Siirry sisältöön

Ravintola- ja catering-alan pt, kokki/tarjoilija

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto, kokki

Haluatko käyttää sekä kädentaitoja, mielikuvitusta että luovuuttasi? Opiskele ravintola-alan ammattilaiseksi! Ravintola- ja catering-alan perustutkinnosta valmistuva kokki valmistaa ja suunnittelee maukkaita ruoka-annoksia erilaisissa ammattikeittiössä. 

Tutkinto antaa sinulle hyvät valmiudet toimia alan monipuolisissa tehtävissä. Opit miten valmistaa ruokaa huomioiden asiakkaiden erityisruokavaliot ja kulttuurit. Opit myös suunnittelemaan erilaisia ruoka-aineita sekä käsittelemään raaka-aineita, ja sinulta luonnistuu myös ruokien esillepanot ja tarjoilutavat.

Hyvä maku- ja hajuaisti sekä luovuus ja esteettinen silmä ovat kokille eduksi olevia ominaisuuksia. Ammattikeittiössä työskentely edellyttää ripeyttä, joustavuutta ja halua palvella asiakkaita.

Hyvä fyysinen ja psyykkinen kunto ovat tärkeitä, koska alalla tehdään vuorotyötä. Terveydellisiä rajoitteita ovat allergiat ja tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä eräät pitkäaikaissairaudet. Elintarvikelainsäädännön mukaan lävistykset ovat hygieniariski. Tästä syystä ne sekä rakennekynnet ovat kiellettyjä ammattityötunneilla ja työssäoppimispaikoilla asiakaspalvelu- ja keittiötehtävissä.

Kokin työmahdollisuudet ovat monipuoliset: voit työskennellä monissa erilaisissa ravintoloissa, henkilöstöravintolassa, suurkeittiössä, kahvilassa tai liikenneasemalla, katu- ja pikaruokaravintolassa tai vaikkapa palvelu- tai jakelukeittiössä. Moni kokki työllistyy myös matkailualan, juhla- tai pitopalvelualan yrityksiin. Työpaikkoja kokeille löytyy myös pubeista, tanssiravintoloista, yökerhoista sekä matkustaja- ja rahtilaivoista

Suomen kokkimaajoukkue seisoo kalliolla kokinpuvut päällä


Ravintola- ja catering-alan perustutkinto, tarjoilija 

Oletko palvelualtis ja hymysi ei hyydy tiukoissakaan tilanteissa? Ravintola- ja catering-alalta valmistuva tarjoilija palvelee asiakkaita erilaisissa ravitsemisalan yrityksissä. Tarjoilija esittelee, myy ja tarjoilee ruokia ja juomia. Tarjoilija osaa myös tehdä kattauksia ja somistaa tilat viihtyisiksi ja jokaiseen tilaisuuteen sopiviksi. Tarjoilija huomioi erilaiset asiakkaat sekä erityisruokavaliot ja eri kulttuurit ammattimaisesti.  

Tutkinto antaa sinulle hyvät valmiudet toimia alan monipuolisissa tehtävissä. Tarjoilijaopinnot antavat sinulle laajan tietämyksen raaka-aineista ja juomista. Vuorovaikutustaitosi kehittyvät ja kielitaitosi paranee.  

Tarjoilijalle eduksi olevia ominaisuuksia ovat reippaus, ulospäinsuuntautuneisuus ja palveluhenkisyys. Hyvät vuorovaikutustaidot ovat tarpeen.  Esteettinen silmä on eduksi esimerkiksi kattauksissa ja muissa somistuksissa. 
 
Hyvä fyysinen ja psyykkinen kunto ovat tärkeitä, koska alalla tehdään vuorotyötä. Terveydellisiä rajoitteita ovat allergiat ja tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä eräät pitkäaikaissairaudet. Elintarvikelainsäädännön mukaan lävistykset ovat hygieniariski. Tästä syystä ne sekä rakennekynnet ovat kiellettyjä ammattityötunneilla ja työssäoppimispaikoilla asiakaspalvelu- ja keittiötehtävissä 

Tarjoilijat työllistyvät monipuolisesti erilaisiin ravintoloihin, kahviloihin, liikenneasemille ja juhla- ja pitopalveluyrityksiin. Työpaikkoja löytyy myös mm. matkustaja- ja rahtilaivoista sekä katu- ja pikaruokaravintoloista, sekä näiden lisäksi myös erilaisista pubeista, tanssiravintoloista ja yökerhoista.











Missä voit jatkaa opintojasi?

Ammatillinen perustutkinto antaa sinulle jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Voit myös suorittaa ammattitutkintoja ja erikoisammattitutkintoja jatko-opintoina. Esimerkiksi:

  • Ruokapalvelujen ammattitutkinto > suurtalouskokki & ravintolakokki
  • Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkinto > baarimestari & tarjoilija
  • Majoitus- ja ravitsemisalan esimiestyön erikoisammattitutkinto
  • Restonomi (AMK)


Tutustu ravintola- ja catering-alan opiskeluarkeen ja opiskelijatarinoihin!


Lisätietoja koulutuksesta saat opinto-ohjaajalta

Tuija Matikainen
tuija.matikainen@edusampo.fi
Koulukatu 5, Imatra
040 502 0209

Sanna Suviranta
sanna.suviranta@edusampo.fi
Pohjolankatu 12, Lappeenranta
040 079 8262