Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

23.3.2018

Toisen asteen yhteishaku on päättynyt – ammattiopistossa paikat täyttyvät

Kevään toisen asteen yhteishaku päättyi tiistaina 13.3.2018. Saimaan ammattiopisto Sampoon ensisijaisia hakijoita oli yhteensä 674, Lappeenrantaan 452 ja Imatralle 222.

Ensisijaisia hakijoita tarjolla oleviin aloituspaikkoihin oli 0,93-kertaisesti. Yhteishaussa voi hakea 5:llä eri hakutoiveella, ja Sampoon 2.–5.-sijoille hakijoita oli 1888. Näin ollen syksyllä alkavien koulutusten paikat näyttäisivät pääsääntöisesti täyttyvän. Tänä vuonna uuden lainsäädännön mukaisesti peruskoulun päättävät voivat yhteishaun lisäksi hakea myös ns. jatkuvassa haussa, jonka hakijat eivät ole yllä mainituissa luvuissa mukana.

Eniten ensisijaisia hakijoita yhtä aloituspaikkaa kohden oli Lappeenrannassa ICT-asentajan koulutukseen, tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkintoon, eli 2,45-kertaisesti ja datanomin koulutukseen, tieto- ja viestintätekniikan perustutkintoon 2-kertaisesti.

Talotekniikan perustutkinto oli sekä Lappeenrannassa että Imatralla suosittu (Lappeenranta 1,41 ja Imatra 1,33). Niin ikään sähkö- ja automaatioalalle oli molemmissa kaupungeissa runsaasti hakijoita (Lappeenranta 2,14 ja Imatra 1,27).

Hius- ja kauneudenhoitoalan suosio ei ole vähentynyt, hakijoita Imatralla oli 1,77-kertaisesti. Kestosuosikki vuodesta toiseen on myös logistiikan perustutkinto, joka tänä vuonna houkutteli Imatralla 1,27 hakijaa yhtä paikkaa kohden.

Muita vetovoimaisia aloja olivat sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon perustason ensihoidon osaamisala (1,27), liiketoiminnan perustutkinto (1,18) ja rakennusalan perustutkinto (1,15) Lappeenrannassa.

Opiskelijavalinnat julkaistaan 14.6.2018, ja valittujen tulee ilmoittaa paikan vastaanottamisesta 28.6.2018 mennessä. Tämän jälkeen mahdollisesti vapaiksi jääneisiin yhteishaun aloituspaikkoihin voi hakea niin sanotussa jatkuvassa haussa osoitteessa edusampo.fi/hakijalle/haussa_nyt. Siinä hakukelpoisia ovat sekä peruskoulun päättäneet että aiemman tutkinnon omaavat aikuiset. Myös oppisopimuksesta kiinnostuneet voivat hyödyntää jatkuvaa hakua.

Mikäli henkilö ei ole valmis hakemaan ammatilliseen tutkintoon joko riittävän suomen kielen taidon tai muiden opiskeluvalmiuksien puuttuessa, hän voi hakea noin vuoden kestävään ammatilliseen koulutukseen valmentavaan koulutukseen (Valma). Valmentavaa koulutusta järjestetään Lappeenrannassa ja Imatralla, ja siihen haetaan 22.5.–24.7.2018 välisenä aikana osoitteessa opintopolku.fi.


Palaa otsikoihin