Uutiset
Sampon kansainvälinen polku vie työssäoppimaan ulkomaille
Saimaan ammattiopisto Sampo tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden kansainväliseen polkuun opintojen aikana. Kansainvälisen polun valinneella opiskelijalla on mahdollisuus lähteä työssäoppimaan ulkomaille. Myös Sampon henkilökunnalla on mahdollisuus kansainväliseen liikkuvuuteen. Sampossa kondiittorimestariksi opiskeleva Outi Suopanki ja Sampon markkinointisuunnittelija Maria Tams jakavat omat kokemuksensa.
Outi Suopanki opiskelee Sampossa leipomoalan erikoisammattitutkintoa ja suoritti opintojensa aikana kahden viikon liikkuvuusjakson Salzburgissa, Itävallassa. Yritys, jossa hän oli työssäoppimassa, oli konditoria nimeltään MPassione. Hän löysi yrityksen sosiaalisen median kautta.
– Olin tutustunut MPassionen yrittäjään, Martin Studenyyn, Instagramissa ja vaikutuin hänen konditoria- ja etenkin suklaakilpailukokemuksestaan. Olen myös itse mukana kilpailutoiminnassa tuomarina, asiantuntijana sekä valmentajana. Martinin kilpailutaustan ansiosta meillä oli paljon mielenkiintoista keskusteltavaa, Suopanki sanoo.
Työssäoppimisjakson myötä toteutui yksi hänen pitkäaikainen unelmansa.
– Minulla oli pitkään ollut haaveena päästä tutustumaan konditoriatyöskentelyyn jossakin perinteisessä konditoriakulttuurin maassa, mutta elämäntilanteeni ei ole aiemmin mahdollistanut sitä”, hän sanoo ja jatkaa:
– Nyt, kun omat lapseni ovat jo isompia, ja kondiittorimestariopintojen kautta vaihtoon avautui mahdollisuus, en epäröinyt hetkeäkään vaan ilmoittauduin heti vaihtojaksolle.
Ammatillinen elämys
Suopanki toimii leipomo- ja konditoria-alan lehtorina Koulutuskeskus Salpauksessa. Hän pitää vaihtojaksoa koko opiskeluhistoriansa mieleenpainuvimpana kokemuksena.
– Jaksolta jäi käteen nippu hyviä vinkkejä työhön, kansainvälinen ammatillinen verkostoni kasvoi ja käsitys siitä, että saamme täällä Suomessa olla ylpeitä omasta osaamisestamme konditoria-alalla, vahvistui.
Hän työskenteli vaihtojakson aikana konditoriassa viisi päivää viikossa ja valmisti muun muassa erilaisia eclair- ja macaron-leivoksia, tartalettejä sekä kakkuja. Hän pääsi harjoittelemaan myös sokeritöitä, joka on vaativaa konditoria-alan erikoisosaamista ja harvinaista työtä yrityksissä.
– Mielenpainuvin työpäiväni oli päivä, jolloin pääsin mukaan toimittamaan valmistamaamme hääkakkua asiakkaalle. Juhlapaikka sijaitsi Alpeilla, yli tuhannen metrin korkeudessa, ja ajomatka etenkin sieltä alaspäin oli huikea kokemus.
Miten vaihtoon pääsee?
Liikkuvuusjaksolle on mahdollista lähteä, jos opiskelija pystyy edustamaan Suomea ja Sampoa, hän osaa kohdemaan kieltä tai englantia riittävällä tasolla, opinnot etenevät suunnitellusti ja opiskelijan motivaatio on hyvä.
Vaihtoon haluavien opiskelijoiden tulee ensin keskustella asiasta oman alansa vastuuopettajan kanssa ja sen jälkeen täyttää hakemuslomake kansainväliselle vaihtojaksolle.
– Vaihtojakson tulee liittyä opiskeltaviin tutkinnon osiin. Eli ihan huvikseen vaihtojaksolle ei voi lähteä, muistuttaa Suopanki.
