Ravintola- ja catering-alan perustutkinto
Kokki valmistaa maukasta ruokaa erilaisissa ammattikeittiössä. Kokin työhön kuuluu myös ruoka-annosten suunnittelu ja raaka-aineiden käsittely. Kokki osaa valmistaa ruokaa huomioiden asiakkaiden erityisruokavaliot ja kulttuurit. Hän keskittyy työssään moneen asiaan samanaikaisesti ja pelaa työtiimin kanssa yhteen. Hyvä maku- ja hajuaisti sekä luovuus ja esteettinen silmä ovat kokin hyviä ominaisuuksia. Ammattikeittiössä työskentely edellyttää kokilta ripeyttä, joustavuutta ja halua palvella asiakkaita.
Tarjoilija palvelee asiakkaita erilaisissa ravitsemisalan yrityksissä. Tarjoilija esittelee, myy ja tarjoilee asiakkaille ruokia ja juomia. Tarjoilija osaa kattaa ja somistaa asiakastilat viihtyisiksi ja tilaisuuksiin sopiviksi. Hän palvelee erilaisia asiakkaita ja huomioi erityisruokavaliot ja eri kulttuurit.
Hän on reipas, ulospäin suuntautunut ja hänelle on tärkeää asiakkaiden viihtyvyys. Ammattitaitoisella tarjoilijalla on raaka-aine- ja juomatietous hallussa. Hän on palveluhenkinen, vuorovaikutustaitoinen ja hänellä on valmiudet palvella asiakkaita myös vierailla kielillä.
Tarjoilija palvelee asiakkaita erilaisissa ravitsemisalan yrityksissä. Tarjoilija esittelee, myy ja tarjoilee asiakkaille ruokia ja juomia. Tarjoilija osaa kattaa ja somistaa asiakastilat viihtyisiksi ja tilaisuuksiin sopiviksi. Hän palvelee erilaisia asiakkaita ja huomioi erityisruokavaliot ja eri kulttuurit.
Hän on reipas, ulospäin suuntautunut ja hänelle on tärkeää asiakkaiden viihtyvyys. Ammattitaitoisella tarjoilijalla on raaka-aine- ja juomatietous hallussa. Hän on palveluhenkinen, vuorovaikutustaitoinen ja hänellä on valmiudet palvella asiakkaita myös vierailla kielillä.
Hyvä fyysinen ja psyykkinen kunto ovat tärkeitä, koska alalla tehdään vuorotyötä. Terveydellisiä rajoitteita ovat allergiat ja tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä eräät pitkäaikaissairaudet. Elintarvikelainsäädännön mukaan lävistykset ovat hygieniariski. Tästä syystä ne sekä rakennekynnet ovat kiellettyjä ammattityötunneilla ja työssäoppimispaikoilla asiakaspalvelu- ja keittiötehtävissä.
Työpaikkoja
- ravintolat ja henkilöstöravintolat
- suurkeittiöt, palvelu- ja jakelukeittiöt
- kahvilat ja liikenneasemat
- katu- ja pikaruokaravintolat
- juhla-, pitopalvelu- ja matkailualan yritykset
- pubit, tanssiravintolat, yökerhot
- matkustaja- ja rahtilaivat
Jatko-opintomahdollisuuksia
- Ruokapalvelujen ammattitutkinnot: suurtalouskokki ja ravintolakokki
- Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinnot: baarimestari ja tarjoilija
- Majoitus- ja ravitsemisalan esimiestyön erikoisammattitutkinto
- restonomi (AMK)
Aloituspaikat kevään 2022 yhteishaussa
Ravintola- ja cateringalan perustutkinto: kokki, tarjoilija
- Lappeenranta: 44 paikkaa
- Imatra: 22 paikkaa
Lisätietoa
Imatraopinto-ohjaaja
Terhi Heinonen
040 583 2420
terhi.heinonen@edusampo.fi
Lappeenranta
opinto-ohjaaja
Sanna Suviranta
040 079 8262
sanna.suviranta@edusampo.fi