Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

17.2.2022 15.36

Taitaja2022-semifinaalit Sampossa ohi – finaalipaikkoja ei tällä kertaa saatu

Runsaan viikon ajan Sampossa kisattiin Taitaja2022-semifinaaleja neljässä eri lajissa. Koronatilanteen vuoksi semifinaalit järjestettiin kilpailijoiden omissa oppilaitoksissa. Valtakunnallisesti semifinaalit olivat korkeatasoisia, ja valitettavasti tänä vuonna Samposta ei kukaan päässyt finaaliin asti.

Taitaja-semifinaaliin osallistuminen ja valmennus semifinaalia varten parantaa ammattiosaamista, joten kilpailuun osallistuminen ei suinkaan mene hukkaan.

Lähihoitajalajin tehtävä oli kolmivaiheinen. Videotehtävässä kilpailija havainnoi osallisuuden, terveyden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistämisen osaamista. Toisessa osassa oli vuorossa apuvälineiden tunnistamiseen, käytön ohjaukseen ja toimintakyvyn arviointiin liittyviä tehtäviä. Lisäksi oli kirjallisia tehtäviä, joissa arvioitiin teoriatiedon hallintaa. Kilpailija Pihla Lankinen pitää kilpailemista upeana mahdollisuutena opinnoissa: ”Valmennuksista on paljon hyötyä omalla alalla, vaikka kisassa ei pärjäisikään.

Putkiasennuksen tehtävä oli kaksiosainen: mustan DN32-putken katkominen ja hitsaaminen sekä DN10 mustan putken ja Cu12 putken asentaminen. Työ koeponnistettiin paineilmalla ja asennettiin levyseinälle jalkaruuvein ja eristetyin kannakkein. Kilpailija Antti Korpi oli melko tyytyväinen työn jälkeen, mutta aikaa olisi saanut olla enemmän. 

Verkkosivujen tuottaminen -lajissa tehtävänä oli suunnitella ja toteuttaa verkkopalvelu metallialan yritykselle, jossa on tapahtumassa sukupolvenvaihdos, ja yrityksen ilme ja verkkopalvelut halutaan nykyaikaistaa.  Ohjelmointikielinä olivat HTML5, CSS3, Javascript, Node.js tai PHP sekä SQL. Semifinaalissa kilpailivat Veikko Salin, Anton Zlobin ja Eeli Gren. Eelillä oli hyvät fiilikset: ”Kisa meni mukavasti, vaikka olinkin ensi kertaa kisailemassa. Tehtävä onnistui itsessään mainiosti ja täytti melkein kaikki vaatimukset.” Antonkin oli tyytyväinen: ” Kisa meni hyvin, oli vähän vaikea aloittaa, mutta lopulta kaikki onnistui.”

Yrittäjyyslajissa paritehtävänä oli ideoida ja kehittää liikeideoita annettujen teemojen mukaisesti ja jalostaa sitten yksi liikeidea valmiiksi liiketoimintasuunnitelmaksi. Teemoja olivat syrjäytymisen estäminen, ruokahävikin vähentäminen tai maaseudun uudet liiketoimintamahdollisuudet. Kilpailijoiden Peppi Seppälän ja Netta Punkkisen mielestä kokonaisuutena fiilis päivästä oli hyvä.

Sampon Taitaja-vastaava, lehtori Kati Minkkinen kehuu, että opiskelijoiden tiedot ja taidot kehittyvät Taitaja-valmennuksen aikana, koska kilpailutehtävät ovat kiitettävän kriteerien pohjalta tehty. 

– Lisäksi Taitaja-kilpailuun osallistuminen motivoi parempiin oppimissuorituksiin sekä -tuloksiin. Taitaja-polun kautta edistetään ammatillista huippuosaamista kohti työelämän huippuosaajaksi. Myös osallistumalla Taitaja-kilpailutoimintaan opiskelija suorittaa Taitaja- valmennuksen aikana ammatillisen valinnaisen Huippuosaajana toimiminen -kurssin.  

Lisätietoja:

 


Palaa otsikoihin