Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

28.8.2024 9.47

Taipalsaarelta maailmanluokan huippuosaajaksi – Eeli Grén on valmis ammattitaidon maailmanmestaruuskilpailuihin

Ammattitaidon WorldSkills-kilpailut ovat ammatillisen koulutuksen huipentuma, jossa maailman lahjakkaimmat nuoret osaajat kokoontuvat kilpailemaan eri alojen mestaruuksista. Tämän vuoden kilpailut järjestetään Ranskassa, Lyonissa 10.–15. syyskuuta 2024. Suomesta kilpailuun osallistuu virallinen ammattitaitomaajoukkue, johon kuuluu 22 kilpailijaa ja 22 eksperttiä.

Tänä vuonna maajoukkueessa on eteläkarjalaista väriä, kun Saimaan ammattiopiston Sampon opiskelija ja nuori yrittäjä, taipalsaarelainen Eeli Grén, on valittu edustamaan Suomea. Grénin laji on Web Technologies, eli web-kehitys. Web-kehitys on monipuolinen laji, jossa kilpailijoilta vaaditaan kykyä toteuttaa käytettävyydeltään miellyttäviä ja teknisesti toimivia responsiivisia verkkosovelluksia. Kilpailijan on tunnettava hyvin verkkosovelluksen tuottamisprosessin eri vaiheet.

Eeli Grén on käyttänyt hirmuisen määrän tunteja treenaamiseen.

Intensiivinen harjoittelu osana arkea 

Grén sai ensikosketuksen ammattitaitokilpailuihin jo vuonna 2022 Taitaja-semifinaaleissa. Heti seuraavana vuonna hän sijoittui Taitaja2023-semifinaaleissa ensimmäiseksi ja finaalissa toiseksi. Grén haki WorldSkills-kilpailuihin, koska hän arveli, että tällainen mahdollisuus tarjoutuu vain kerran elämässä.

Harjoittelu kisoja varten on ollut intensiivinen osa Grénin arkea. Valmentautuminen on ollut lähes päivittäistä ja pääosin itsenäistä: Grén on suorittanut erilaisia kursseja ja tehnyt aikaisempia kisatehtäviä. Yritystoiminnan kautta tehtävät työt ovat myös olleet osa valmennusta. Lisäksi Grénillä on ollut valmentajansa Margit Tennosaaren kanssa vähintään yksi viikoittainen palaveri.

“Valmennusprosessi on ollut todella antoisa; olen oppinut valtavasti. Olen kehittänyt huolellisuutta ja täsmällisyyttä, ja pystynyt soveltamaan oppimaani myös omassa yrityksessäni,” Grén summaa.

Valmentajan ja valmennettavan yhteistyö on ollut intensiivistä. Kuva: Margit Tennosaar.

Taustajoukkojen merkitys matkalla huipulle

Grénin valmennuksessa on ollut mukana useita ammattilaisia, jotka ovat tukeneet ja ohjanneet häntä matkalla kohti kilpailuja. Yksi keskeisistä henkilöistä on ollut valmentaja Margit Tennosaar, joka on opastanut Gréniä sekä teknisessä suorittamisessa että henkisessä valmistautumisessa. Valmentaja-tittelin lisäksi ammattitaitokilpailuissa käytetään ekspertti-nimitystä.

Tennosaar toimii WorldSkills-kilpailuissa Web Technologies -lajin eksperttinä. Ekspertti toimii oman alansa asiantuntijana ja tuomarina kilpailussa ja on tärkeä osa lajin valmennusrinkiä ja kilpailijan tukitiimiä. Tennosaar työskentelee Helsingissä Business Collegessa ohjelmistokehityksen opettajana ammattitaitokilpailujen ohella. 

Tennosaar itse korostaa henkisen valmentautumisen merkitystä ammattitaitokilpailuihin valmistauduttaessa. “WorldSkills-kilpailut vaativat paitsi teknistä osaamista myös henkistä kestävyyttä. Eelin kaltaiselle nuorelle on tärkeää oppia hallitsemaan stressiä ja löytämään keinoja palautua harjoituksista,” Tennosaar kertoo.

