Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

15.4.2021 11.08

TE-toimisto tilaa täydellisiä täydennyskoulutuksia Edusamposta

Edusampo Oy haastatteli huhtikuun alussa kahta kokenutta asiantuntijaa, Jaana Kiiskeä ja Eija Kontiokorpea Kaakkois-Suomen TE-palveluista. Kysyimme, mistä on täydellisesti sopiva mittatilauskoulutus työnhakijalle tehty. Asiantuntijat pohtivat, millaiset ratkaisut tämän päivän työllisyyskentällä tuottavat oikeasti tulosta.

Edusampo Oy tuottaa vuosittain kymmeniä erimittaisia täydennyskoulutuksia TE-toimiston tarpeisiin, ja tilaajat vaikuttavat tyytyväisiltä ostoksiinsa.

Täydennyskoulutuksella työllistyminen

Ensinnäkin Edusampo Oy työskentelee tiiviissä yhteistyössä ELY-keskuksen ja TE-toimiston kanssa eli tuottaa täsmätilauksella täydennyskoulutuksia, joiden avulla työttömäksi jäänyt voi saada työpaikan ovet avaavia lisätaitoja. Lainsäädäntökin edellyttää, että tarjottavat koulutukset ovat ajankohtaisia ja vastaavat todettuihin tarpeisiin – koulutus kohdentuu siis aloihin ja tehtäviin, joille on omalla alueella koulutuksen jälkeen oikeasti mahdollista työllistyä.

Työnhakijoita on kaikenikäisissä ihmisissä, ja keinot osaamisen lisäämiseen vaihtelevatkin paljon. Pitkän työuran kokemusta piristetään uusilla opinnoilla, ja pelkän perustutkinnon varaan jääneelle voidaan opettaa työtehtäviin tarvittavia täsmätaitoja.

Asiakasvastaavat linkkinä yritysten ja TE-toimiston välillä

Kiiski ja Kontiojorpi kertovat, että Edusampon asiakasvastaavat ovat linkki TE-toimiston ja yritysten välillä. Asiakasvastaavat suunnittelevat Etelä-Karjalan yrityksille koulutuksia, välittävät oppisopimusopiskelijoita ja ohjaavat yrityksissä työssäoppimisjaksoilla työskenteleviä opiskelijoita. Kädet savessa kentällä liikkuessaan heille muodostuu laajaa ymmärrystä yritysten tarpeista.

Nämä tiedot TE-toimisto jalostaa yhdessä Edusampon kanssa koulutuksiksi, joilla työnhakijoiden mahdollisuus työllistyä paranee merkittävästi, ja yritys saa osaavaa työvoimaa.

Räätälöityjä kokonaisuuksia yksilöllisesti

Kolmas täydelliseen työvoimakoulutukseen johtava polku on yksilöllisyys. Yhä useammin työllisyyskoulutus järjestetään räätälöiden, yksilön tarpeita myötäillen ja osista kooten. Saimaan ammattiopisto Sampon koulutuspaletista poimitaan kursseja, joiden kokonaisuus on kouluttautujalle mielekäs ja motivoiva. Esimerkiksi metallialalla on osoittautunut hyväksi malli, jossa CNC-koneistajan täydennyskoulutukseen paketoidaan kahden varsinaisen tutkinnonosan kylkeen koneistusosio. Tällä lisäkoulutuksella työnhakijoiden on todettu työllistyvän hyvin.  

Myös kahta eri alaa ristiin yhdistelevät monitoimikoulutukset työllistävät hyvin, mutta mm. puhtauspalvelu-laitoskeittiön moniosaajakoulutukseen ei aina tästä huolimatta ole ollut suurta tunkua.

– Toisilla aloilla on turhan vähän vetovoimaa, eikä maine ei ole suhteessa työllistymismahdollisuuksiin, TE-toimiston asiantuntijat harmittelevat.

Pintakäsittelyalalla perustutkintoa taas lihotetaan, sillä täydennysopinnot vesieristys- ja erikoislaatoitustehtäviin ovat olleet suosittuja ja tuovat kilpailuetua työnhakutilanteessa, kertovat koulutussuunnittelun asiantuntijat.

Koulutus voidaan rakentaa yrityksen kanssa yhdessä

Viides laatuelementti on koulutusten rakentaminen yrityksen kanssa yhdessä. Esimerkiksi elintarviketeollisuuden muutaman kuukauden mittainen ryhmämuotoinen koulutus rakentuu lyhyestä teoriajaksosta oppilaitoksessa ja harjoittelusta makeistehtaassa. Onnistunut harjoittelujakso poikii monelle kausityöpaikan tehtaassa ja parhaassa tapauksessa oppisopimuksen, jonka kautta työllistyy pysyvästi.

Tällaiseen koulutukseen sitoutuminen edellyttää yrityksen vankkaa luottoa Edusampoon ja opettajaan, sillä se vaatii panostusta myös yrityksen puolelta. Opiskelijoiden ohjaus kuuluu sekä työpaikalle että oppilaitokselle. Toisaalta he voivat olla varmoja siitä, että harjoitteluun on valmentauduttu osaavissa käsissä, ja harjoittelijoista saadaan täsmäkoulutettua työvoimaa tuotannon tarpeisiin.

Toiveissa tukihenkilö – omat unelmat ja kiinnostukset tärkeitä

Entä mitä Kiiski ja Kontiojorpi vielä toivoisivat, jos työllisyyskoulutushaltija osuisi paikalle? Kontiokorven toive on koulutusten karkkihyllykkö, jonka äärellä räätälöitävää opiskelukokonaisuutta tukisi ja koordinoisi oma tukihenkilö.

– Erityisesti nuorten työnhakijoiden tarve saada tsemppausta pitkin matkaa henkilökohtaisesti on tämän päivän ilmiö.

Kiiski taas odottaisi haltijan auttavan työnhakijaa löytämään omat unelmansa ja kaivamaan esille aidot omat kiinnostuksen kohteet, jotta ponnisteluinto olisi vankalla pohjalla.

– Sisäinen motivaatio on onnistuneiden opintojen suola ja pippuri.

Terhi Toikkanen, Edusampo Oy:n toimitusjohtaja



Palaa otsikoihin