Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

28.5.2020

Sisustus- ja muotialan uusi digitaalinen oppimisympäristö pursuaa teknologiaa – avajaisia vietetään syksyllä

Syksyllä Sampon sisustus- ja muotialan tiloihin avautuu DigiLuovaAmo, eli digitaalinen oppimisympäristö. Uuteen oppimisympäristöön tulee muun muassa 3D-tulostimia, laserkaiverrin, suurkuvatulostin, 3D-kyniä, tekstiiliprintteri ja virtuaalisen sovituksen mahdollistava digitaalinen kaavoitusjärjestelmä.

– Oppimisympäristössä on laitteita, joilla voi tehdä erilaisia mallinnuksia ja protokappaleita. Tuotteita voi myös valmistaa pieniä sarjoja, tekstiili- ja muotialan opettaja Heli Kaijansinkko kertoo.

Osa laitteista on jo käytössä, mutta osittain DigiLuovaAmon varustelu on vielä kesken. Näillä näkymin virallisia avajaisia vietetään syksyllä syyslomaa edeltävällä viikolla.

Sisustus- ja muotialan opiskelijoiden Valentina Korenkova ja Olga Andzhe-Kiuru toteuttivat 3D-kynillä sarjan silmälasitelineitä Optikko Lehtisen näyteikkunasomistukseen.

Uusi oppimisympäristö mukailee Fablab-konseptia, eli avoimen kaupunkiverstaan toimintaperiaatetta. Fablab-konseptissa keskeinen ajatus on, että verstas laitteineen avataan yleisön käyttöön. Näin tehdään myös Sampossa.

– Avoimien verstaiden idea on edistää laitteiden käytön yleistymistä ja tarjota puitteet oppimiselle.

– Pyrimme siihen, että kerran tai kaksi kuussa Sampon DigiLuovaAmo on kaikille auki. Tuolloin voi tulla tutustumaan ja ohjatusti testaamaan laitteita. Myös meiltä valmistunet käsityöyrittäjät voivat tulle tekemään koesarjoja ja testaamaan laitteita.

Virtuaalinen sovitus

Yksi DigiLuovaAmon monista uutuuksista on digitaalinen kaavoitusjärjestelmä. Järjestelmän avulla voidaan luoda asiakkaasta digitaalinen avatar ja sovittaa vaatteita virtuaalisesti. Asiakkaan ei välttämättä tarvitse olla edes paikan päällä, sillä  valokuvasta voidaan ottaa asiakkaan mitat avataria varten.

– Kun alustava suunnitelma vaatteesta pystytään tekemään tietokoneen näytöllä, vähennetään materiaalihukkaa. Lisäksi kun päästään näyttämään ruudulla, miltä lopputulos näyttäisi, se selkeyttää yhteisymmärrystä tekijän ja asiakkaan välillä. Digitaalisuus helpottaa esimerkiksi värien testailua.

Digitaalisen avatarin avulla vaatteita voidaan sovittaa virtuaalisesti. Avatar selkeyttää työtä suunnittelijan ja tekijän välillä sekä säästää materiaalia.

Materiaalihukan vähentäminen on tärkeää, sillä kestävä kehitys- ja elinkaariajattelu ovat asioita, joihin DigiLuovaAmossa kiinnitetään erityistä huomioita.

– Kaikkien täällä tehtävien tuotteiden elinkaari mietitään ennen valmistusta. Haluamme opettaa pohtimaan mistä materiaali tulee ja miksi tuote kannattaa tehdä.

Elinkaariajattelun ohella DigiLuovaAmo tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden kansainvälistymiseen. 

Sampon DigiLuovaAmon on tarkoitus liittyä osaksi kansainvälistä Fablab-verkostoa. Verkoston myötä opiskelijat pääsevät käsiksi netistä löytyvään materiaaliin.

– Verkoston kautta opiskelijat voivat verkostoitua ja jakaa osaamista globaalisti ilman että tarvitsee matkustaa. Tämä edistää opiskelijoiden kielitaitoa ja mahdollistaa uudenlaisia kontakteja. Tämä globaalin toimintaympäristön omaksuminen on ollut yksi vahva peruste sille, että DigiLuovaAmo perustetaan Sampoon.

DigiLuovaAmon käyttö sisältyy jatkossa sisustus- ja muotialan opintoihin. Kaikkia laitteita ei kuitenkaan tarvitse ottaa haltuun. Ajatus on, että opiskelijat voivat syventyä heitä kiinnostavien laitteiden käyttöön esimerkiksi työparin tai tiimin kanssa.

– Aina opettajan ei tarvitse olla se, joka opettaa. Tiimityöskentelyllä opiskelijat voivat yhdessä ottaa laitteita haltuun. Ne joille jonkin laitteen käyttö on jo tuttua, voivat neuvoa muita eteenpäin, taideteollisuusalan opettaja Tuija Hietanen kertoo.

Hietanen kuitenkin korostaa, että laitteet ainoastaan täydentävät perinteistä käsityötaitoa.

– Laitteet ja teknologia tuovat mahdollisuuden tehdä erilaisia juttuja ja laajentaa työskentelyä uusien tekniikoiden kautta. Käsityöläisen on kuitenkin hallittava perinteiset käsityömenetelmät.

Sisustus- ja muotiosastolla uudistuminen on saanut positiivisen vastaanoton.

– Opiskelijat ovat olleet innostuneita tästä ja lähteneet kokeilemaan uutta ja testaamaan. Innolla odotamme, että saamme loput laitteet ja pääsemme viettämään avajaisia, Kaijansinkko sanoo.

Sampon kaupunkiverstas toteutetaan yhteistyössä Kouvolan seudun ammattiopiston kanssa ja osana yhteistyössä DigiLuova-hanketta.


Palaa otsikoihin