Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

13.2.2015

Yhteishaku alkaa 24.2.2015

Yhteishaku ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen alkaa tiistaina 24.2.2015. Haku päättyy tiistaina 17.3.2015 klo 15. Saimaan ammattiopisto Sampossa on haussa nuorille runsaat 800 aloituspaikkaa 20 perustutkinnossa. Joukossa on tänä vuonna myös uusia ammattialoja.

Kiinteistönhoitajan koulutus alkaa myös nuorille

Työelämä on jo joitakin vuosia toivonut kiinteistönhoitajan koulutuksen aloittamista myös nuorille. Kiinteistöjen hoito-, huolto- ja korjaustehtävät sekä pihojen ja liikennealueiden hoito työllistävät, ja niiden palvelujen ulkoistaminen kaukomaille on mahdotonta.

– Työnä kiinteistöjen huoltaminen on vaihtelevaa, itsenäistä ja liikkuvaa, mutta myös vastuullista, kertoo koulutuspäällikkö Kirsi Kouvo Saimaan ammattiopisto Samposta.

Lähihoitajien ensihoidon osaamisala

Lähihoitajan koulutuksessa aloitetaan uutena myös ensihoidon osaamisala. Ensihoidon opiskelussa vaaditaan vahvaa teoreettista ja toiminnallista osaamista sekä tiimityöskentelytaitoja. Koulutuksen jälkeen työpaikka voi mm. olla sairaankuljetuksessa, päivystysvastaanotolla, poliklinikalla tai vuodeosastolla. Lähihoitajat huolehtivat perustason ensihoidosta sairaankuljetuksessa. Ensihoidon osaamisalasta on paljon hyötyä mm. kotihoidossa erilaisia asiakasryhmiä hoidettaessa. Lähihoitajan työllisyystilanne on hyvä.

Kone- ja metalliala työllistää

Teknologiateollisuus on Kaakkois-Suomessa yksi merkittävimmistä elinkeinoista. Alalla työskentelee suoraan 10 500 ihmistä, joista jokaisen välillinen työllisyysvaikutus on vähintään 1,5 lisätyöpaikkaa. Näin ollen teknologiateollisuuden työllisyysvaikutus on 26 000 työpaikkaa. Viidennes alueen kaikista työllisistä saa siis leipänsä elektroniikka- ja sähköteollisuudesta, kone- ja metallituoteteollisuudesta, metallinjalostuksesta tai tietotekniikasta.

Teknologiateollisuus ry:n aluepäällikkö Jaakko Väyrynen perustelee työllisyysnäkymiä:

– Eläkkeelle on lähivuosina siirtymässä suuri määrä ammattilaisia, ja se lisää merkittävästi rekrytointitarvetta. Erityisesti kysyntää tulee olemaan kone- ja metallituoteteollisuuden ja metallinjalostuksen tuotannon osaajista.

Saimaan ammattiopisto Sampossa on tänä vuonna kaikki kolme suuntautumisvaihtoehtoa haussa: koneistaja, koneenasentaja ja levyseppähitsaaja.

Yhteishaussa voivat hakea ilman ammatillista tai korkea-asteen tutkintoa olevat. Pääasiassa koulutukset ovat peruskoulupohjaisia, mutta joillakin aloilla on myös lukion käyneille aloituspaikkoja. Haku tapahtuu sähköisesti osoitteessa www.opintopolku.fi.

Lisätietoja:

http://www.edusampo.fi/koulutukset/nuorten_koulutukset/tutkintoon_johtava_koulutus

koulutuspäälliköt:
- kiinteistönhoitajan koulutus: Kirsi Kouvo, p. 040 555 0529
- lähihoitajan koulutus: Helena Kiuru, p. 040 086 5907
- kone- ja metallialan koulutus: Hannu Kähö, p. 040 015 8977 ja Veikko Kallio, p. 040 725 1290(etunimi.sukunimi@edusampo.fi)


Palaa otsikoihin