Saimaan ammattiopisto Sampon tieto- ja viestintätekniikan opettajat Mika Hiltunen ja Satu Alaoutinen, jotka ovat myös olleet mukana valmennuksessa, ovat varmistaneet Grénille parhaat mahdolliset olosuhteet harjoitteluun. “Meidän roolimme on ollut toimia ennen kaikkea mahdollistajana. Olemme huolehtineet siitä, että Eelillä on ollut kaikki tarvittavat resurssit, kuten laitteet ja tilat, käytössään,” Alaoutinen kertoo. “Nämä ovat todella ainutlaatuisia tilaisuuksia, joissa opettajana pääsee olemaan mukana. Tällaista ei tule kohdalle edes jokaisen työuran aikana,” Hiltunen toteaa.

Sampon opettajat Satu Alaoutinen ja Mika Hiltunen ovat olleet Eelin taustajoukoissa.

Haasteet ja niiden ylittäminen

Valmistautuminen WorldSkills-kilpailuihin ei ole ollut pelkkää nousukiitoa; intensiivinen harjoittelu vaatii myös paljon. “Ajankäytön hallinta on ollut ehkä suurin haaste,” Eeli pohtii. Lisäksi teknisellä puolella on ollut osa-alueita, jotka ovat vaatineet enemmän työtä. “Olen joutunut harjoittelemaan erityisesti niitä osa-alueita, jotka eivät alun perin olleet vahvimpia puoliani. Tämä on vaatinut kärsivällisyyttä ja sitoutumista,” Grén kuvailee. 

Valmentaja Tennosaar on ollut tärkeässä roolissa auttamassa Gréniä myös näiden haasteiden voittamisessa. “Olen pyrkinyt muistuttamaan Eeliä siitä, että kaikki ei suju aina täydellisesti, ja se on osa oppimisprosessia. Tärkeintä on pysyä positiivisena ja uskoa itseensä,” Tennosaar kertoo.

Viimeistely ja fokus kohti loppuhuipennusta 

Grénin katse on nyt tiukasti suunnattu kohti pian koittavia WorldSkills-kilpailuja, ja hänellä on selkeä tavoite mielessään. Tässä vaiheessa valmennusta ei enää opetella uusia asioita, vaan nyt keskitytään henkiseen valmistautumiseen. "Eelin ammattitaito on kasvanut erinomaisesti ja laadukkaasti. Eeli oli hyvä jo aloittaessaan valmennusta, mutta nyt hän on todellinen huippuosaaja,” Tennosaar toteaa.

Myös Grénin taustajoukot uskovat hänen mahdollisuuksiinsa: “Eeli on tehnyt valtavasti töitä, ja hänen asenteensa on esimerkillinen. Uskomme, että hän tulee pärjäämään kilpailussa hyvin,” Hiltunen ja Alaoutinen komppaavat. 

Teknisen suorittamisen lisäksi myös henkinen valmistautuminen kilpailuun on tärkeää. Kuva: Margit Tennosaar.

Rohkeasti kohti unelmia

Grénillä on toki tulevaisuudensuunnitelmia, jotka ulottuvat myös WorldSkills-kokemuksen tuolle puolen. “Kilpailujen jälkeen aion jatkaa yritystoimintaani ja mahdollisesti hakeutua jatko-opintoihin,” Grén kertoo. 

Grén uskoo, että WorldSkills-kokemus avaa uusia ovia niin ammatillisesti kuin henkilökohtaisesti. “Tämä kokemus on antanut minulle paljon itsevarmuutta ja uusia taitoja, joita voin hyödyntää tulevaisuudessa.”

 Grén haluaa myös kannustaa muita nuoria tarttumaan haasteisiin ja tavoittelemaan omia unelmiaan. “Kannattaa lähteä mukaan kilpailuihin, koska siinä ei ole mitään hävittävää. Tämä on ollut hieno kokemus ja antanut minulle paljon uusia taitoja, joita voin hyödyntää tulevaisuudessa,” Grén rohkaisee.


Palaa otsikoihin