Siirry sisältöön

AMK-opintoja tutkintojen sisällä


Samposta jatko-opintoihin ammattikorkeakouluun  

Sampo tarjoaa opiskelijoilleen jatko-opintopolun ammattikorkeakoulussa yhteistyössä LAB-ammattikorkeakoulun sekä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (XAMK) kanssa. Sampon opiskelijoilla on mahdollisuus hakeutua LAB:in MOTARI-opintoihin tai XAMK:in Jatkoväyläopintoihin. Amk-polkuopinnot ovat ammatillisen tutkinnon aikana suoritettavia ammattikorkeakoulun opintoja, jotka antavat hyvän mahdollisuuden päästä jatko-opintoihin sekä nopeuttavat ammattikorkeakoulututkinnon suorittamista. Opiskelupaikkoja on rajoitetusti eri koulutusohjelmissa.

Suoritettuja opintoja sisällytetään ammatilliseen perustutkintoon, eivätkä polkuopinnot pidennä opiskeluaikaasi. Polkuopinnot ovat hyvä mahdollisuus jatko-opintoja suunnittelevalle, tavoitteelliselle ja tiedonnälkäiselle opiskelijalle. Opinnot soveltuvat kaikenikäisille ammatillisen koulutuksen opiskelijoille, ja niiden suorittaminen on mahdollista kaikissa perustutkinnoissa.

LAB-ammattikorkeakoulun MOTARI-opinnot

Mitä ja miten opiskelet?

  • Opiskelet kaikille yhteisiä opintoja 10 opintopistettä sekä alakohtaisia opintoja 20 opintopistettä. 1 opintopiste vastaa noin yhtä osaamispistettä.
  • MOTARI-opiskelijat osallistuvat LABin tutkinto-opiskelijoiden opetukseen: lähiopetus järjestetään Skinnarilassa, mutta myös verkko-opetukseen on mahdollista osallistua
  • MOTARI-opiskelija laatii opintosuunnitelmansa sovittamalla yhteen oman oppilaitoksensa ja LABin opetuksen aikatauluja (edellyttää vahvaa motivaatiota ja oma-aloitteisuutta)

Mitä polkuopinnot tarjoaa ja edellyttää?

  • Suoritat ammattikorkeakoulun opintojaksoja, joita sisällytetään ammattiopiston tutkintoon
  • Polku ei pidennä ammatillisen tutkinnon opiskeluaikaa
  • Suositeltavaa on, että sinulla olisi vähintään vuosi aikaa suorittaa MOTARI-opintoja
  • Opinnot edellyttävät hyvää suomen kielen tasoa (suositeltu B2-taso)
  • Kun olet saanut perustutkintosi valmiiksi ja sinulla on vähintään 30 opintopistettä MOTARI-opintoja suoritettuna, voit hakea LAB-ammattikorkeakoulun tutkinto-opiskelijaksi erillishaussa.
  • Erillishaku järjestetään kaksi kertaa vuodessa, touko- ja marraskuussa.
  • Sinulla on MOTARI-opintojen päättymisen jälkeen yksi vuosi aikaa jättää hakemus erillishaussa. Tämän jälkeen voit hakea LAB:iin pelkästään yhteishaun kautta, mutta suorittamasi MOTARI-opinnot ovat edelleen hyväksiluettavissa tutkintoon.
  • Uusi koulutuspolku sujuvoittaa Sampon opiskelijoiden siirtymistä ammattikorkeakouluun ja antaa mahdollisuuden tutustua amk-opiskeluun jo ammattiopisto-opintojen aikana.

MOTARI-KOULUTUSOHJELMAT

LAB Liiketoimintayksikkö

Tradenomi (AMK), liiketalous
Tradenomi (AMK), tietojenkäsittely
Restonomi (AMK), Tourism and Hospitality management (englanninkielinen)

LAB Teknologiayksikkö

Insinööri (AMK), konetekniikka

Insinööri (AMK), sähkö- ja automaatiotekniikka

Insinööri (AMK), rakennus- ja yhdyskuntatekniikka

Insinööri (AMK), puutekniikka (Lahti) *

Insinööri (AMK), tieto- ja viestintätekniikka (Lahti) *

Insinööri (AMK), ympäristöteknologia, monimuoto/Lahti**


* Koulutusohjelman tuottaa LAB Lahden kampus, mutta MOTARI-opinnot voi suorittaa verkossa

