Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

21.2.2020

Vähän erilainen työpaikkavierailu – rakennusalan lehtori vieraili Kanariansaarilla

Neljä Saimaan ammattiopisto Sampon rakennusalan opiskelijaa on parhaillaan työssäoppimisjaksolla Kanariansaarilla. Kuten muidenkin työssäoppimisjaksojen tapauksessa, työpaikalla vierailee opettaja.

Lehtori Petri Peronmaa (oik.) opiskelijoiden työmaana toimivan talon edessä.

Tällä kertaa vierailun suoritti Sampon rakennusalan lehtori Petri Peronmaa, joka juuri palasi reissusta. Kanariansaarille suuntautuva työpaikkakäynti ei ole ihan sieltä tavanomaisimmasta päästä.

– Olin hyvinkin vapaaehtoinen ottamaan homman, kun opiskelijoiden omat opettajat olivat estyneitä lähtemään, Peronmaa sanailee.

Peronmaa kertoo, että kyseessä on hänen 9-vuotisen Sampo-uransa ensimmäinen ulkomaille suuntautuva työpaikkakäynti.

– Kyllä tämä on harvinaista herkkua. Viikon olin reissussa, ja ajan sai kyllä hyvin menemään.

Työpaikkakäynnillä opettaja jututtaa opiskelijoita ja työpaikan edustajia. Samalla katsastetaan työskentelyn turvallisuus ja opiskelijoiden hyvinvointi.

– Pojat kertoivat, että hyvin on sujunut. He korjaavat kivitaloa ja ovat päässeet tekemään raudoituksia, valuja ja paikkauksia.

Työmaan väki.

Myös työtapojen erot suomalaisen ja espanjalaisen rakentamisen välillä ovat tulleet opiskelijoille tutuksi.

– Opiskelijat ovat huomanneet, että Kanarialla asioita tehdään osin, suomalaisitain katsottuna, vanhentunein menetelmin. Juuri tämä vertailu eri rakentamistapojen välillä on ollut opiskelijoille hyvää oppia.

Opiskelijat ovat myös huomanneet, että työturvallisuus ei ole aivan yhtä korkealla tasolla kuin Suomessa.

– Olennaisimmat asiat on kyllä kunnossa, ja tärkeimmät suojaimet on käytössä.

Ammattillinen kasvu on kuitenkin oikastaan sivuroolissa, sillä ulkomaanjaksolla opiskelijat eivät tee ammattillisen osaamisen näyttöjä. Pääpaino on ulkomaankokemuksen hankkimisessa.

– Toimiminen vieraalla kielellä on ollut opiskelijoille hyvää oppia. Opiskelijat puhuvat englantia, mutta työmaalta englannin taitajia on löytynyt vaihtelevasti.

Englantia taitava Manuel (kesk.) kertoo Petrille, miten opiskelijoiden työskentely on sujunut. Oikealla talon omistaja.

Työjakson alussa työpaikalla oli toki hyvin englantia taitava henkilö, mutta hän on työskennellyt välillä muilla työmailla.

– Kun toimii vähäisellä yhteisellä kielitaidolla ja huomaa että pärjää, se kasvattaa itseluottamusta. Asiat on kuitenkin pakko jotenkin hoitaa, piirretään sitten paperille tai käytetään Google-kääntäjää. Mielestäni tällainen ihmisenä kasvaminen onkin vaihtokokemuksessa ammatillista kasvua tärkeämpää.

Peronmaan matkan rahoitti Erasmus+ KA1 -liikkuvuushankkeen apuraha. 

Kun opiskelijat palaavat reissusta, kerromme nettisivuillamme myös heidän kuulumisistaan. Opiskelijoiden mietteitä Kanariansaarille lähdöstä voit lukea täältä.


Palaa otsikoihin