Siirry sisältöön

Koulutussopimus ja oppisopimus

Koulutussopimus

Koulutussopimukseen perustuvassa koulutuksessa opiskelija ei ole työsuhteessa. Opiskelijalle ei makseta palkkaa eikä muuta vastiketta. Koulutussopimus tehdään kirjallisesti jokaiselle opiskelijalle yksilöllisesti tutkinnon osaan tai sitä pienempään osaan. Koulutussopimus tehdään koulutuksen järjestäjän ja työpaikan edustajan välillä. Sopimus annetaan tiedoksi opiskelijalle.

Koulutussopimustyöpaikan tarjoajalla on velvollisuus seurata opiskelijan osaamisen kehittymistä sekä velvollisuus ryhtyä toimenpiteisiin silloin, kun opiskelijan suunniteltua osaamista ei pystytä saavuttamaan. Lisäksi koulutussopimustyöpaikan tarjoajalla on velvollisuus raportoida koulutuksen järjestäjälle opiskelijan osaamisen hankkimisen toteutumisesta.

Koulutussopimukseen perustuvan työpaikalla tapahtuvan koulutuksen voi tehdä myös ulkomailla. Siitä on sovittava etukäteen ryhmänohjaajan ja oppilaitoksen kansainvälisyysasioiden koordinaattorin kanssa. 

Oppisopimuskoulutus

Oppisopimuskoulutuksessa pääosa osaamisesta hankitaan työpaikalla käytännön työtehtäviä tehden. Osaamista täydennetään tarvittaessa muissa oppimisympäristöissä.

Oppisopimuskoulutus perustuu vähintään 15-vuotta täyttäneen opiskelijan, työnantajan ja koulutuksen järjestäjän väliseen määräaikaiseen työsopimukseen. Oppisopimuskoulutuksessa opiskelija on päätoiminen työntekijä ja hän saa työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Oppisopimuskoulutuksessa työnantajalle voidaan maksaa koulutuskorvausta. Jos koulutuksesta aiheutuu työantajalle kustannuksia, koulutuksen järjestäjä ja työnantaja sopivat korvauksen maksamisesta.

Oppisopimus voidaan tehdä koskemaan koko tutkintoa, tutkinnon osaa/-osia tai tutkinnon osaa pienempää kokonaisuutta. Oppisopimustyöpaikan työnantajalla ja työpaikkaohjaajalla on velvollisuus seurata opiskelijan osaamisen kehittymistä. Heillä on velvollisuus ryhtyä toimenpiteisiin silloin, kun opiskelijan suunniteltua osaamista ei pystytä saavuttamaan. Lisäksi heillä on velvollisuus raportoida koulutuksen järjestäjälle opiskelijan osaamisen hankkimisen toteutumisesta.

Osaamisen osoittaminen, näyttö

Tutkinnon osien edellyttämä ammattitaito ja osaaminen osoitetaan tekemällä käytännön työtehtäviä aidoissa työtilanteissa ja työprosesseissa (näyttö). Näytössä opiskelija osoittaa, miten hyvin hän on saavuttanut tutkinnon perusteissa määritellyn keskeisen ammattitaidon tai osaamisen.

Näytön toteuttaminen: 

  • näyttö toteutetaan työpaikoilla käytännön työtilanteissa

  • perustellusta syystä näyttö voidaan järjestää myös muualla kuin työpaikalla, esim. oppilaitoksen työpisteessä, koulun ulkopuolisissa projekteissa

  • näyttöympäristön tulee mahdollistaa tutkinnon perusteissa määrätyn osaamisen osoittaminen

  • tarvittaessa näytössä osoitettua osaamista voidaan täydentää muulla osaamisen arvioinnilla, esimerkiksi kirjallisilla tehtävillä, erillisillä dokumenteilla, projektilla tms.


Osaamisen arvioijat

Ammatillisten tutkinnon osien osaamisen arvioinnin toteuttavat ja arvioinnista päättävät yhdessä tutkinnon osittain koulutuksen järjestäjän nimeämät kaksi arvioijaa:

  • toinen arvioijista on opettaja tai erityisestä syystä muu koulutuksen järjestäjän edustaja

  • toinen työelämän edustaja

  • erityisestä syystä arvioinnin voi toteuttaa ja arvioinnista päättää myös kaksi opettajaa tai muuta koulutuksen järjestäjän edustajaa.

  • Sampossa myös sellainen opettaja, joka on opettanut opiskelijaa, voi arvioida opiskelijan näytön

Valmentavan koulutuksen osien sekä yhteisten tutkinnon osien ja niiden osa-alueiden osaamisen arvioinnin toteuttaa ja arvioinnista päättää:

  • opettaja tai erityisestä syystä muu koulutuksen järjestäjän edustaja.

Kun yhteinen tutkinnon osa tai sen osa-alue toteutetaan ja arvioidaan ammatillisen tutkinnon osan yhteydessä, osaamisen arvioinnissa voidaan kuulla työelämän edustajaa.