Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

10.10.2024 9.33

Veto- ja pitovoimaa Etelä-Karjalan hyvinvointialalle alueellisen hankkeen avulla

HAVUJA - Veto- ja pitovoimaa hyvinvointialalle -hanke on Saimaan ammattiopisto Sampon, LAB-ammattikorkeakoulun ja Etelä-Karjalan hyvinvointialueen yhteishanke, jota on toteutettu ESR+-osarahoituksella ajalla 1.1.2023–31.12.2024. Hankkeen päätavoitteena on ollut vastata Etelä-Karjalan hyvinvointialan veto- ja pitovoiman haasteisiin, kohdistuen alalle hakeviin, alalla opiskeleviin sekä alalla työskenteleviin henkilöihin, erityisesti harjoittelujen ohjaajiin ja rekrytoinnista vastaaviin esimiehiin. 

Kiinnostuksen herättäminen hyvinvointialaa kohtaan keskeisessä roolissa

Saimaan ammattiopisto Sampo on ollut hankkeessa mukana kahdessa keskeisessä toimenpiteessä. Ensimmäinen toimenpide on keskittynyt peruskoululaisten kiinnostuksen herättämiseen sosiaali- ja terveysalalla. Sampon järjestämät tutustumispäivät ja toiminnalliset työpajat ovat tarjonneet nuorille mahdollisuuden tutustua alan monipuolisiin mahdollisuuksiin. 

Tärkeä kohderyhmä ovat olleet myös maahanmuuttajat, joita Sampoon hakee paljon. Heille Sampo pystyy tarjoamaan alan opinnoissa S2-tukea. Yhtenä väylänä alan opintoihin on myös tutkintoon valmentava koulutus TUVA. Tutkintoon valmentava koulutus on hyvä vaihtoehto silloin, kun nuori on suorittanut peruskoulun, mutta ei vielä tiedä, mille alalle hakeutuisi. 

HAVUJA-hankkeessa sosiaali- ja terveysalan koulutusta on käyty esittelemässä kotoutumiskoulutuksessa sekä tutkintoon valmentavassa koulutuksessa oleville opiskelijoille. Tätä kautta on saatu paljon maahanmuuttajataustaisia hakijoita alalle.

"Olemme kohdanneet koko peruskoulun päättävän ikäluokan ja tarjonneet alaan liittyviä tehtäviä. Tavoitteena on ollut saada nuoret näkemään hyvinvointialan tarjoamat mahdollisuudet. Maahanmuuttajista löytyy myös paljon alalle halukkaita ja suomen kielen tuen avulla he pystyvät opiskelemaan meillä," Sampon projektipäällikkö Rea Vanhanen kertoo.

Työssäoppimisen polkuja kehitetty

Toinen tärkeä osa hanketta on ollut työssäoppimisen polkujen kehittäminen. Erityisesti lähihoitajien työssäoppimismahdollisuuksia on parannettu yhteistyössä alueen työpaikkojen kanssa. Yhteistyö työpaikkaohjaajien kanssa on tiivistynyt, ja opiskelijoille on avautunut uusia tapoja kehittää osaamistaan. 

"Olemme saaneet aikaan merkittäviä tuloksia erityisesti erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon kanssa, mikä on ollut tärkeää opiskelijoidemme kehityksen kannalta," Vanhanen lisää

Positiivisia vaikutuksia alueelle 

HAVUJA-hankkeen tavoitteena on ollut vastata Etelä-Karjalan alueen hyvinvointialan työvoimatarpeisiin. Yhteistyö Saimaan ammattiopisto Sampon ja LAB-ammattikorkeakoulun välillä on mahdollistanut entistä kattavammat koulutus- ja työssäoppimismahdollisuudet alueella.

"Olemme erittäin tyytyväisiä hankkeen saavutuksiin. Olemme onnistuneet houkuttelemaan suuren määrän opiskelijoita sosiaali- ja terveysalalle, ja tämä on tärkeää alueen tulevaisuuden työvoimatarpeiden kannalta," Vanhanen toteaa.

Hankkeen päätöstapahtuma herätti runsaasti kiinnostusta 

Hanke huipentui 9.10.2024 LAB-ammattikorkeakoulun Lappeenrannan kampuksella järjestettyyn päätöstapahtumaan, jossa hyvinvointialasta kiinnostuneet nuoret ja aikuiset pääsivät tutustumaan alan työelämään, koulutuksiin ja urapolkuihin. Tapahtuma keräsi runsaasti osallistujia. 

"On mukava kuulla, millaisia mahdollisuuksia ala tarjoaa täällä Etelä-Karjalassa. Toiveeni on jäädä alueelle valmistumiseni jälkeen", Samposta paikalle saapunut sosiaali- ja terveysalan opiskelija kertoi.

 "Näen alan tulevaisuuden valoisana, vaikka haasteitakin alalla tietysti on. Töitä varmasti tulee ainakin riittämään," paikalle poikennut alan aikuisopinnoista kiinnostunut henkilö totesi.

Hankkeen päätöstapahtuma keräsi paikalle runsaasti osallistujia.

 Lisää hankkeesta voi lukea alla olevista lähteistä:


Palaa otsikoihin