Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

28.9.2023 14.53

Taipalsaarelta Ranskan Lyoniin - Eeli Grén kilpailee ammattitaidon maailmanmestaruudesta

Sampon tieto- ja viestintätekniikan opiskelija Eeli Grén. 

Lähtisitkö sinä kilpailemaan oman alasi maailman parhaita kollegoja vastaan? Taipalsaarelainen 17-vuotias Eeli Grén lähtee. Ensi vuoden syyskuussa Ranskan Lyonissa järjestetään ammattitaidon WorldSkills-kilpailun finaali, johon Grén ansaitsi hiljattain paikan voittamalla Suomen karsintakilpailun huippupistein. 

WorldSkills on joka toinen vuosi järjestettävä nuorten kansainvälinen ammattitaitokilpailu. Kilpailussa ratkotaan maailmanmestaruudet noin 50:ssä lajissa, jotka edustavat ammatillisen koulutuksen aloja.

SM-kisojen kautta kansainvälisille kilpailukentille

Saimaan ammattiopisto Sampossa opiskelevan Grénin laji on web-kehitys, jossa kilpaillaan verkkosovelluksen tuottamisessa ja toteuttamisessa. Menestystäkin on jo tullut: keväällä 2023 Grén selvitti karsinnoista tiensä ammattitaidon SM-kilpailuihin, tuttavallisemmin Taitaja-kisoihin, josta kotiintuomisina oli hopeamitali.

WorldSkills onkin luonteva jatkumo kilpailu-uralle. WorldSkills-maajoukkueen kokoaminen aloitetaan eksperttihaulla, johon oppilaitokset ja yritykset voivat esittää omia ehdokkaitaan. Niihin lajeihin, joihin Suomesta lähetetään ekspertti, valitaan kilpailijat avoimilla karsinnoilla. Skills Finland nimeää maajoukkueen ja koordinoi maajoukkuevalmennusta.

- Karsintakilpailun tehtävät olivat haastavia ja monimutkaisia, koska ne perustuivat aikaisempiin MM-kilpailuihin. Tuntui tietenkin hyvältä kuulla, että olin voittanut karsinnan, Grén kertoo tunnelmistaan karsintatulosten tultua julki.

Avoimin mielin loppukilpailuun

Itse loppukilpailua Grén ei vielä osaa jännittää. Tulevan vuoden aikana Grén valmistautuu kisoihin oman valmentajan avulla. Valmennus on luonnollisesti hyvin systemaattista: erilaisia harjoitustehtäviä on viikoittain ja valmennusvuoden aikana järjestetään myös maajoukkueleirejä kaikkien Suomesta kisoihin osallistuvien opiskelijoiden kanssa.

- Luulen, että omat vahvuuteni finaalissa ovat paineensietokyky ja se, että pystyn toimimaan rauhallisesti kilpailutilanteessa. Hyvä, että nyt on jo kokemusta Taitaja-kisojen finaalista, Grén pohtii.

Vaikka kisassa ei menestystä tulisikaan, kilpailemisesta on paljon hyötyä. Tavoitteellisen valmennuksen ansiosta oma ammattitaito kohenee huomattavasti - ja näyttäähän kilpailuihin osallistuminen hyvältä myös CV:ssa.


Palaa otsikoihin