Uutiset
Etäopetus Sampossa jatkuu 31.1.2021 asti
Sampossa jatketaan etäopetusta 31.1.2021 asti COVID19-tilannekuvatyöryhmän tämän päivän suosituksen mukaisesti.
Etäopetuksen järjestelyt jatkuvat kuten ennen joulua toimittiin kahden viikon ajan. Koronavirusepidemia on Etelä-Karjalan alueella edelleen kiihtymisvaiheessa. Tätä tiedotetta tarkennetaan tarpeen mukaan.
- Välttämätöntä lähiopetusta voidaan järjestää.
- Valmistumisvaiheessa olevien opiskelijoiden valmistuminen varmistetaan ja heille tarjotaan tarvittaessa lähiopetusta. Lisäksi erityisopetus, Sampopajatoiminta, ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus VALMA, rästiopetus ja ajo-opetus jatkuu lähiopetuksena.
- Välttämätöntä lähiopetusta järjestettäessä noudatetaan COVID-19 tilanneryhmän kokoontumisrajoitusta: ryhmäkoko rajataan 20 henkilöön.
- Työpaikoilla koulutussopimuksilla tai oppisopimuksilla olevat opiskelijat voivat jatkaa työpaikoilla työpaikkojen koronaohjeistuksia noudattaen.
- Sampo lainaa tarvittaessa opiskelijoille ja henkilöstölle tietokoneita etätyöskentelyä varten.
- Etänä olevien opiskelijoiden ruokailusta tiedotetaan myöhemmin.
Sampon valmiusryhmä kokoontuu seuraavan kerran maanantaina 4.1.2021 klo 14.
Antti Lehmusvaara, rehtori
- - - - - - - - - - - - - - - - - -
Tilannekuvatyöryhmä toivoo myös, että vuodenvaihteessa muistettaisiin vastuullisuus ja koronaepidemian tuomat rajoitukset. Alla työryhmän tiedote kokonaisuudessaan.
Tilannekuvaryhmä toivoo vastuullista käytöstä myös loppuvuoden juhlien osalta
Tiedote. Julkaistu: 29.12.2020, 13:30
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri
Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä totesi 29.12.2020 kokouksessa: Koronavirusepidemia on Etelä-Karjalan alueella edelleen kiihtymisvaiheessa. Epidemian kolme vaihetta ovat perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe.
Voimassa on edelleen Aluehallintoviraston asettama 20 hengen kokoontumisrajoitus, joka tarkoittaa kaikkia sisä- ja ulkotapahtumia, mukaan lukien harrastustoiminta. Alueellinen tilannekuvaryhmä on asettanut aiemmin voimaan 10 hengen yksityishenkilöitä koskevan kokoontumisrajoituksen.
Tilannekuvaryhmä toivoo Etelä-Karjalassa noudatettavan koronatorjunnasta annettuja ohjeita, suosituksia ja rajoituksia huolellisesti.
– Joulun aikaan on ollut tautitilanteen osalta rauhallista. Ihmiset ovat käyneet lomakauden takia testeissä aikaisempia viikkoja vähemmän mikä näkyy nyt myös tartuntamäärissä. Lomakauden päättyessä tulemme todennäköisesti näkemään lukemien nousua, mikä on luonnollista, toteaa alueellisen tilannekuvaryhmän puheenjohtaja Tuula Karhula.
Varautuminen vuodenvaihteen juhlintaan ja alkuvuoteen
Tilannekuvaryhmä suosittaa, että vuodenvaihteen juhlintaan ei kokoonnuttaisi suurella porukalla ja jätettäisiin tänä vuonna väliin esimerkiksi ilotulitteiden laukaiseminen, jotta mahdolliset vammautumiset eivät kuormita terveydenhuoltoa. Jääpallo-otteluissa, kuten bandy-liigan kotiotteluissa tammikuun alussa, edellytetään katsojilta kasvosuojainten käyttöä kuten muissakin järjestettävissä tapahtumissa.
Maskisuositus jatkuu välipäivien ja alkuvuoden osalta ennallaan.
Rajanylityksen haasteet
Valtioneuvoston voimassa olevia päätöksiä noudatetaan ja valvotaan kaikissa rajanylityspisteissä. Rajaliikenne vaikuttaa alueen tartuntatilanteeseen ja se tulee todennäköisesti näkymään myös uudenvuoden ja loppiaisen välisenä aikana, kun rajaliikenne lisääntyy.
