Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

11.10.2016

Tulevat lähihoitajat hyödyntävät älyteknologiaa

Saimaan ammattiopisto Sampossa ollaan ajan hermolla ja kehitetään oppimisympäristöjä ja pedagogiikkaa vastaamaan entistä paremmin työelämän tarpeita. Älykkään terveydenhoidon tuotoksia esitellään Opetushallituksen virtuaaliopetuksen päivillä

Sosiaali- ja terveysalan simulaatio-oppimisympäristössä simuloidaan erilaisia vanhusten kotihoidon ja akuuttihoidon tilanteita, joissa käytetään yhtaikaa opiskelijoiden ammattiosaamista yhdistettynä älykkään teknologian, mobiililaitteiden ja sähköisten järjestelmien käyttöön.

Viime vuoden elokuussa alkaneen Älykäs terveydenhoito ja hoiva -hankkeen rahoituksen avulla on uudistettu lähihoitajakoulutuksen oppisisältöä ja nostettu opettajien simulaatio-opetuksen ja äly- sekä muiden mobiililaitteiden käytön osaamista. Pedagogisilla uudistuksilla pyritään siihen, että lähihoitajilla on valmistuessaan osaamista ja valmiuksia hyödyntää älykästä teknologiaa, erilaisia sähköisiä järjestelmiä ja mobiililaitteita työelämän edellyttämällä tavalla.

Valmistuvien lähihoitajien osaaminen vastaa sosiaali- ja terveysalan organisaatioiden ammattitaitovalmiuksia ja tukee palvelurakenteen muutosta älykkään teknologian, sähköisten palvelujen, keskitettyjen yhteydenottokanavien, mobiililaitteiden ja toimintajärjestelmien käytössä, akuuttihoidossa ja kotioloissa sekä kuntoutuksessa.

Autenttiset simulointi- ja digilaitteet muistuttavat kotihoidossa käytettäviä ammattilais- ja omaisyhteistyön sekä asiakastyön laitteita, järjestelmiä ja ohjelmistoja.

Opettajien työelämätuntemus ja sen hyödyntäminen sosiaali- ja terveysalan koulutuksessa lisääntyy ja vastaa tulevaisuuden tarpeita parantaen koulutuksen vaikuttavuutta. Lähihoitajaopiskelijoille syntyy uudistuvan terveyden- ja vanhustenhoidon uusinta osaamista, millä pyritään myös vahvistamaan opiskelijoiden kilpailukykyä työmarkkinoilla.

 

Virtuaaliopetuksen päivillä esillä Sampon opetusmenetelmät

Sampossa toteutettu Älykäs terveydenhoito ja hoiva -hanke on herättänyt laajasti kiinnostusta, myös Opetushallituksessa. Sitä on pyydetty esiteltäväksi valtakunnallisilla virtuaaliopetuksen päivillä 8.12.2016 Helsingissä.

Hankkeen tuotosta esitellään toiminnallisessa työpajassa, jossa osallistujat pääsevät kokeilemaan simulaatio-opetusta ja oppimista.

Hanke päättyy tämän vuoden lopussa. EAKR-rahoituksella on rakennettu simulaatio- ja digiluokka, ja Opetushallituksen myöntämän rahoituksen avulla on koulutettu 16 opettajaa ja yksi ammattihenkilö simulaatio-ohjaajiksi. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon opetussuunnitelmaa on uudistettu sisällyttämällä simulaatio-opetus osaksi opetusta.

 

Lisätietoja:

  • Koulutuspäällikkö Helena Kiuru, helena.kiuru(at)edusampo.fi, p. 040 086 5907

  • Koulutuspäällikkö Marika Lehvonen, marika.lehvonen(at)edusampo.fi, p. 040 547 4587

  • Projektipäällikkö Viivi Juusela, viivi.juusela(at)edusampo.fi, p. 040 352 4010


Palaa otsikoihin