Siirry sisältöön

Uutiset

Uutiset

18.6.2015

Saimaan ammattiopisto Sampon hankkeet myötätuulessa

Saimaan ammattiopisto Sampolla on laajaa ja monipuolista hanketoimintaa. Tällä hetkellä hankkeita on 45 kpl, ja uusia hankehakuja tehdään ympäri vuoden.

Rahoittajina ovat pääosin eri ELY-keskukset, Etelä-Karjalan liitto, opetus- ja kulttuuriministeriö, Opetushallitus, Etelä-Suomen aluehallintovirasto, Lappeenrannan kaupunki, Otsakorven säätiö ja Eksote. Kevään ja alkukesän aikana on saatu kaikkiaan 21 uutta rahoituspäätöstä em. rahoittajilta.  

Hanketoiminnalla kehitetään ja uudistetaan opetusta sekä tehdään uudistuksia oppisisältöihin ja koulutustarjontaan, jotta valmistuville opiskelijoille syntyy työelämässä tarvittavaa osaamista ja ammattitaitoa työllistymistä varten. Näiden myötä heidän toivotaan vievän työpaikoille mukanaan uusinta alansa osaamista ja ammattitaitoa. Lisäksi hankerahalla vahvistetaan jatkuvasti opettajien ja muun henkilöstön osaamista, kuten myös hankekumppaneina toimivien yritysten ja julkisen sektorin henkilöstön osaamista.

Yrittäjyys-, aurinkoenergia- ja 3D-koulutukset ovat uusia avauksia

Tämän vuoden alusta lukien on hankerahaa saatu mm. yrittäjyysopintojen innovatiiviseen uudistamiseen ja kestävien energiaratkaisujen, erityisesti aurinkoenergiaosaamisen, tuomiseen osaksi tiettyjen tutkintojen opetusta. Myös uusia 3D-pikavalmistuksen ja -koneohjauksen opintoja ollaan sisällyttämässä koulutustarjontaan. Näihin kehittämiskohteisiin on rahoitusta saatu yhteensä yli miljoona euroa.

Oppisopimuskoulutusta myös nuorille

Tällä hetkellä yksi opetuksen uudistamisen painopisteistä on oppisopimuskoulutuksen lisääminen erityisesti nuorten koulutuksessa. Toinen ajankohtainen haaste on vailla tutkintoa tai työpaikkaa olevien aikuisten ja nuorten saaminen koulutukseen. Tämän tyyppisiin hankkeisiin on Sampolla tällä hetkellä hankerahoitusta lähes 300.000 euroa.

Henkilöstön ammattitaidon kehittämistä hankkeilla

Opettajien ammattiosaamisen ja pedagogisen osaamisen jatkuva kehittäminen on avaintekijä opetuksen laadun varmistamisessa. Etelä-Suomen aluehallintovirasto myönsi Sampolle toukokuussa 80.000 euroa tähän tarkoitukseen. Lähes kaikissa muissakin hankkeissa koulutetaan opettajia. Myös työpaikkaohjaajilla on merkittävä rooli opiskelijoiden laadukkaassa oppimisessa ja työelämälähtöisen osaamisen syntymisessä. Työpaikkaohjaajia koulutetaan hankkeissa lähes 100.000 eurolla.

Oppimista työpaikoilla, virtuaalisesti ja kansainvälisesti

Sampon hankkeissa viedään opiskelijoiden oppimista myös yhä enemmän työpaikoille ja virtuaalioppimiseen netissä.  Sampo sai kesäkuussa Opetushallitukselta rahoitusta myös koko henkilöstön virtuaaliosaamisen kehittämiseen sekä lähihoitajakoulutuksen uudistamiseen simulaatio-opetuksen avulla kotihoidon ja ensihoidon koulutuksissa. Lisäksi meneillään on hankkeita, joissa opiskelijat ja opettajat tuottavat yhdessä virtuaalista oppimateriaalia verkko-opintoja varten. Hankkeilla on rahoitusta reilusti yli 250.000 euroa. Opiskelijoiden ohjaukseen ja kansainväliseen opiskelija- ja opettajavaihtoon käytettävissä hankerahaa 200.000 – 300.000 euroa.

Maakunnallista vaikuttavuutta

Suuri osa maakunnan työssäkäyvästä väestöstä ja yrittäjistä on suorittanut toisen asteen ammatillisen koulutuksen. Tämä fakta velvoittaa ammattiopistoa niin nuorisoasteella kuin aikuiskoulutuksessakin vahvaan hanketoimintaan ja hankkeiden avulla jatkuvaan parantamiseen. Useat hankkeet tähtäävät Sampon yhteistyökumppaneiden eli yritysten ja julkisen sektorin osaamisen ja kilpailukyvyn parantamiseen yhtä lailla hoito- ja hoiva-alalla kuin teknisellä toimialoilla.

Omarahoitusvastuu pieni

Sampon omarahoitusosuus hankkeissa on keskimäärin 16 %, joten kääntäen olemme onnistuneet hyvin hyödyntämään tarjolla olevaa EU- ja valtionrahoitusta sekä muuta rahoitusta Sampon opiskelijoiden, henkilöstön, elinkeinoelämän ja julkisen sektorin osaamisen ja kilpailukyvyn vahvistamiseksi ja Etelä-Karjalan maakunnanyhteiseksi eduksi.

Lisätietoja:

- tutkimusjohtaja Marja-Liisa Vesterinen, p. 040 543 8416, marja-liisa.vesterinen(at)edusampo.fi


Palaa otsikoihin