Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

19.4.2022 14.57

Uusi yhteistyömalli avuksi ammatillisen koulutuksen vaativaan erityiseen tukeen

Saimaan ammattiopisto Sampo ja Ammattiopisto Luovi alkavat toteuttaa erityisopetuksen yhteistyömallia. Siinä Sampon opiskelija siirretään ”kirjoille” Luoviin, joka on Suomen suurin ammatillinen erityisoppilaitos.

Tähän erityisen tuen malliin siirtyvällä opiskelijalla on havaittu opintojen aikana selkeä tarve vahvemmalle tuelle sekä yhteisissä että ammatillisissa tutkinnon osissa. Hän suorittaa jatkossa yhteiset tutkinnon osat Luovissa ja ammatilliset opinnot edelleen Sampossa. Ammatillisen opettajan tukena toimivat Luovin ammatillinen erityisopettaja ja ohjaaja. Lisäksi Luovi vastaa opiskelijan työelämäjaksojen organisoinnista ja ohjauksesta.

– Uuteen yhteistyömalliin lähtemisen ajatus on noussut jatkuvasti kasvavasta vaativan erityisen tuen tarpeesta. Meillä on opiskelijoita, jotka tarvitsevat selkeästi enemmän erityistä tukea, mitä koulutusaloillamme pystymme opiskelijoille tarjoamaan, kertoo koordinoiva erityisopettaja Jenna Tynkkynen Saimaan ammattiopisto Samposta.

Ryhmään mahtuu yhteensä 12 opiskelijaa kolmelta eri alalta. Samposta aloiksi ovat valikoituneet tuen tarpeen ja alojen oman halukkuuden pohjalta kone- ja tuotantotekniikka sekä pintakäsittelyala ja autoala. Ryhmään voi siirtyä heti opintojen alussa tai tarpeen mukaan opintojen aikana.

Kaikki vaativan erityisen tuen opiskelijat eivät hakeudu erityisammattioppilaitoksiin mm. sen takia, että itselle sopivaa koulutusalaa ei ole tarjolla paikallisesti. Uusi yhteistyömalli mahdollistaa laajemman alavalikoiman tarjonnan myös vaativamman erityisen tuen opiskelijoille.

– Luovissa olemme iloisia tästä uudesta yhteistyömahdollisuudesta. Tämä vahvistaa yhteistyötä Saimaan Ammattiopisto Sampon kanssa ja lisää Ammattiopisto Luovin koulutustarjontaa alueella. Tämä vie alueen koulutuksellista tasa-arvoa eteenpäin tarjoamalla uusia mahdollisuuksia alueen nuorille, sanoo Luovin koulutuspäällikkö Marja Tuomela.

Uuden yhteistyömallin toteutus alkaa tämän vuoden elokuussa. Siinä opiskelija pystyy opiskelemaan omalla paikkakunnalla ja saa yksilöllisempää tukea. Sillä pyritään myös ehkäisemään opintojen keskeyttämistä.

Ammattiopisto Luovi on ammatillinen erityisoppilaitos, joka toimii yli 20 paikkakunnalla ympäri Suomen, myös Lappeenrannassa ja Imatralla. Saimaan ammattiopisto Sampo tarjoaa ammatillista koulutusta ja koulutus- ja kehittämispalveluja yrityksille ja muille yhteisöasiakkaille. Se toimii Lappeenrannassa, Imatralla ja Ruokolahdella.

Lisätietoja:


Palaa otsikoihin