Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

23.3.2023 15.18

Uusi biokaasulla toimiva kuorma-auto Sampon logistiikan alalle

Saimaan ammattiopisto Sampon logistiikan opetukseen on hankittu uusi kuorma-auto, joka käyttää paineistettua CNG/CBG-kaasua polttoaineena. Scania-merkkinen auto on ensimmäinen muulla kuin dieselpolttoaineella toimiva opetusajoneuvo Sampossa.

Kaasuauton hankintaan vaikutti tarve saada mukaan opetukseen uusia vaihtoehtoisia polttoaineita käyttäviä ajoneuvoja raskaassa kuljetuskalustossa. CNG/CBG-kaasu (Compressed Natural Gas / Compressed Biogas) oli eri polttoainevaihtoehdoista järkevin oppilaitoskäyttöön. 

Etelä-Karjalassa on varsin hyvä kaasujakeluverkosto ja kaksi eri palvelun tarjoajaa, joilla molemmilla on valikoimassaan biokaasu, jonka tämänhetkinen hinta on edullinen maakaasuun verrattuna. 

Leasing-sopimuksella hankittu kuorma-auto on varusteltu opetuskäyttöön lisäistuimien ja opettajan hallintalaitteiden osalta.
Ajoneuvo sisältää uusinta tekniikkaa niin vaihteiston, hidastimen kuin maaston tuntevan vakionopeussäätimen osalta. Turvallisuuselementteinä kuorma-autossa on mm. 360°-kamerajärjestelmä, hätäjarruavustin, kaistavahti ja alkolukko. Autossa on myös kattava seurantajärjestelmä kuljettajakäyttäytymisen osalta. Digipiirturiin yhdistettynä voidaan ajolenkin jälkeen antaa jokaiselle opiskelijalle henkilökohtaista palautetta esimerkiksi ajoneuvon taloudellisesta ja turvallisesta ajamisesta.

Kuormatila on hyvin perinteinen kokokylkiaukeava umpikori, joka on varustettu takalaitanostimella. Kuormakori soveltuu varsin moninaisiin kappaletavara ja massatavarakuljetuksiin, ja se täyttää uusimman kuormavarmistuslainsäädännön vaatimuksen.

Kuorma-autoa tullaan käyttämään logistiikan kuorma-auto- ja yhdistelmäajoneuvo-ajo-opetuksessa sekä erilaisissa kuormakäsittelyharjoituksissa. Näillä harjoituksilla opetetaan opiskelijoille turvallisia lastaus- ja purkaustoimenpiteitä, takalaitanostimen käyttämistä, kuorman oikeaa sijoittelua sekä kuorman varmistamista.


Palaa otsikoihin