Etäopetusta jatketaan toistaiseksi
Tilannekuvaryhmä suosittaa, että etäopetusta tullaan jatkamaan 31.1.21 saakka. Toisen asteen etäopetussuosituksen jatkamisen osalta kunnat tekevät päätöksen itsenäisesti.
– Ennusteiden tekeminen vuoden 2021 alun tilanteesta on vielä vaikeaa. Tammikuun alun tilanteeseen vaikuttaa vahvasti tulevien päivien ja viikkojen tilanne ja kuinka lomakauden käyttäytyminen tulee näkymään sairastavuudessa. On erittäin tärkeä jatkaa voimassa olevien suosituksien noudattamista, toteaa Karhula.
– Kaikkien toive on varmasti päästä palaamaan normaaliin tilanteeseen mahdollisimman pian. Siksi toivomme vastuullista käytöstä kaikilta alueen asukkailta, kannustaa Eksoten turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Kristiina Kapulainen.
Tilannekuvaryhmä on päättänyt 1.12. asettaa voimaan seuraavat suositukset 3.12.-31.1.2021. Suosituksia on täydennetty 3.12.2020. Suositukset ovat voimassa viranomaisille, väestölle, toiminnan harjoittajille sekä opetuksen järjestäjille:
Yksityistilaisuudet:
Yksityistilaisuuksissa on voimassa 10 hengen kokoontumisrajoitus.
Opetuksen järjestäminen:
Toisen asteen opetus suositellaan siirrettäväksi etäopetukseen 7.12.2020 alkaen opetuksen järjestäjän välttämättömäksi katsomaa lähiopetusta lukuun ottamatta.
Varhaiskasvatus ja perusopetus jatkavat kuten ennenkin.
Opetuksen järjestäjille annetaan maskisuositus myös koulukuljetuksissa. Opetuksen järjestäjä huolehtii vastuullaan oleville koulukuljetettaville lapsille ja nuorille maskit. Muut joukkoliikenteessä kulkevat lapset ja nuoret hankkivat maskit itse.
Julkiset tilat:
Kirjastojen tapahtumat perutaan ja oleskelutilat, kuten lehtisalit suositellaan suljettavaksi. Kirjojen lainaus- ja palautustoiminta jatkuu. Kirjastossa saa asioida vain asioiden hoitamisen kannalta välttämättömän ajan ja pyydetään suosimaan ennakkovarauksia. Kirjaston asiakkaita kehotetaan vahvasti käyttämään maskia.
Museoiden ja nuorisotilojen asiakasmäärä rajataan 20 henkilöön. Nuorisotoimintaa suositellaan osittain siirrettäväksi verkkoon, mutta nuorisotilat voivat olla kuntien harkinnan mukaan auki 20 hengen rajoitus huomioon ottaen.
Ryhmäharrastustoiminta:
Yli 20-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta sisä- ja ulkotiloissa suositellaan keskeytettäväksi joukkue- ja kontaktilajeissa.
Lasten ja nuorten ryhmäharrastustoimintaa voi jatkaa erityistä harkintaa käyttäen, 20 hengen rajaus huomioiden sekä sisä- että ulkoharrastustoiminnassa. Ryhmäharrastustoiminnassa tulee huomioida lajin luonteeseen liittyvät riskit. Jos harrastustoimintaa ei keskeytetä, tulee huomioida sosiaali- ja terveysministeriön ohje siitä, että osallistujien sekä lasten saattajien tulee voida välttää lähikontakti toisiinsa.
Ammattilais- ja kilpaurheilijoiden harjoittelu pyritään turvaamaan siten, että harjoittelua voi jatkaa, mikäli se on turvallista ja kokoontumisrajoituksia sekä kokoontumisia koskevaa ohjetta pystyy noudattamaan. Yleisöä saa olla erillisessä katsomossa 20 henkilöä, mutta tällöin on huolehdittava, etteivät yleisö ja urheilijat kohtaa. Urheilijoita saa olla kerralla koolla 20 henkilöä.
Matkustaminen:
Matkustamista Suomen ja Venäjän välillä tulee välttää.
