Uutiset
Ammatillisen koulutuksen työelämäpalautteen kerääminen uudistuu
Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Opetushallitus kehittävät parhaillaan uutta valtakunnallista järjestelmää ammatillisen koulutuksen työelämäpalautteen keräämiseksi. Palautejärjestelmä otetaan käyttöön 1.7.2021. Saimaan ammattiopisto Sampossa järjestelmä uudistaa myös työelämäyhteistyön käytäntöjä.
– Järjestelmä tekee työelämän kokemukset työelämälle tarjotuista palveluista näkyviksi. Aiemmin tieto on ollut osittain niin sanottua hiljaista tietoa. Kun palautetta alkaa järjestelmään kertyä, sovimme kunkin yrityksen kanssa toimintamallin, miten lähdemme yhteistyötä edelleen kehittämään. Tätä työtä teemme yhdessä vastuuopettajien, koulutuspäälliköiden sekä eri alojen ammatillisten neuvottelukuntien kanssa, Saimaan ammattiopisto sampon laatukoordinaattori Anne Tuosa kertoo.
Työelämäpalautteella on iso merkitys koulutuksen laadun näkökulmasta, sillä esimerkiksi vuoden 2020 aikana Sampon opiskelijoista 1439 opiskelijaa on hankkinut osaamista työelämässä koulutussopimuksella ja 72 opiskelijaa oppisopimuksella. Yksi opiskelija on saattanut olla vuoden aikana useammassa paikassa.
Lisäksi työelämäpalaute on yksi ammatillisen koulutuksen vaikuttavuusrahoituksen perusteista. Palaute on tärkeä kanava asiakastyytyväisyyden kartoittamiseen.
– Opetushallitus seuraa työelämäpalautteen vastausprosentteja ja sen perusteella kertyy saamamme vaikuttavuusrahoitus. Siitä kertyy iso summa. Jos palautteista nousee esiin kehittämistoimenpiteitä, on tärkeää jalkauttaa ne organisaatiossa ja näyttää työelämäkumppanille, että me todella kuuntelemme työelämän tarpeita.
Heinäkuusta alkaen kerättävä työelämäpalaute vaikuttaa ensimmäisen kerran vuoden 2023 vaikuttavuusrahoitukseen. Tarvittava tietopohja kerätään aina edellisen vuoden perusteella eli 1.7.2021 – 30.6.2022.
Työelämäpalaute on koulutuksen järjestäjien käytettävissä heti järjestelmän käyttöönoton jälkeen. Palautetta kerätään työpaikkaohjaajilta noin kaksi kertaa kuukaudessa sekä koulutussopimuksia ja oppisopimuksia tehneiltä työnantajilta noin kaksi kertaa vuodessa.
Palautekysymysten teemat liittyvät asiakaslähtöisyyteen, sopimusprosessiin, ohjaukseen ja tukeen sekä vaikuttavuuteen ja laatuun. Kyselyt lähetetään työelämän edustajille sähköpostitse ja niihin vastaaminen on helppoa sekä vaivatonta: kysely sisältää noin 10 kysymystä, jotka vaikuttavat vaikuttavuusrahoitukseen. Vastaaminen kysymyksiin tapahtuu asteikolla 1–5.
Lisäksi kyselyssä on muutamia kysymyksiä, jotka eivät vaikuta rahoitukseen mutta antavat tärkeää tietoa koulutuksen laadunhallinnasta. Koulutusten järjestäjät voivat lisätä kyselyyn omiakin kysymyksiä kerätäkseen tietoa itselleen tärkeistä teemoista.
– Kyselyn avulla saamme aiemmin jouhevammin tietoa siitä, mihin suuntana työelämä on menossa ja mihin niitä tekijöitä tarvitaan. Tai jos koulutusten tuottama osaaminen ei kohtaa työelämän tarpeita, niin myös siihen voimme vaikuttaa entistä paremmin. Kyselyn teemoista saamme varmasti hyödyllistä tietoa myös syksyllä käynnistyvää strategian uudistamista varten.
Lisätietoja:
Laatukoordinaattori Anne Tuosa
anne.tuosa@edusampo.fi
p. 040 550
5835