Uutiset
Robotteja ja virtuaalihitsausta kone- ja tuotantotekniikassa
Kone- ja tuotantotekniikka on kehittynyt vauhdilla hämäristä konepajoista nykyteknologiaa sisältäviksi laitoksiksi. Saimaan ammattiopisto Sampo on omalta osaltaan vastannut teollisen ympäristön muutoksiin ja tarpeisiin päivittämällä kone- ja tuotantoteknisiä järjestelmiään uusimpia teknisiä innovaatioita silmällä pitäen.
Robotiikan yleistyessä on Sampossa otettu käyttöön solutuotantorobotti, joka yhteistyössä sorvauskeskuksen kanssa valmistaa tuotteita aihiosta aina valmiiksi tuotteeksi. Monipuolinen hitsausrobottiasema automatisoi hitsauksen ja hitsattavien kappaleiden käsittelyn. Uusimpana teknologiana on virtuaalihitsaus, jolla hitsausta voidaan opiskella AR-virtuaaliympäristössä.
Uutta teknologiaa esitellään maaliskuun puolivälissä avoimessa tapahtumassa, jonka ajankohta tarkentuu piakkoin. Sinne ovat tervetulleita kaikki asiasta kiinnostuneet. Erityisesti paikalle toivotaan peruskoululaisia ja heidän vanhempiaan, peruskoulujen opinto-ohjaajia ja opettajia sekä alan yrittäjät.
– Virtuaalihitsauksessa näkee heti kädenjäljen, ja sillä voi harjoitella kustannustehokkaasti uudestaan ja uudestaan, kertoo lehtori Jukka Laitinen Samposta.
Laitisen mukaan roboteilla voidaan harjoitella työtehtäviä, ja robottiosaaminen täydentää tämän päivän ammattiosaamista alalla.
Virtuaalihitsaus on myös osa oppilaitoksen kansainvälistä toimintaa. Alan opettajia kävi Saksan Gifhornissa tutustumassa laitteeseen. Yhteistyökumppaneina tässä Erasmus+-hankkeessa on Suomen ja Saksan ammatillisten oppilaitosten lisäksi kouluja Espanjasta, Itävallasta, Norjasta ja Kreikasta.
Uusien laitteiden ja teknologian hankinnassa on saatu ulkopuolista tukea. Otsakorpi-säätiö rahoittaa osan solutuotantorobotin hankinnasta. Virtuaalihitsausrobotin investointipäätös tehdään helmikuussa, mahdollisesti erillisen hankkeen nimissä, jolloin voidaan hyödyntää myös ulkopuolista osarahoitusta.
Robotiikka on muutenkin vahvasti esillä Sampossa. Yhteistyössä Saimaan ammattikorkeakoulun, LUT-yliopiston, Imatran kehitysyhtiön ja Etelä-Karjalan kesäyliopiston kanssa toteutettava RoboCamp – Robotiikalla kilpailukykyä Etelä-Karjalaan -hankkeen tavoitteena on löytää innovatiivisia tapoja hyödyntää robotiikkaa alueen yrityksissä ja oppilaitoksissa.
Lisätietoja: lehtori Jukka Laitinen, p. 040 136 4717, jukka.laitinen@edusampo.fi