Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

11.2.2021 11.22

Yhteishaku alkaa 23.2.2021

Toisen asteen yhteishaku alkaa tiistaina 23.2.2021. Se on suunnattu peruskoulun päättäville tai äskettäin päättäneille nuorille, joilla ei ole aiempaa tutkintoa.

Saimaan ammattiopisto Sampossa on ensi lukuvuotena yhteensä runsaat 1400 perustutkinnon aloituspaikkaa, joista yhteishaussa on noin puolet. Toinen puolikas opiskelupaikoista on jatkuvassa haussa, joka on avoin kaikille peruskoulun suorittaneille ikää ja koulutustaustaa katsomatta.

Valtakunnallinen yhteishaku on suunnattu peruskoulun päättäville tai äskettäin päättäneille nuorille, joilla ei ole aiempaa tutkintoa. Siihen haetaan verkossa osoitteessa www.opintopolku.fi. Yhteishaku alkaa tiistaina 23.2.2021 ja päättyy tiistaina 23.3.2021 klo 15. Valittujen opiskelijoiden nimet ovat selvillä kesäkuussa.

Laajennettu oppivelvollisuus

Laajennettu oppivelvollisuus astui voimaan vuoden 2021 alussa, ja sitä sovelletaan ensimmäisen kerran nyt perusopetuksen 9:nnellä luokalla oleviin. Oppivelvollisuus päättyy, kun nuori täyttää 18 vuotta tai kun hän tätä ennen suorittaa toisen asteen tutkinnon. Tavoitteena on nostaa koulutus- ja osaamistasoa sekä kaventaa oppimiseroja ja että jokainen nuori suorittaa toisen asteen tutkinnon.

Sähköasentajaopiskelija mittaa sähkökytkentöjä, keltainen työhaalari päällään, lippis päässä.
Yhteishaku on suunnattu peruskoulun päättäville nuorille. Jatkuvassa haussa voi hakea kuka tahansa ikää ja koulutustaustaa katsomatta. Kuva: Lucas Pearsall
Kaksoistutkinto ja muita osaamisen polkuja

Sampossa opiskelija voi valita ”perinteisen” oppimispolun sijaan esim. kaksoistutkinnon tai opiskella amk-, kansainvälisyys- tai yrittäjyyspolulla. Hän voi myös suorittaa opintojaan oppisopimuspainotteisesti, jolloin pääosa oppimisesta tapahtuu työpaikalla.

Taitaja-polku valmistaa opiskelijaa ammattitaitokilpailuihin ja lisää kunnianhimoa opiskeluun. Kilpaurheilupolku puolestaan on tarkoitettu tavoitteellisesti urheileville opiskelijoille

Jatko-opintoihin korkeakouluun

Yleinen jatko-opintokelpoisuus takaa sen, että hakeutuupa minkä alan koulutukseen tahansa, siitä voi hakea jatko-opiskelemaan muillekin aloille ammattikorkeakouluun ja yliopistoon. Näin ollen valittu opintosuunta ei ole välttämättä loppuelämän polku.

Jatkuva haku

Yhteishaun lisäksi ammatillisissa oppilaitoksissa on jatkuva haku, jossa voi hakea, jos henkilöllä on jo aiempi peruskoulun jälkeinen tutkinto tai työssä kertynyttä osaamista. Myös yhteishaussa ilman opiskelupaikkaa jääneet sekä oppisopimuksesta kiinnostuneet voivat hyödyntää jatkuvaa hakua.

Koulutustarjonnasta ja koulutukseen hakeutumisesta löytyy lisätietoja http://www.edusampo.fi/hakijalle -sivulta.

Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus (Valma)

Mikäli henkilö ei ole valmis hakemaan ammatilliseen tutkintoon joko riittävän suomen kielen taidon tai muiden opiskeluvalmiuksien puuttuessa, hän voi hakea noin vuoden kestävään ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavaan koulutukseen (Valma). Valmentavaa koulutusta järjestetään Lappeenrannassa ja Imatralla. Valmentavaan koulutukseen haetaan niin ikään yhteishaussa, ja aloituspaikkoja siinä on yhteensä 95.

Faktoja: 


Palaa otsikoihin