Rakennusalan perustutkinto, maarakennuskoneenkuljettaja
Rakennusalan perustutkinto, talonrakentaja
Koetko käsillä tekemisen mielekkääksi ja haluat nähdä työsi tulokset? Rakennusala voi sopia juuri sinulle! Rakennusalan perustutkinnosta valmistunut talonrakentaja rakentaa ja korjaa asuntoja, taloja ja muita rakennuksia. Rakentajan kädenjälki on usein näkyvillä pitkälle tulevaisuuteen! Talonrakentaja työskentelee niin uudis- kuin korjausrakennuskohteissa hyvin vaihtelevissa sää- ja työskentelyolosuhteissa.
Opinnot ovat hyvin käytännönläheisiä. Opit rakentamisen eri vaiheet perustustöistä runko- ja vesikattotöiden kautta sisävalmistusvaiheeseen ja viimeistelytöihin. Opit myös työskentelemään erilaisilla koneilla ja laitteilla. Koneiden ja laitteiden turvallinen käyttäminen on tärkeä osa opiskelua. Opit käyttämään henkilökohtaisia suojavarusteita (kypärä, suojalasit, kuulosuojaimet ja turvakengät) sekä heijastavia varoitusvaatteita. Työturvallisuusohjeiden noudattaminen on tärkeää niin oman kuin muidenkin turvallisuuden takaamiseksi.
Rakentaminen on ryhmätyötä, jossa korostuvat vuorovaikutustaidot sekä joustavuus, että sopeutuminen uusiin olosuhteisiin sekä erilaisiin työryhmiin. Rakennusalalla toimimisessa tarvitaan myös ongelmanratkaisutaitoja ja soveltamista. Työ on myös asiakaspalvelutyötä, joten palveluhenkisyys on plussaa.
Hyvä fyysinen kunto, näppärät motoriset taidot ja terveelliset elämäntavat ovat tärkeitä vaativissa olosuhteissa ulkona työskenneltäessä. Ympäristö- ja tietotekniikkaosaaminen ovat tärkeä osa nykyaikaista rakentamista.
Talonrakentaja voi työskennellä omakotitalo-, toimisto-, ja kerrostalotyömailla. Työpaikkoja löytyy myös elementtitehtailta ja yrittäjyys on alalla yleistä.
Rakennusalan perustutkinto, maarakentaja
Maarakentaja on teiden, katujen, satamien ja lentokenttien kingi! Maarakentaja tekee pohjatyön kaikelle muulle rakentamiselle: rakennusten pohjatöitä sekä ympäristö- ja maisemointitöitä. Maarakentaja myös rakentaa, peruskorjaa ja kunnostaa teitä, katuja ja piha-alueita. Maarakentaja käyttää työssään työvälineitä vaihtelevasti aina elektronisista mittausvälineistä raskaisiin maanrakennuskoneisiin.
Opiskelet perustiedot ja taidot maarakentamisesta. Opintojesi aikana opit esimerkiksi kuinka tehdään talonrakennustyömaan perustuksen alaiset pohjatyöt. Maarakentajan työnkuvaan kuuluu tavanomaisen maarakentamisen kohteen töitä sekä sade- ja jätevesijärjestelmien sekä vesijohtojen asentaminen varusteineen. Hän osaa toimia myös kaivutöissä koneiden kaivutöiden ohjaajana ja osaa käyttää rakennustyömaan perustyövälineitä, oikeita työtapoja ja materiaaleja. Lisäksi voit suuntautua käyttämään työssä tarvittavia koneita ja laitteita turvallisesti sekä perehdyt niiden huoltoon ja kunnossapitoon.
Rakentaminen on ryhmätyötä, jossa korostuvat vuorovaikutustaidot ja joustavuus sekä sopeutuminen uusiin olosuhteisiin ja erilaisiin työryhmiin. Rakennusalalla toimimisessa tarvitaan myös ongelmanratkaisutaitoja ja soveltamista.
Hyvä fyysinen kunto, näppärät motoriset taidot ja terveelliset elämäntavat ovat tärkeitä vaativissa olosuhteissa ulkona työskenneltäessä. Ympäristö- ja tietotekniikkaosaaminen ovat tärkeä osa nykyaikaista rakentamista.
Maarakentaja voi työskennellä omakotitalo-, toimisto-, ja kerrostalotyömailla sekä erilaisten ympäristörakenteiden, vesihuoltoverkon ja energiahuoltoverkon uudisrakentamisessa ja jatkuvassa kunnossapidossa.
Mitä vaatimuksia?
Rakentaminen on ryhmätyötä, jossa korostuvat vuorovaikutustaidot ja joustavuus sekä sopeutuminen uusiin olosuhteisiin ja erilaisiin työryhmiin. Rakennusalalla toimimisessa tarvitaan myös ongelmanratkaisutaitoja ja soveltamista.Hyvä fyysinen kunto, näppärät motoriset taidot ja terveelliset elämäntavat ovat tärkeitä vaativissa olosuhteissa ulkona työskenneltäessä. Ympäristö- ja tietotekniikkaosaaminen ovat tärkeä osa nykyaikaista rakentamista.
Missä voit jatkaa opintojasi?
Ammatillinen perustutkinto antaa sinulle jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Voit myös suorittaa ammattitutkintoja ja erikoisammattitutkintoja jatko-opintoina.
Esimerkiksi ammattikorkeakouluissa:
rakennustekniikka
rakennus- ja yhdyskuntatekniikka
Tutustu opiskeluarkeen ja opiskelijatarinoihin alalta!
- @sampo_rakennusala Instagramissa
- Elmo Jukasen opiskelijatarina
Lisätietoja koulutuksesta saat opinto-ohjaajalta
Asta KaaproPohjolankatu 10, Lappeenranta
040 621 2023
Terhi Heinonen
Koulukatu 5, Imatra
040 583 2420