Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

20.9.2022 14.42

Vaikeuksien kautta voittoon – Matti Suur-Hamari kävi Sampossa kertomassa tarinansa

Imatralaislähtöinen lumilautailija Matti Suur-Hamari kävi Sampossa kertomassa tarinansa, miten hän selvisi vaikeuksien kautta voittoon. Vierailu sisältyi Elinvoimaa Eloon – hyvänmielen hyvinvointitapahtumaan, joka liittyi kansainväliseen Vitality for the Future -hankkeeseen.

Elokuussa 2009 Matti joutui moottoripyöräonnettomuuteen, jonka seurauksena hänen vasen jalkansa amputoitiin polvesta alaspäin. Lumilautailua hän jatkoi edelleen, nyt paraurheilijana.

– Erittäin merkittävä hetki oli Sotsissa vuonna 2014, kun kaikki meni pieleen ja epäonnistuin. Tiesin, että pystyn voittamaan, mutta mielessä pyöri kaikki asiat. Se hetki herätti näyttämisen halun ja tajusin, että ilmaiseksi ei tule mitään. Sen jälkeen sain mielestä pois kaiken turhan. Neljä vuotta sen jälkeen olin korkeimmalla korokkeella, paralympiakultamitali kaulassa.

Matti Suur-Hamari seisoo auditorion edessä ja puhuu yleisölle.

Mutta kun iso unelma täyttyy, mitä sitten? Voitto avasi Matille paljon mahdollisuuksia, ja urheilun lisäksi tuli kaikenlaista muuta, ”kissanristiäisiä”, ja urheilusta tuli vaikeampaa. Huipulla kestäminen on vielä vaikeampaa kuin huipulle pääsy, hän sanoo.

– En osannut sanoa ei erilaisille tapahtumille, ja mieli seilasi missä sattuu, enkä pystynyt keskittymään kunnolla. Koti-MM-kisoihin en sitten päässytkään, koska loukkaannuin sitä ennen. Katsoin surullisena sivusta.

Vuonna 2019 Matti sai tiedon, että hänen valmentajansa Mikko Wendelin oli kuollut.

– Siinä vaiheessa tuntui, että matto lähti alta. Tiimikavereiden avulla pääsimme kuitenkin jokainen takaisin rinteeseen, ja Pekingin paralympialaisissa sain kultaa. Ilman tiimiläisiä emme olisi yksin pystyneet nousemaan.

Mutta taas tuli pysähtymisen paikka. Matti mietti, miksi oli aloittanut lumilautailun. Rakkaus lajiin.

– Näihin tuloksiin olen päässyt tällä ajatuksella: ”Rakasta lajia, älä tuloksia!”. Olen nauttinut jokaisesta hyvästä ja huonosta hetkestä. Ilman huonoja hetkiä ei ole hyviä hetkiä. 


Palaa otsikoihin