Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

14.6.2021 10.20

Pinnat kuntoon lattiasta kattoon

Mari Nikkinen opiskelee Sampossa pintakäsittelyalaa nyt toista vuotta. Hän aikoo valmistua viimeistään keväällä 2022. Alassa parasta on hänen mielestään se, että osaamista voi hyödyntää todella monipuolisesti – esimerkiksi oman kodin ehostamiseen tai vaikkapa kavereiden auttamiseen.

”Jos vaan yhtään tykkää maalaamisesta, niin pintakäsittely on oikein hyvä alavalinta. Tässä tarvitsee myös tietynlaista silmää, että osaa valita oikeanvärisen maalin ja että tehdyt valinnat sopivat hyvin yhteen muun sisustuksen kanssa.”

Alan tyypillisiä työtehtäviä ovat esimerkiksi katto- ja seinäpintojen maalauskäsittelyt sisällä ja ulkona, koneelliset ruiskumaalaustyöt, tapetointi sekä kalustemaalaus.

Sisä- ja ulkomaalaamiseen Nikkinen on tutustunut kahdessa työharjoittelussaan. Lisäksi hänen tehtäviinsä on kuulunut muun muassa kittaamista ja hiomista sekä laminaattilattian asennusta.

”Seinien maalaaminen, kittaaminen ja hiominen ovat hyvin perustehtäviä, mutta tällä alalla pääsee tekemään myös luovaa työtä. Ala sopii oma-aloitteiselle ja siistille ihmiselle, jota ei haittaa toistuva työ. Työhön kuuluu jonkun verran myös fyysistä rasitusta.”

Luovaa puolta alasta edustaa esimerkiksi efektimaalaaminen. Nikkinen on tehnyt siihen liittyen näyttötyön.

”Efektimaalaaminen on todella mielenkiintoista. Ensin näytössä tehtiin seinälle normaalit pohjatyöt ja sen jälkeen sain itse päättää, mitä maaleja ja tekniikoita käytän. Käytin muun muassa eri värejä ja kiiltoasteita sekä hyödynsin sientä. Sitä olisi kiva päästä tekemään enemmänkin”, hän sanoo.

Tyypillisesti alalta työllistytään maalausfirmoihin, mutta nykyään myös moni rakennusyritys palkkaa pintakäsittelyalan osaajia.

”Tutkintoon ei sisälly juurikaan muiden alojen opintoja, mutta opettelemme, miten esimerkiksi oikeaoppisesti irrotetaan pistorasiat, mitä vaihdetaan sulakkeet ja miten sähköt saa turvallisesti katkaistua. On plussaa, jos ymmärtää myös rakennuspuolen asioita.”

Teksti ja kuvat: Satu Tähkä
Artikkeli on tehty VETO - Vetovoimaa ja väyliä tekniikkaan -hankkeessa.  Hanketta rahoittaa Hämeen ELY-keskus ja Euroopan sosiaalirahasto.


Palaa otsikoihin