Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

1.2.2017

Suomen parhaat eri alojen nuoret ammattilaiset kilpailevat MM-mitaleista Arabiemiraateissa – Mukana kilpailemassa on Emeliina Papinniemi

Suomen ammattitaitomaajoukkue kilpailee ammattitaidon MM-mitaleista lokakuussa Abu Dhabissa. WorldSkills on mittaluokaltaan massiivinen ammatillisen koulutuksen tapahtuma, jossa tuhat nuorta kilpailee kaikkiaan 50 eri lajissa. Lajit edustavat laajasti ammatillisen koulutuksen aloja.

Suomen ammattitaitomaajoukkue kilpailee ammattitaidon MM-mitaleista lokakuussa Abu Dhabissa. WorldSkills on mittaluokaltaan massiivinen ammatillisen koulutuksen tapahtuma, jossa tuhat nuorta kilpailee kaikkiaan 50 eri lajissa. Lajit edustavat laajasti ammatillisen koulutuksen aloja.

Skills Finland lähettää Suomen joukkueen WorldSkillsiin yhdessä yhteistyökumppaniensa kanssa. Suomea edustaa kilpailussa 28 nuorta osaajaa, jotka kilpailevat 25 eri lajissa. Edustajat on valittu avoimilla karsintakilpailuilla. Maajoukkueeseen kuuluu kilpailijoiden lisäksi tuomareita eli eksperttejä. He, kuten kilpailijatkin, tulevat eri oppilaitoksista ympäri Suomea.

Kilpailun ikäraja vaihtelee lajeittain. Useimmissa lajeissa osallistujat ovat korkeintaan 22-vuotiaita. Joukkueen nuorista osa opiskelee, osa on ollut jo pidempään työelämässä.

Suomi on kilpaillut joka toinen vuosi järjestettävässä WorldSkillsissä vuodesta 1989 lähtien ja tuonut lähes joka kisoista kotiin sekä mitaleja että diplomeja. Se kertoo suomalaisen ammattikoulutuksen ja valmennuksen hyvästä tasosta sekä nuorten kovasta motivaatiosta treenata.

WorldSkills-kilpailussa on mukana lajeja rakentamisen, informaatio- ja viestintäteknologian, teollisuuden ja palvelujen aloilta, luovilta aloilta sekä auto- ja kuljetusalalta.

Kilpailu kestää neljä päivää. Osassa lajeista keskitytään koko kilpailun ajan yhteen suureen työhön, osassa tehdään monia pieniä tehtäviä. Perinteisesti esimerkiksi hiusmuotoilijat tekevät monia töitä, kuten värjäyksiä ja kampauksia. Ravintolapalvelu- ja lähihoitaja-lajien kilpailijat käyvät kilpailualueella kukin omalla vuorollaan suorittamassa tehtävän kerrallaan, ja huonekalupuusepillä on kiinteä työpiste, jossa he työstävät samaa huonekalua neljän täyden työpäivän ajan. Yleisö pääsee seuraamaan kilpailusuorituksia läheltä, mikä tekee tapahtumasta kiinnostavan vierailijoille ja jännittävän kilpailijoille.

Suomen kilpailijat ovat voittaneet oman lajinsa karsinnat ja sitoutuneet valmentautumaan sekä osallistumaan Skills Finlandin järjestämille maajoukkueleireille. Leireillä joukkue hitsautuu yhteen ja saa ohjeita henkisen ja fyysisen kunnon kohottamiseen. Kukin kilpailija treenaa ammatillisia taitoja ja kilpailutehtäviä oman valmentajan tai valmentajien sekä lajin ekspertin eli tuomarin kanssa.

Aikataulu

Syksy 2016–tammikuu: Karsintakilpailut
Helmikuu: Joukkue julkistetaan
Helmi-lokakuu: Kilpailijat valmentautuvat lajinsa tuomarin ja valmentajien kanssa
Maalis-marraskuu: Kilpailijat ja tuomarit hitsautuvat joukkueeksi ja treenaavat maajoukkueleireillä:
7.2. Uusien tuomarien koulutus
16.3. Uusien tuomarien koulutus
6.4. Maajoukkueleiri ja tuomarikoulutus
8.–9.6. Maajoukkueleiri ja tuomarikoulutus
31.8. Maajoukkueleiri
22.9. Juhlallinen lähettämistilaisuus Säätytalossa ja viimeistelyleiri
17.11. Juhlallinen palkitsemistilaisuus Säätytalossa ja palauteleiri

Lokakuu:      
WorldSkills Abu Dhabi 14.–19.10.2017:
- Avajaiset 14.10.
- Varsinaiset kilpailupäivät 15.–18.10.
- Päättäjäiset/mitalienjako 19.10.

Kanavat

 


Palaa otsikoihin