Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

21.5.2024 9.48

Varhaiskasvatuksesta ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen pariin oppisopimuksella – alanvaihtajan tarina

Helena Jauhiainen (61) opiskelee Saimaan ammattiopisto Sampossa oppisopimuksella lähihoitajaksi ja kevään taittuessa kesäksi opinnot ovat hyvällä mallilla. Hänen oppisopimustyöpaikkansa on Palvelutalo Toivokodissa Lappeenrannassa, jossa työpäivät ovat nimensä mukaisesti työpäiviä. Oppisopimusopiskelijan arki onkin ajoittain hektistä, mutta Jauhiaiselle se sopii paremmin kuin hyvin.

- On ihanaa, kun saa mennä ja tehdä! Olen onnistunut opintojen aikana siinä, että työasiat jäävät työpaikalle, ennen näin ei ollut, hän kuvailee.

Helena Jauhiainen työskenteli ennen lähihoitajaopintojaan varhaiskasvatuksen parissa yli kolmekymmentä vuotta. Viimeisimpänä hän toimi yksityisen päiväkodin johtajana, kunnes huomasi, että on aika siirtyä eteenpäin.

- Ne olivat ihania vuosia, mutta jossain vaiheessa tajusin, etten enää nauttinutkaan työstä. Vieläkään en ole varma oliko kyse burnoutista vai vain siitä, että kaikkea oli yksinkertaisesti liikaa.

Muutamaan viimeiseen vuoteen alalla mahtui uupumista ja muutoksia. Työasiat olivat jatkuvasti mielessä ja usein Jauhiainen heräsi yölläkin kirjoittamaan jotain työhön liittyvää ylös paperille, jota piti yöpöydällään.

Helena Jauhiainen opiskelee lähihoitajaksi oppisopimuskoulutuksessa.

Uusi onni löytyi ikääntyvien parissa työskentelystä

Jauhiainen vietti pari vuotta palautuen ja hoitaen samalla ikääntyviä läheisiään. Lähipiiristä nousi ajatus ikääntyvien parissa työskentelemisestä, kun Jauhiaisen täti totesi, että hän sopisi hyvin työskentelemään vanhusten kanssa – ja niin palaset loksahtivat paikalleen.

- En ollut edes ajatellut asiaa ja olin hakenut ihan muunlaisia töitä, joita en onneksi saanut. Nyt olen ehdottomasti oikealla alalla, innoissani työstä ja siitä, että jaksan hyvin. Kroppa tietää ja sielu resonoi, tunnen että teen merkityksellistä työtä, Jauhiainen kuvailee.

Jauhiainen voisi halutessaan siirtyä osa-aikaeläkkeelle, mutta ei koe olevansa valmis. Energiaa riittää ja hän nauttii vaihtelevasta työstä. Elämänkokemuksensa myötä hän kokee ymmärtävänsä ikäihmisten tilanteen erityisen hyvin. Työ vanhusten parissa on palkitsevaa ja oppisopimusopiskelijana joka päivä oppii uutta.

- On ollut ihana huomata, että vielä sitä pystyy omaksumaan uutta ja myös fyysinen kunto kestää työn kuormitusta hyvin, hän kertoo.

Lähihoitajalle on tarjolla monipuolisia mahdollisuuksia

Sampossa lähihoitajaopiskelija voi suuntautua ikääntyvien hoidon ja kuntoutumisen lisäksi mielenterveys- ja päihdetyön osaamisalalle, sairaanhoidon ja huolenpidon osaamisalalle tai vammaistyön osaamisalalle.

Oppisopimusopiskelija viettää suurimman osan opinnoistaan työpaikalla oppien. Koulupäiviä on muutama kuukaudessa, jolloin keskitytään teoriaopintoihin Sampon toimipisteessä. Jauhiainen korostaa, että myös opinnoille pitää muistaa varata aikaa.

- Paljon se on itsestä kiinni, olen päättänyt etten väsytä itseäni. Oppisopimus on paras vaihtoehto minulle, teen töitä ja opin samalla!

  • Kiinnostuitko? Hae käytännönläheiseen ja monipuoliseen oppisopimuskoulutukseen - haku on käynnissä 18.8.2024 saakka! Saimaan ammattiopisto Sampon ja Etelä-Karjalan hyvinvointialueen yhdessä järjestämä lähihoitajakoulutus oppisopimuksella käynnistyy syksyllä.
  • Lue lisää ja hae nyt!


Palaa otsikoihin