Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

20.12.2017

Yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet koulutuskuntayhtymässä

Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymän yhteistoimintaneuvottelut päättyivät 20.12.2017.

Kuntayhtymän hallitus päätti 2.11.2017 käynnistää yt-neuvottelut taloudellisista ja tuotannollisista syistä johtuen. Yhteistoimintamenettely koski koko kuntayhtymän henkilöstöä. Neuvotteluissa sovitut toimenpiteet ajoittuvat vuosille 2018–2020. Yt-neuvottelujen alkaessa arvioitiin, että sopeuttamistoimena olisi enintään 40 henkilötyövuotta vastaavan henkilömäärän irtisanominen, osa-aikaistaminen tai lomauttaminen vuosien 2018 – 2020 aikana. Tavoitetta saatiin kuitenkin pienennettyä huomattavasti. 

Neuvottelujen lopputuloksena henkilöstövähennyksiä toteutetaan irtisanomalla, osa-aikaistamalla tai lomauttamalla enimmillään 22,5 henkilötyövuoden verran, josta opetushenkilökunnan osuus on 17 ja muun henkilökunnan osuus 5,5 henkilötyövuotta. Luvut saattavat vielä pienentyä, mikäli esimerkiksi tulevien hankkeiden tai uusien koulutusten kautta pystytään tarjoamaan lisätyötä.

Muut henkilöstövähennykset toteutetaan eläköitymisellä, määräaikaisten palvelussuhteiden vähentämisellä sekä ylitöiden vähentämisellä. Eläkkeelle on siirtymässä noin 10 henkilötyövuoden verran työntekijöitä

Henkilöstöltä pyydettiin ehdotuksia muista säästö- ja tehostamistoimista, ja niitä saatiin runsaasti.

Ensi lukuvuoden alussa lähiopetuksen tuntiresurssia pienennetään keskimäärin noin 13 %, jolla saadaan vuositasolla toimintakuluihin 1,2 M€ vähennys. Työssäoppimisen ohjauksen suhteellisen määrän vähennys on keskimäärin noin 26 %, jolla saadaan vuositasolla toimintakuluihin 0,3 M€ vähennys. Samalla eri koulutusaloilla nykyisin olevat lähiopetuksen määräerot kaventuvat ja työssäoppimisen ohjauksen määräerot yhdentyvät kaikille aloille samaksi. Loput säästöt eli 500 000 € toteutetaan ensi vuoden puolella täsmentyvän suunnitelman mukaan. Summaa pienenee, mikäli saadaan lisätuloja.  

Yhteistoimintaneuvottelujen tavoitteena on ollut koulutuskuntayhtymän toiminnan, talouden ja henkilöstömäärän sopeuttaminen yhteensä noin 2 M€ pienempiin toimintakuluihin vuosien 2018 – 2020 aikana. Yhteistoimintamenettelyssä tarkasteltiin eri toimintoja, kuten koulutustarjontaa, opetuksen järjestelyä, henkilöstömäärää sekä toimitilojen ja toimipisteiden määrää.

Työnantajan ja työntekijöiden edustajat neuvottelivat viisi kertaa, ja koulutuskuntayhtymän henkilöstölle pidettiin yhteistoimintaneuvottelujen päättymisestä tiedotustilaisuudet 20.12.2017.

 

Yhteistoimintaneuvotteluihin johtaneet tekijät

Koulutuskuntayhtymän toiminnan, talouden ja henkilöstömäärän sopeuttamisen taustalla on valtion hallitusohjelmassa esitetyt opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalle suunnatut huomattavat säästövelvoitteet. Ammatillisen koulutuksen taloudellinen tehostamistavoite vuosina 2014 – 2018 on yhteensä noin 20 – 22 %. Koulutuskuntayhtymän valtionosuusrahoituksen arvioidaan olevan vuonna 2018 noin 23,5 % pienempi kuin vuonna 2013. Noin 68 % kuntayhtymän toimintakuluista on henkilöstökuluja.

Yksi hallitusohjelman kärkihankkeista on ammatillisen koulutuksen reformi. Vuoden 2018 alusta voimaan tulevan lainsäädännön vaikutukset koulutuskuntayhtymän toimintaan ja rahoitukseen on pyritty arvioimaan käytettävissä olevien tietojen pohjalta. Uuden lainsäädännön myötä esimerkiksi kouluruokailukustannusten arvioidaan kasvavan noin 0,5 M€ vuositasolla, kun myös aikuiset perustutkinto-opiskelijat ovat oikeutettuja maksuttomaan ruokailuun.


Sopeuttaminen on aloitettu jo aiemmin

Koulutuskuntayhtymän toimintaa on jo sopeutettu pienentyneeseen rahoitukseen portaittain niin, että vuosien 2017 – 2019 talousarviot ja -suunnitelmat on laadittu alijäämäisinä käyttäen edellisten vuosien voittovaroja talouden tasapainottamisessa. Viimeistään vuodesta 2020 lähtien toimintakatteen tulee kuitenkin olla sillä tasolla, ettei uutta alijäämää enää synny, eikä koulutuskuntayhtymä joudu ottamaan uutta lainaa.

Toimintakuluja on sopeutettu pienentyneeseen tulorahoitukseen lukuisilla toimenpiteillä vuodesta 2013 alkaen. Hallinnon resursoinnin osalta suurin muutos tapahtui 1.8.2017 organisaatiouudistuksen myötä, jolloin vähennettiin yksi apulaisrehtori ja kolme koulutuspäällikköä. Näiden vähennysten kustannusvaikutus toteutuu täysimääräisesti vuonna 2018.


Lisätietoja: kuntayhtymän johtaja, rehtori Antti Lehmusvaara, p. 040 501 4244, antti.lehmusvaara(at)edusampo.fi

 


Palaa otsikoihin