Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

22.9.2022 9.33

Yritykset valitsemaan kansainvälisiä ammattilaisia Edusampo Oy:n ohjelmiin

Työnantajille avautuu syksyllä 2022 mahdollisuus osallistua Edusampo Oy:n kansainväliseen opiskelijavalintaan oman yrityksen näkökulmasta. Tarjolla on kaikille halukkaille yrityksille ja toimijoille mahdollisuus ilmoittautua valintaraatiin puhtaanapidon, elintarvikealan (kokki) sekä liiketoiminnan opiskelijoita valittaessa.

Edusampo Oy:n vuoden mittaisiin tutkinto-ohjelmiin valitaan eri maista tulevia opiskelijoita, joilla on jo kotimaassa hankittu koulutus alalle tai hyvä työkokemus alalta. Sampon opettajat täydentävät heidän osaamisensa opettamalla suomalaiseen työelämään ja käytänteisiin liittyvät osaamisalueet sekä tarvittaessa täydentämällä ammatillisia taitoja.  

Suomen kielen opiskelun nämä kansainväliset osaajat aloittavat verkko-opetuksena 3–4 kuukautta ennen tuloaan Suomeen, jotta ammatillisessa opetuksessa voidaan käyttää alusta asti sekä englantia että suomea. Tutkinnon opiskelijat suorittavat suomeksi, joten kielitaito on valmistumisvaiheessa varmasti riittävän hyvä työtehtäviin.  

Tarjoamme työpaikkojen ja -yhteisöjen tueksi tavallista laajemman opettajan ohjauksen työelämässä oppimisen jaksoille. Tarjoamme myös valmennusta työtiimeille, jotka vastaanottavat kansainvälisiä opiskelijoita työssäoppimaan ja pian myös työkavereiksi. Tähän mahdollisuuteen todellakin kannattaa tarttua! 

Miksi kansainvälistä tutkintovientiä tarvitaan meille Etelä-Karjalaan ja koko Suomeen? Alla oleva kuva kertoo syyn. Oikealla punainen palkki osoittaa yli 75-vuotiaiden määrän suuren kasvun, kun kaikki muut palkit ovat neljänneksen tai jopa kolmanneksen miinuksella. 

Ikärakenteen nopea muutos muodostaa uhkan yhteiskunnan nykyisten toimintojen pyörittämiselle useastakin syystä.  

  1. Työpaikkoihin ei riitä osaavia tekijöitä suuren eläköityvän joukon korvaajiksi. Opiskelijoiden määrän väheneminen onkin jo näkyvissä sekä perus- että toisella asteella.  

  1. Verotulot vähenevät työssä käyvien vähentyessä ja kuntien sekä valtion mahdollisuus rahoittaa nykyistä palvelutasoa heikkenee nopeasti. 

  1. Eläkeikäisten kansalaisten määrä kasvaa ja eliniänodotuksen pidentyessä he käyttävät yhteiskunnan palveluita yhä pidempään, mikä lisää kustannuksia. 

Kutistuva suuntaus väestön määrässä ja rakenteessa on erityisen nopeaa maakuntamme pienimmissä kunnissa, mutta myös kaupungeissa suunta on selvä. Ennusteiden mukaan Imatra menettää seuraavien 18 vuoden aikana 19 prosenttia asukasluvustaan ja maakunnan veturi Lappeenrantakin 5,5 prosenttia.  

Edusampo Oy kantaa oman vastuunsa alueen työvoimapulmien ratkaisemiseksi. On parasta tarttua muutoksen hallintaan paikallisesti ja tehdä työperäisestä muutosta oman ammattiopiston koulutuksella halutun kaltaista. Työperäistä maahanmuuttoa tapahtuu mitä todennäköisimmin joka tapauksessa, ja ilman ennakointia ja yhteisön panosta se jää vaille alueemme elinkeinoelämän kontrollia. Edusampon kautta Etelä-Karjalaan tulevat ammattilaiset tuovat osaamista ja elinvoimaa työpaikoille.  

Teksti ja kuva: Terhi Toikkanen, toimitusjohtaja Edusampo Oy

-----------------------------------------------------------------

Edusampo Oy on Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymän tytäryhtiö, joka tuottaa yrityksille ja yhteisöille koulutuspalveluja kuten kortti-, lupa- ja henkilöstökoulutuksia, kehittämispalveluita sekä ELY:n rahoittamia lyhytkestoisia työllisyyskoulutuksia. Tuottamamme ammatilliset koulutukset eivät johda tutkintoon, kun opiskelijat ovat EU-kansalaisia. Koulutusten toteutuksissa Edusampo Oy käyttää pääosin Saimaan ammattiopisto Sampon kouluttajia.

Klikkaa tästä Edusampo Online -verkkokauppaan!


Palaa otsikoihin