Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

18.3.2021 16.08

Yritykset rekrytoivat ammattiopistosta valmistuvia ja täydennyskouluttavat henkilöstöään Etelä-Karjalassa

Kaakkois-Suomen ammattiopistot teettivät seutukunnan yrityksille ja työnantajille tutkimuksen koulutustarjonnan kehitystarpeista. Selvityksessä haluttiin erityisesti kartoittaa tutkinnon sisällä olevien teemojen ja tutkinnon osien riittävyyttä alan osaamistarpeisiin.

Kohderyhmänä oli ammattiopistojen seudulliset työnantajat: Kymenlaaksosta Ekamin ja KSAOn, Etelä-Savosta Esedun ja Etelä-Karjalasta Saimaan ammattiopisto Sampon / Edusampo Oy:n.

Tässä tutkimustulokset Etelä-Karjalan osalta, johon vastauksia kertyi 270 kpl.

Vastaajista 47 prosenttia arvioi rekrytoivansa uusia työntekijöitä suoraan ammattiopistosta lähitulevaisuudessa, ja 37 prosenttia arvioi tarvitsevansa henkilöstölleen täydentävää koulutusta. Täydennyskoulutustarpeita on erityisesti yli 20 henkeä työllistävissä yrityksissä.

Koulutusmuodoista eniten oltiin kiinnostuneita oppisopimus- ja monimuotokoulutuksesta.

Seuraavat koulutusalat herättivät suurimman kiinnostuksen (vastaaja voi valita useamman vaihtoehdon):

-       Rakentaminen (99 arviota)

-       Kone- ja tuotantotekniikka (46)

-       Sähkö ja automaatiotekniikka (41)

-       Logistiikka (33)

-       Liiketoiminta ja johtaminen (32).


Opetuksen työelämälähtöisyyden kehittäminen

Opiskelijoiden motivaation alaa ja oppimista kohtaan todettiin olevan oleellinen. Myös opettajien motivaatio koettiin tärkeäksi.

Oppilaitoksen ja yrityksen välille haluttiin aitoa dialogia. Vastauksissa painottuivat käytännön asioiden opettaminen, opettajien jalkauttaminen työelämään ja tämän päivän haasteiden tunteminen.

Vahvimmat ammatillisen koulutuksen kehittämistarpeet nähtiin opiskelijoiden yleisissä työelämätaidoissa sekä moniosaamisessa. Työelämätaitoja ovat vastaajien mukaan mm. kuinka työelämään mennään, kuinka etsitään töitä, täsmällisyys ja keskittyminen työhön. Jotta opiskelija välttyisi alan vaihtamiselta, kaivattiin enemmän tutustumista työelämään ennen lopullista alan valintaa.

Tutkimuksen teki Innolink, ja se toteutettiin pääosin puhelinhaastatteluina marraskuun 2020 ja helmikuun 2021 välillä.

Lisätietoja: Edusampo Oy:n toimitusjohtaja Terhi Toikkanen, terhi.toikkanen@edusampo.fi, p. 040 612 8086


Palaa otsikoihin