Kaikkea liikkumista leviämisvaiheessa oleville alueille suositellaan välttämään. Liikkumista tulee välttää erityisesti alueille, joissa koronavirustilanne on Etelä-Karjalaa vaikeampi. Matkustamista pohjoisen hiihtokeskuksiin ja ulkomaille tulee välttää.
Etätyö:
Kaikkia Etelä-Karjalan työnantajia suositellaan järjestämään etätyötä kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on tilapäisestikin mahdollista. Mikäli etätyö ei ole mahdollista, suositellaan, että työnantaja ohjeistaa kasvomaskin käyttöön kaikissa työtiloissa, vaikka turvavälien pitäminen olisi mahdollista. Ruokailuja ja kahvitaukoja tulee porrastaa. Työ- ja virkamatkoja sekä lähikoulutustilaisuuksia ei suositella.
Maskisuositus:
Maskisuositus on voimassa joukkoliikenteessä, mukaan lukien koulukyydit sekä taksinkuljettajat ja -matkustajat.
Muutoin voimassa on kiihtymisvaiheen maskisuositus THL:n ohjeiden mukaisesti seuraavissa tilanteissa ja seuraaville henkilöille:
- Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
- Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
- Toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa.
- Julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa (Kaupat ja ostoskeskukset, postit, pankit, kirjastot sekä muut vastaavat sisätilat / Liikuntaan tai urheiluun sekä niiden seuraamiseen käytettävät tilat (vähintään yleiset tilat ja pukeutumistilat) / Uimahallit, kylpylät ja saunat (yleiset tilat ja pukeutumistilat) / Kirkot ja muut uskonnollisten yhteisöjen tilat / Konserttisalit ja muut elävän musiikin esittämiseen käytettävät tilat / Elokuvateatterit ja muut elokuvien ja muiden vastaavien audiovisuaalisten teosten esittämiseen käytettävät tilat / Museot ja galleriat / Huvi- ja teemapuistot sekä nähtävyydet jos sisätiloja / Rahapeli- ja vedonlyöntipalveluihin käytettävät tilat)
Asiakaspalvelupisteet tulee varustaa suojaplekseillä. Asiakaspalvelutyötä tekeville tulee työnantajan jakaa maskit tai suojavisiirit työntekijöille, jotka joutuvat työskentelemään alle 1,5 metrin päässä muista ihmisistä.
Tapahtumat:
Tapahtumia ei suositella järjestettäväksi. Kiihtymisvaiheessa voi järjestää alle 20 hengen tilaisuuksia, mikäli pystyy noudattamaan ehdottoman tarkasti ja kaikilta osin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä.
Tapahtumajärjestäjille lisätietoa Aluehallintoviraston sivuilta: http://www.avi.fi/web/avi/usein-kysytyt-kysymykset
Ohje koronavirustartuntojen ehkäisemisestä yleisötilaisuuksien ja yleisten kokoontumisten yhteydessä sekä julkisten tilojen käytössä: http://www.avi.fi/documents/10191/17217812/OKM-THL_Ohje+yleis%C3%B6tilaisuuksiin+yleisiin+kokoontumisiin+ja+julkisten+tilojen+k%C3%A4yt%C3%B6ss%C3%A4_FI.pdf/6562b3bd-1698-4c24-9223-77b8afd0b81e
Muun Suomen tilanne ja muiden sairaanhoitopiirien alueilla voimassa olevat rajoitukset ja suositukset näkyvät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta kohdasta Alueiden tilanne. Linkki sivulle löytyy myös Eksoten sivulta www.eksote.fi/koronavirus
Etelä-Karjalassa voimassa olevan epidemian vaiheen määrittävät tartuntatautiviranomaiset yhdessä alueen COVID-19 tilannekuvaryhmän kanssa. Etelä-Karjalan COVID-19 tilannekuvaryhmään kuuluvat edustajat Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä, kunnista, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta, aluehallintovirastosta ja ELY-keskuksesta. Epidemian vaiheen määrittelyyn vaikuttavat tartuntojen määrän ja kasvun lisäksi myös esimerkiksi tartuntaketjujen selvitettävyys ja se, ovatko tartunnat peräisin omalta alueelta vai muualta. Epidemiatilanne voi paikallisesti tai alueellisesti muuttua nopeasti, vaikka valtakunnallinen tilanne olisi rauhallinen. Alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä kokoontuu viikoittain tai tarvittaessa useammin.