** Koulutusohjelman tuottaa LAB Lahden kampus, mutta MOTARI-opinnot voi suorittaa pääosin verkossa

LAB Hyvinvointiyksikkö

Sosionomi (AMK)
Fysioterapeutti (AMK)
Sairaanhoitaja (AMK)
Ensihoitaja (AMK)                               
Terveydenhoitaja (AMK)

Mitä mieltä opiskelijat ovat MOTARI-opinnoista? Lue kahden opiskelijan kokemuksista.

Hakeminen

Sampon opiskelija voi hakea MOTARI-opintoihin kaksi kertaa vuodessa. Opinnot alkavat vastaavasti syyslukukauden (1.8.–31.12.) tai kevätlukukauden (1.1.–31.7.) alussa. 

Voit hakea MOTARI-opiskelijaksi missä perustutkintosi opintojen vaiheessa tahansa henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti. Suositeltavaa on, että sinulla olisi vähintään vuosi aikaa suorittaa MOTARI-opintoja. Jos tulet valituksi, sinulla on oikeus suorittaa MOTARI-opintoja LABissa sen lukukauden loppuun, jonka aikana valmistut Samposta.

KEVÄÄN HAKU

30.4.

Haku elokuussa alkaviin MOTARI-opintoihin päättyy. Ota tätä ennen yhteyttä Sampon AMK-polun opoon, sovi keskusteluaika ja kirjoita motivaatiokirje.

15.5.

Sampo toimittaa LABille ehdotuksen uusista, syyslukukaudella aloittavista MOTARI-opiskelijoista. Esitys perustuu opintomenestyksen ja motivaation pohjalta tehtyyn arvioon hakijoiden korkeakoulutasoisista opiskeluvalmiuksista.

31.5.

LAB tekee päätökset valittavista MOTARI-opiskelijoista ja tiedottaa hakijoita.

elokuu

MOTARI-opinnot alkavat

SYKSYN HAKU

31.10.

Haku tammikuussa alkaviin MOTARI-opintoihin päättyy. Ota tätä ennen yhteyttä Sampon AMK-polun opoon, sovi keskusteluaika ja kirjoita motivaatiokirje.

15.11.

Sampo toimittaa LABille ehdotuksen uusista, syyslukukaudella aloittavista MOTARI-opiskelijoista. Esitys perustuu opintomenestyksen ja motivaation pohjalta tehtyyn arvioon hakijoiden korkeakoulutasoisista opiskeluvalmiuksista.

30.11.

LAB tekee päätökset valittavista MOTARI-opiskelijoista ja tiedottaa hakijoita.

tammikuu

  MOTARI-opinnot alkavat

Lisätietoja:


XAMK:in Jatkoväyläopinnot

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK:in jatkoväyläopinnoissa suoritetaan omaan ammatilliseen alaan liittyviä AMK-opintoja. Opintoja voi suorittaa perus- tai ammattitutkintoa vastaavan alan tai muun lähialan AMK- tutkintokoulutuksessa. XAMK toimii usealla eri kampuksella, mutta osa jatkoväyläopintojen koulutuksista on mahdollista suorittaa kokonaan verkko-opintoina.

Kun ammatillinen tutkinto ja 20 opintopisteen laajuiset jatkoväyläopinnot on suoritettu, voi Xamkiin hakea tutkinto-opiskelijaksi näiden jatkoväyläopintojen perusteella. Jatkoväyläopinnot tulee olla suoritettuna 2. asteen tutkinnon valmistuessa. 

XAMK:in jatkoväyläopinnot eivät automaattisesti takaa tutkinto-opiskelupaikkaa, vaan opiskelijat valitaan hakumenettelyn kautta. Opiskelija voi myös hakea korkeakoulujen yhteishaussa, jolloin avoimessa AMK:ssa suorittamasi opinnot hyväksiluetaan osaksi tutkintoa.

Lisätietoa jatkoväyläopinnoista ja koulutustarjonnasta löydät XAMK:in nettisivuilta.