Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

6.8.2020

"Tämä on erittäin hyvä paketti" – sote-alan oppisopimuskoulutuksessa yhdistyy työelämän ja opiskelun parhaat puolet

Opiskelu kannattaa – myös aikuisiällä. Sen ovat huomanneet Saimaan ammattiopisto Samposta äskettäin valmistuneet Sirpa Karvonen ja Petra Kaplas.

Petra Kaplas (vas.) ja Sirpa Karvonen suorittivat sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon ja heti perään kehitysvamma-alan ammattitutkinnon.


Hae nyt!

Kaikki opinnot tehtiin oppisopimuksella Eksoten palveluksessa. Valmistumisen jälkeen Petra Kaplas ja Sirpa Karvonen jatkoivat töissä Eksotella. Mikä sai lähtemään opiskelemaan?

– Oman ammattitaidon syventäminen innosti opiskelemaan. Valmistuin vuonna 1998 koulunkäynnin avustajaksi, ja sen myötä tulin Toimintakeskus Pumppuun töihin. Pitkään täällä työskennelleenä, oppisopimuksen tekeminen Pumpussa oli luontevaa, Kaplas sanoo.

Karvonen on ammatinvaihtaja. Hän työskenteli 30 vuotta elintarviketeollisuudessa.

– Olin aina miettinyt, että jos joskus tulee ammatinvaihto, se voisi olla lähihoitaja. Vuonna 2017 tuli tilanne, että työeläkevakuutusyhtiö lähti kouluttamaan minua uuteen ammattiin, Karvonen kertoo.

– Minua on aina kiinnostanut kehitysvammaisten kanssa työskentely. Soitin Eksotelle ja pääsin työkokeiluun. Olin viisi kuukautta työkokeilussa, ja siellä ajatus alanvaihdosta vahvistui. Työkokeilun jälkeen sain jatkaa Eksotella oppisopimuksessa.

Karvonen kehuu, että alanvaihtajalle oppisopimus on loistava tapa oppia uusi ammatti ja päästä heti alan työhön sisälle.

– On ollut tosi iso etu, että opiskellessa pääsee sisään työpaikan tapoihin ja tutustuu työkavereihin. Tästä on tosi iso etu, jos jatkaa samassa työpaikassa valmistumisen jälkeen.

Simulaatiotunnit lähiopetuksen huippuhetkiä

Työpaikalla tapahtuvan oppimisen ohella oppisopimuskoulutukseen kuuluu Sampolla suoritettavia lähiopetusjaksoja. 

Karvonen kertoo, että hänen aiemmista opinnoista on jo aikaa. Vähän käynnistelyä opiskelun aloitus vaati.

– Olen viimeksi opiskellut nuorena. Töitä joutui tekemään lääkehoidon ja laskujen kanssa, mutta kyllä se siitä sitten lähti.

– Opettajat olivat tosi ymmärtäväisiä. Heiltä pystyi kysymään apua sähköpostilla tai puhelimella. Eikä ikinä ollut tilannetta, jossa ei olisi saanut kysymykseen vastausta.

Simulaatiotunnit sekä Kaplas että Karvonen nostavat opiskelun huippuhetkiksi.

– Simulaatiotunneilla oli tosi kivaa, kun asioita pääsi kokeilemaan itse. Esimerkiksi ergonomiassa harjoittelimme potilassiirtoja ja nostimme nostolaitteella toisiamme sekä hoidimme toisiamme. Siinä pääsi kokemaan, miltä potilaasta tuntuu näissä siirto- ja hoitotilanteessa, Kaplas kertoo.

– Simulaatiotunnit oli parhaita, kun pääsi itse tekemään. Sampolla on simulaatio-opetukseen hyvät tilat ja laitteet, Karvonen jatkaa.

Työ sosiaali- ja terveysalalla teknistyy kovaa vauhtia. Simulaatiotuntien ohella Kaplas nostaa suosikikseen hyvinvointiteknologiakurssin.

– Se oli antoisa kurssi. Kävimme tutustumassa uusiin laitteisiin ja paikkoihin. Joukossa oli sellaisiakin laitteita, joita Eksotella ei vielä ole käytössä. Tätä kurssia suosittelen muillekin lähihoitajaopiskelijoille.

Aikuisopiskelijat kertovat myös pitäneensä opintojen joustavuudesta. Kaplas suoritti lähihoitajaopinnot vauhdikkaasti alle vuodessa.

– Suoritin osan kursseista itsenäisesti verkossa. Tämä onnistui hyvin, kun asiasta sopi opettajan kanssa. Oli mahtavaa, kun opinnot räätälöitiin opiskelijakohtaisesti.

Työtä ihmisten kanssa

Tuoreet ammattilaiset kokevat sosiaali- ja terveysalan ihmisläheisen työn antoisaksi. 

– Kun tehdään ihmisten kanssa töitä, saa siitä itselleen paljon. Asiakkaat ovat aitoja ja antavat voimaa tehdä työtä, Karvonen sanoo.

– Kaikki päivät ovat erilaisia, ja siksi työ on erittäin monipuolista ja antoisaa. Tästä syystä olen viihtynyt alalla, Kaplas jatkaa.

Parhaillaan Karvonen ja Kaplas työskentelevät Toimintakeskus Pumpussa vammaistyön parissa. Parasta vammaistyössä on pienet onnistumiset ja tyytyväiset asiakkaat.

– Päivän päätteeksi, kun näkee tyytyväisiä asiakkaita lähtevän kotiin, niin siitä saa itselleen hyvän mielen, Kaplas kertoo.

– Tässä työssä päivät alkavat usein halauksilla asiakkaiden kanssa. Tekeminen on aitoa ja tunteet näytetään. Työ on hyvin erilaista kuin tehtaassa koneiden kanssa, Karvonen nauraa.

Kaksikko kertoo, että vammaistyöhön hakeutuvilta tarvitaan pitkäjänteisyyttä, huumoria ja empatiakykyä. Työtä tehdään omalla persoonalla, joten myös avoimuus, aitous ja läsnäolo ovat tärkeitä ominaisuuksia alalla.

– Suosittelen kaikille alan opiskelijoille tutustumista Toimintakeskus Pumppuun. Mielellämme kerromme lisää toiminnastamme, Kaplas sanoo.

Jos sosiaali- ja terveysalalle hakeutuminen kiinnostaa, oppisopimus on oivallinen vaihtoehto.

– Kun oppii työtä tehdessä ja koulussa saa tietoa ja taitoa, niin tämä on erittäin hyvä paketti. Samalla saa mahdollisesti myös työpaikan. Niin sanotulla vanhemmalla iällä, oppisopimus on oikein hyvä vaihtoehto, Karvonen kiteyttää.

Palaa otsikoihin