Hänen vaihtojaksonsa liittyi kahteen tutkinnon osaan: konditoriatuotekokonaisuuden suunnittelu ja valmistus sekä konditorian erikoistuotteiden suunnittelu ja valmistus.
Koululta Suopanki sai apua jaksoon liittyvien lomakkeiden täyttämiseen sekä rahoituksen järjestämiseen. Kansainvälisiin liikkuvuuksiin saa usein hyvin apurahaa, esimerkiksi Erasmus+-hankkeesta, William ja Ester Otsakorven säätiöltä tai Sampon omaa tukea.
Kestoltaan työelämässä oppimisen jaksot ovat yleensä noin 1–3 kuukautta, ryhmämatkat usein 2 viikkoa. Erasmus+-rahoituksen asettama minimipituus on 10 päivää.
– Itse olisin mielelläni ollut vaihdossa ainakin kuukauden, mutta koska olin siellä oman työni kesälomajaksolla, ei minun ollut mahdollista olla siellä pidempään kuin kaksi viikkoa, Suopanki sanoo.
Työpaikan ja asunnon hän hankki itse. Asunto löytyi Airbnb:n kautta. Lisäksi hän suunnitteli itse vaihtojakson aikataulut matkustamisineen ja lentoineen.
Suopanki suosittelee kansainvälisen liikkuvuuden jaksoa kaikille. Se avartaa omaa näkemystä omasta ammattialasta sekä omasta osaamisen tasosta.
– Kansainvälisen vaihtojakson aikana ja sen jälkeen itseluottamus sekä varmuus hyppäävät etenkin nuorilla ison harppauksen eteenpäin. Myös oman ammatillisen verkoston kasvattaminen on loistava syy lähteä ulkomaille.
Saman työn monet eri kasvot
Maria Tams vietti henkilöstölle suunnatun, viikon mittaisen liikkuvuusjaksonsa Espanjan Pamplonassa. Vaihtojakso piti sisällään yritysvierailuja, perehtymistä espanjalaiseen tapaan tehdä markkinointia sekä tutustumisen paikalliseen Ci Maria Ana Sanzin oppilaitokseen. Espanjalainen työkulttuuri näyttäytyi hänelle uudessa valossa jakson jälkeen.
– Se oli hieman rennompaa kuin olin kuvitellut. Tapaamani ihmiset olivat todella ystävällisiä ja kiinnostuneita kuulemaan Samposta ja suomalaisesta koulutusjärjestelmästä. Monelle tuli myös yllätyksenä se, että oppilaitoskin tarvitsee omaa markkinointia. Espanjassa ei oikeastaan tunneta kilpailua opiskelijoista.
Vaihtojaksolle lähteminen ei vaatinut Tamsilta juuri muuta kuin muutamat paperihommat ja suunnitelman liikkuvuusjakson ajalle. Sampon kansainvälisyyskoordinaattori oli suurena apuna tässä. Espanjan päästä hoidettiin yritysvierailut ja muut vierailun organisoinnit.
– Olen aina ollut kiinnostunut näkemään uusia paikkoja, oppimaan uutta sekä tutustumaan uusiin ihmisiin. Olisin ollut valmis lähtemään minne vain, mutta kv-koordinaattorin avulla löysimme kohteen Espanjasta. En epäröinyt hetkeäkään lähtöä.
Tams ja Suopanki ovat yhtä mieltä siitä, että kansainvälistyminen kannattaa aina ja se tuo uutta perspektiiviä omaan työhön. Lisäksi kielitaito sekä ymmärrys muista kulttuureista ja kohdemaan tavoista vahvistuvat väistämättä.
– Liikkuvuusjaksot tarjoavat monia unohtumattomia hetkiä, Tams sanoo.
Kansainvälinen liikkuvuus on mahdollista kaikille Sampon ammatillisille opiskelijoille, myös ammatti- ja erikoisammattitutkinnon suorittajille.
Lisätietoja Sampon kansainvälisestä liikkuvuudesta: www.edusampo.fi/kansainvalisyys
Kaikki parhaillaan haussa olevat koulutukset: www.edusampo.fi/haussanyt