Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

24.11.2023 10.34

Valmistuvan tarina: vaikeuksien kautta voittoon – tuore putkiasentaja Gholam Panahi odottaa innolla töihin pääsyä

Imatralainen Gholam Panahi (28) valmistuu pian putkiasentajaksi talotekniikan perustutkinnosta Saimaan ammattiopisto Sampon Imatran toimipisteestä. Ammattiin valmistuminen on iso asia nuoren miehen elämässä ja tutkinnon eteen on tehty poikkeuksellisen paljon töitä.

Panahi on asunut Suomessa kahdeksan vuotta ja saapui tänne kotimaastaan Afganistanista yksin, ilman perhettään. Hän aloitti koulutaipaleensa Jaakkimassa eli nykyisessä STEP-koulutuksessa suorittaen suomen kielen opintoja, jonka jälkeen hän haki yhteishaussa Sampoon opiskelemaan talotekniikkaa samaan aikaan peruskoulunsa päättäneiden kanssa. Panahi on tehnyt alan töitä jo kotimaassaan ja kertoo pitävänsä käsillä tekemisestä.

- Tykkään putkiasentajan työstä ja käsityöt eivät koskaan ole olleet ongelma. Olen opiskellut nyt kolme vuotta ja haluan töihin, Panahi kertoo hymyillen. 

Tutkintotodistuksen saaminen ei ole ollut aina itsestään selvyys ja Panahin opintoihin on sisältynyt paljon haasteita paitsi suomen kielen parissa, myös oman jaksamisen kanssa.

- Opiskeluaikana on välillä tuntunut todella yksinäiselle ja yhdessä vaiheessa edes harrastukset eivät kiinnostaneet, mutta se aika on nyt takana päin. Sampossa on ollut aina hauskaa ja kivaa, ja nyt voin paljon paremmin, Panahi kertoo.

Gholam Panahi ehti opintojensa aikana kerryttää osaamista sekä ilmanvaihtoasennuksen että putkiasentajan osaamisalalla.

Vapaa-ajallaan jalkapalloa ja kuntosalia harrastava Panahi aloitti opintonsa talotekniikan perustutkinnossa ensin ilmanvaihtoasentajan osaamisalalla, mutta vaihtoi sitten putkiasentajan opintoihin, sillä ne tuntuivat hänestä enemmän omalle aiheelle. Opiskeluihin on kuulunut sekä käytännön harjoittelua koulussa ja työpaikoilla että teoriaopintoja, ja työssäoppimassa Panahi on ollut Imatran Kiinteistö- ja Aluepalvelu Oy:ssä. Ilmanvaihtopuolelta putkiasentajaksi vaihtamisen jälkeen opinnot lähtivät rullaamaan paremmassa tahdissa ja Panahi kiittelee avusta erityisesti opettajiaan.

Yhteistyössä on voimaa

Vastuuopettaja Ari Ponkkonen kehuu, että Panahin ahkeruus ja järjestelmällisyys on harvinaislaatuista.

- Putkiasentajan työ on millin tarkkaa ja Gholamin tarkkuus on erinomaista. Alalla on myös paljon viranomaismääräyksiä, joiden mukaan on mentävä, eikä ala ole helpoimmasta päästä, Ari Ponkkonen kertoo.

Panahin viimeinen näyttötyö oli Sampon Koulukatu 5-kiinteistössä, josta hän sai paljon kiitosta. Rakennuksessa sijaitseva entinen opintotoimisto muutettiin kiinteistöhoidon tauko- ja työtiloiksi ja Panahi kävi putkittamassa sekä viemäröimässä keittiön.

Gholam Panahi kertoo viettävänsä mielellään aikaa suomalaisten seurassa, jotta kielitaito karttuisi mahdollisimman hyvin. Opinnoissaan hän on kokenut suomen kielen, uusien sanojen ja ammattisanaston oppimisen haastavimpana asiana. Suuri tuki on ollut Sampon S2-opettaja (suomi toisena kielenä), joka on ollut myös tunneilla ajoittain mukana. 

- Itse tulee välillä puhuttua opettajana aika nopeasti ja S2-opettaja Sanna Heikkeri on tunneilla mukana ollessaan varmistanut Gholamin kanssa, että ohjeistus on varmasti tullut selväksi, Ponkkonen jatkaa.

Vastuuopettaja kehuu myös Sampon tukiorganisaatiota: vaikka opiskelija itse on tehnyt suurimman työn, on apua aina ollut tarvittaessa saatavilla. 

- Gholamin tapauksessa kun tuli aika vaihtaa osaamisalaa, pidimme yhdessä opiskelijan kanssa suunnittelupalaveria, jossa oli mukana useita eri henkilöitä. Kaikkien tavoitteena oli saada homma onnistumaan.

Myös kavereista on ollut apua koulutehtävien kanssa ja muuten vaikeina aikoina. Valmistuminen tuntuu Panahin mukaan siltä kuin vierähtäisi kivi sydämeltä – kaikki työ on ollut sen arvoista, ja nyt kädessä on tutkintotodistus.

- Opiskelu riittää ja nyt haluan vain tehdä töitä, Panahi naurahtaa.



Palaa otsikoihin