.-10. päivä vietetään valtakunnallista oppisopimusviikkoa. Oppisopimusviikon tarkoituksena on, että mahdollisimman moni kuulisi oppisopimusopiskelun sekä työelämässä oppimisen lukuisista mahdollisuuksista sekä toisi esiin ammatillista osaamistaan.

 


Palaa otsikoihin