Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

25.8.2020 15.00

Teoria ja käytäntö voidaan yhdistää – Sampossa kehitetään ammatillisten aineiden ja lukuaineiden yhteistyötä

Perinteisiä lukuaineita kuten äidinkieltä ja matematiikkaa ei aina tarvitse opiskella luokkaympäristössä. Saimaan ammattiopisto Sampossa on pilotoitu ammatillisten aineiden ja yhteisten tutkinnon osien yhteistyötä, jonka kautta teoriaa ja käytäntöä voidaan opettaa samalla kertaa.

Kone- ja tuotantotekniikka ja yto-aineet ovat tehneet yhteistyötä järjestämällä äidinkielipajoja. Kuvituskuva.

Yhteisten tutkinnon osien ja ammattillisten aineiden yhteistyö voi olla esimerkiksi sitä, että matematiikan opettaja on mukana, kun työsalissa opiskellaan laskemiseen liittyviä työtehtäviä.

Yhteiset tutkinnon osat – eli tuttavallisemmin yto-aineet – ovat kaikille ammattiopiskelijoille pakollisia yhteisiä opintoja. Yto-aineet pitävät sisällään muun muassa äidinkielen, englannin, ruotsin, matematiikan, kemian ja fysiikan opintoja.

– Olen ollut mukana prosessialan laboratoriotunneilla. Siellä tuen opiskelijoita labratehtävissä matematiikan ja fysiikan osalta. Laskemme esimerkiksi astioiden tilavuuksia, matematiikan ja fysiikan lehtori Marko Inkinen kertoo.

– Pintakäsittelyalan kanssa meillä on parhaillaan meneillään oppimateriaalin kehittäminen. Oppimateriaaliin tulee heidän alan matematiikkaan liittyviä tehtäviä: maalin menekkejä, kalvon paksuuksia, maalinohentamisen seoslaskuja ja urakkalaskentaa.

Myös äidinkielessä ja vieraissa kielissä on tehty yto-aineiden ja ammatillisten aineiden yhteistyötä.

– Autoalalla ja kone- ja tuotantotekniikassa pidimme äidinkielipajat. Olin alan työsalissa, ja opiskelijat saivat tehdä siellä äidinkielen tehtäviä, äidinkielen lehtori Anu Heltimoinen kertoo.

– Kävin prosessialalla haastattelemassa opiskelijoita, ja opiskelijat kertoivat minulle englanniksi Metso DNA -automaatiojärjestelmästä. Uutena juttuna suunnittelemme yhteistyötä luonnonvara-alan kanssa. Luonto-oppaiksi opiskelevien tulee osata opastaa yhdellä vieraalla kielellä, englannin ja ruotsin lehtori Leena Hänninen sanoo.

Opettajien yhteistyötä


Matematiikan, fysiikan ja kemian lehtori Tanja Lievonen pitää hyvänä sitä, että kursseja on toteutettu yhteistyössä ammatillisten aineiden opettajan ja aineenopettajan kanssa.

Lievonen ja hius- ja kauneusalan lehtori Markku Myllärinen ovat laatineet oppimateriaalin hius- ja kauneusalan opiskelijoille. Alun perin kurssi oli suunniteltu niin, että Lievonen vetää teoriaosat, ja käytännön asiat tehdään ammattiallalla Myllärisen johdolla. 

– Rupesin miettimään, että olisi kiva nähdä mitä he käytännössä siellä tekevät. Loppukurssi vedettiinkin sitten yhdessä Markun kanssa niin, että aluksi oli teoria ja perään ammatilliset asiat. Kun molemmat opet olivat paikalla, opiskelijat pystyivät kysymään teoriat minulta ja ammatilliset asiat ammattiopettajalta.

Teorian vieminen osaksi ammatillisia aineita on vaikuttanut opiskelijoiden opiskelumotivaatioon positiivisesti. 

– Oman alan tiloissa opiskelijat ovat enemmän kotonaan ja omassa ympäristössään he ovat motivoituneempia tekemään tehtäviä, Heltimoinen kertoo.

– Kun kieliopintoja on pystytty linkittämään ammatillisiin opintoihin, se on tuntunut opiskelijoista mielekkäältä, Hänninen sanoo.

Ammatillisten aineiden ja yto-aineiden yhteistyötä on rahoitettu Y3 Kampus -hankkeen varoin. Hankkeen tavoite on uudistaa Saimaan ammattiopisto Sampon oppimisympäristöjä.

– Hanke on tehnyt hirmu hyvää. Se on antanut mahdollisuuden kokeilla ja kehittää. Hankkeen kautta on ollut työaikaresurssia keskustella ammattiopettajien kanssa siitä, mikä heidän alalla on tärkeää. Näin voimme muokata yto-aineiden oppimateriaaleja alojen tarpeisiin, Lievonen summaa.


Y3 Kampus -hanketta rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriön strategiarahasto.


Palaa otsikoihin